Skocz do zawartości


Zdjęcie

Lin W Śmietanie


12 odpowiedzi w tym temacie

#1 wolfik

wolfik

    Szajbus

  • Moderator
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 14 maj 2007 - 21:53

Składniki:
lin
śmietana 36% - 2 lub 3 opakowania
cebula - 2 sztuki
pół kostki masła
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Podobno tajemnica tkwi w tym, żeby lina nie skrobać z łusek (próbowałem - ciężko oskrobać:). Łuski lina są bardzo delikatne i podczas smażenia rozpuszczają się, nadając potrawie bardzo miły i charakterystyczny smak.

Rybę należy wypatroszyć, odciąć głowę i dokładnie umyć po czym pokroić w dzwonka o grubości mniej więcej 3-4 cm. Następnie posolić i skropić delikatnie sokiem z cytryny.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy oliwę oraz łyżeczkę czarnego zmielonego pieprzu.

Podsmażamy pieprz a następnie wkładamy rybę.


Smażymy ją na średnim ogniu z każdej strony przez około 3-4 minuty.


Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.


Kiedy cebulka się zrumieni zalewamy całość śmietaną - im więcej śmietany tym więcej sosu:) - powinna prawie przykrywać dzwonka ryby.


Ogień pod patelnią zmniejszamy do minimum, przykrywamy i dusimy około 20 minut.


Rybkę wyjmujemy na talerz i polewamy sosikem (pyszny!).



Do tej potrawy mnie osobiście najlepiej pasuje swieży chlebuś z masełkiem:)
No i oczywiście białe winko:)



P.S. Mnie smakowało:)



P.S. 2 Na poczatkowych fotkach załapały się do podsmażenia również płoteczki, tak żeby linkowi nie było smutno:)

P.S. 3 Fotki i sceneria słabej jakości, ale na pomysł wpadłem w trakcie a i towarzystwo głodne czekało:)

#2 <UFO>

<UFO>

    Weteran

  • Members
  • 582 postów
  • Lokalizacja:herby

Napisano 14 maj 2007 - 22:21

Smaka narobiłeś i teraz będe siedział do rana w pracy, z jęzorem u pasa. icon_smile.gif

#3 firre

firre

    Początkujący

  • Members
  • 1 postów

Napisano 15 maj 2007 - 08:12

mniam mniam.
trzeba sprobowac samemu zrobic, tylko trzeba by cos najperw zlapac.
moze z czosnkiem bylby inny/lepszy zamiast cebuli. mozna poexperymentowac.

a i wywal te reklamy a przynajmniej w odpowiedziach forum, po boku jeszcze ujdzie ale jak sie patrzy na forum i czyta wypowiedzi to mozna dostac tak zwanego "tata wariata"


ps
wlasnie szukam przyciksu "dodaj odpowiedz"..... o! jest.
tragedia!! nic tu nie widac


#4 Lord Paszka

Lord Paszka

    Wędkarz

  • Members
  • 52 postów
  • Lokalizacja:Warszawa
  • Zainteresowania:Akwarystyka, wędkarstwo, fotografia B/W, lotnictwo, nurkowanie ...

Napisano 15 maj 2007 - 21:37

Aloha,

To tak mi prezentujesz lina???

Teraz narobiłeś mi tylko smaku. W najbliższy łikend nie dam rady, ale może w przyszłym gdzieś wyskoczymi.
Pozdrawiam
Lord Paszka

#5 Nowak

Nowak

    Weteran

  • Members
  • 273 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okup

Napisano 14 czerwiec 2007 - 19:25

Lina nie za bardzo lubie, bo jest zwykle zamulony, ale wino Carlo Rossi to jest coś, czym nie pogardze i widzę, że mój ulubiony moderator też je docenia;]

#6 Rapala

Rapala

    Weteran

  • Members
  • 220 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 19 sierpień 2011 - 17:53

Wygląd niezaciekawy ale zawsze to co źle wygląda dobrze smakuje icon_biggrin.gif
C&R
Spinning Style
Bez doświadczenia nie ma łowienia :)


#7 PiotrEl

PiotrEl

    Weteran

  • Members
  • 627 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 22 sierpień 2011 - 14:08

Się należy nagroda





#8 Zbynek

Zbynek

    Szajbus

  • Members
  • 1129 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sieradz

Napisano 24 sierpień 2011 - 20:11

Bardzo lubię liny ale ryby ogólnie smażę tradycyjnie (obtoczona w mące i tak usmażona na oleju) bez udziwnień. Ten sosik wygląda mi na zważoną śmietanę z tłuszczem, czy to na prawdę jest smaczne ?

#9 luke2000

luke2000

    Wędkarz

  • Members
  • 16 postów

Napisano 20 kwiecień 2012 - 10:02

niam niam Lin to bardzo smaczna ryba i bardzo przyjemna w łowieniu icon_wink.gifa ja przyrządzam ją tak:
-filetuje tak że żadnej ości nie ma icon_wink.gif
-trę dużą główke cebuli na tarce
-filet posypuję pieprzem i solą i nacieram cebulę i zostawiam na całą noc (zabija smak mułu na 100%dodaje jeszcze magi
-smażę tradycyjnie mąka i na masełku z oliwa lub piękne w piekarniku pod przykryciem foli aluminiową (bardziej miękka)
-(sos) podsmażam cebule i pieczarki wlewam śmietanę i dusze
-na filet sos i do tego frytki niami icon_wink.gif
o to zdjęcie mojej potrawy

Załączone miniatury

  • linek.jpg

Użytkownik luke2000 edytował ten post 20 kwiecień 2012 - 10:05


#10 CinCinek

CinCinek

    Weteran

  • Members
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Spławik, Spining

Napisano 20 kwiecień 2012 - 18:25

Czasem lubię sobie nałapać parę płotek nie dużych takich 15-20cm i zrobić w ten sposób. Nie musi to być lin. Mniaam : )

#11 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 21 kwiecień 2012 - 07:22

CYTAT(Zbynek @ śro, 24 sie 2011 - 23:11) Wyświetl post
Bardzo lubię liny ale ryby ogólnie smażę tradycyjnie (obtoczona w mące i tak usmażona na oleju) bez udziwnień. Ten sosik wygląda mi na zważoną śmietanę z tłuszczem, czy to na prawdę jest smaczne ?


Zwykła śmietana może się zważyć ale 36% jest używana do smażenia i sosów, więc nic takiego się nie stanie.Sos faktycznie dosyć tłusty ale z przepisu można zmniejszyć ilość oleju i masła i dać ich np. po łyżce (kłaść je trzeba razem jeszcze na zimno razem z surową poszatkowaną cebulką i razem podgrzewać), a na koniec dodać śmietanę i tylko ją podgrzać bez zagotowania (w taki sposób pewnie będzie można zastosować także chudszą śmietanę bez obawy zważenia) a następnie odstawić do polewania, a rybę osobno upiec lub usmażyć tak jak lubimy np. z chrupiącą skórką. Wtedy i cytrynką można skropić i sosikiem polać dokoła ryby a frytki i surówkę podać na osobnych talerzykach.

#12 GrzesiekW

GrzesiekW

    Początkujący

  • Members
  • 1 postów

Napisano 18 styczeń 2016 - 13:31

Ostatnio wyłowiłem ładną sztukę i nie chciałem jej zmarnować na byle jakie danie więc zacząłem szukać aż natrafiłem na ten post. Muszę przyznać że rybka wyśmienita a zrobiona dodatkowo w Śmietance Polskiej Mlekovita po prostu palce lizać. Polecam serdecznie! 



#13 Zosiaa01

Zosiaa01

    Początkujący

  • Members
  • 7 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 08 marzec 2016 - 09:21

Witam, brzmi smakowicie:)





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych