Skocz do zawartości

Zdjęcie

Praca Nr 18

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1 odpowiedź w tym temacie

#1 wolfik

wolfik

Szajbus

• Moderator
  • 1 160 postów

Napisano 01 maja 2007 - 12:58

Celem mojej pracy konkursowej jest artykuł dotyczący wędkarstwa gruntowego. Chciałbym przedstawić wszystkim młodym adeptom wędkarstwa i starym wyjadaczom icon_smile.gif wędkowanie na sprężynę i koszyczek zanętowy oraz montowanie zestawów gruntowych.
Odpowiednim wędziskiem do tej metody połowu jest zwykle wędka o długości 3,60 m
i kołowrotek o szpuli stałej. Podstawowy zestaw na sprężynę składa się z części:
- żyłka główna (0,20-0,24 mm),
- sprężyna,
- stoper,
- krętlik z agrafką,
- przypon (dł. 20-30 cm),
- haczyk (nr 2-icon_cool.gif.
Nawijam żyłkę na kołowrotek o szpuli stałej i przeciągam ją przez wszystkie przelotki znajdujące się na wędce. Zakładam sprężynę na żyłkę i zaciskam na niej stoper gumowy oraz zawiązuję krętlik z agrafką. Przypon wykonuję z żyłki, która jest cieńsza od żyłki głównej, np. gdy zestaw mam złożony z żyłki głównej 0,22 mm, to średnica przyponu wynosi
0,18-0,20 mm. Na końcu takiego przyponu, który ma zwykle długość 25 cm, zawiązuję haczyk nr 4.
Zestaw gruntowy z koszyczkiem zanętowym i rurką antysplątaniową, montuje się identycznie na żyłce jak zestaw ze sprężyną. Używam zwykle rurki antysplątaniowej, która jest łamana w jednym miejscu. W takim przypadku krótszą część tej rurki na żyłce musimy umieścić od strony szczytówki wędki, wtedy dłuższa część rurki będzie znajdować się
od strony haczyka, ponieważ przypon z haczykiem może zaplątać się z koszyczkiem zanętowym, który montujemy z krętlikiem na rurce antysplątaniowej.
Ja kupuję zanęty ze sklepu wędkarskiego, które przeznaczone są na wybrane gatunki ryb i do takiej zanęty, która waży 1-2 kg, wsypuję pudełko białych robaków, odpowiedni atraktor zanętowy w proszku, kukurydzę oraz pęczak i wszystko zalewam wodą.
Jako przynętę stosuję zwykle białe i czerwone robaki z dodatkiem kukurydzy i pęczaku.
Ostatnio zmontowałem zestaw ze sprężyną i z kulkami proteinowymi na karpie.
Zestaw taki wygląda tak samo jak go przedstawiłem, tylko, że przypon wykonany jest z plecionki i haczyk posiada jeszcze kawałek żyłki, na który nakłada się kulki proteinowe.
Mam nadzieję, że przedstawiłem metodę gruntową w bardzo dobry sposób i wszyscy wędkarze w określonym stopniu będą mogli kupić odpowiednie akcesoria wędkarskie, które dostępne są we wszystkich sklepach i zastosować tą bardzo skuteczną metodę.

#2 wolfik

wolfik

Szajbus

• Moderator
  • 1 160 postów

Napisano 01 maja 2007 - 13:26

ok

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych