Skocz do zawartości


Zdjęcie

Marynowane Ukleje I Jazgarze


41 odpowiedzi w tym temacie

#21 PiotrEl

PiotrEl

    Weteran

  • Members
  • 627 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 19 październik 2009 - 09:54

Czyli już wiesz , że na przyszłość więcej wody musisz wziąć a poza tym posłodzić mozna więcej zalewę- będzie "lżejsze" w smaku... Ostatnio zrobiłem 2 słoiki z dodatkowym składnikiem- podsmażoną cebulą ( trzeba uwazac żeby nie przedobrzycć "zeszklona" wystarczy ) i były nawet lepsze niż poprzednie icon_cool.gif

Te uklejki smaż jak do "normalnego" jedzenia-nie za długo bo je "wysuszysz", po 5 dniach juz spoko powinny być.

#22 Sencei

Sencei

    Wędkarz

  • Members
  • 26 postów

Napisano 23 październik 2009 - 13:59

Dzięki za szybką odpowiedź, spróbuje znowu, ale tym razem postaram sieę o żejszą zalewę icon_wink.gif

Użytkownik Sencei edytował ten post 23 październik 2009 - 14:15


#23 jerzy1961

jerzy1961

    Początkujący

  • Members
  • 7 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa
  • Zainteresowania:"złota rączka" .. walki wschodu ... i wędkarstwo dla wyciszenia

Napisano 09 luty 2010 - 21:06

SENCEI ... może nie smakowały z tego przepisu bo nie posoliłeś ..... hihihi ... przed smażeniem natrzyj salą i pozostaw ok. 20 min. aż przejdzie . (mozna jeszcze dodatkowo przed smażeniem, po mące zamoczyć w jajku+szczypta soli i obtoczyć w bułce tartej - super panierka ) . Jak wolisz mniej kwaśne to daj na dwie szklanki wody , 1/3 szklanki octu 10% , ja dodaję 1/2 szklanki . Płocie normalnie smażysz , lecz ukleje tylko obsmażasz , by nie wyschły . Ja gotuję zalewę z ok. 2-3 liście laurowe , ziele angielskie tylko 2-3 ziarna , natomiast ok. 10 - 15 ziarenek pieprzu , oczywiście musowo trochę gorczycy , łyżka czubata cukru ( bez marchwi) . Po kilku minutach gotowania dodaję skrojone cebule - cztery średnie ( lubię marynowaną ) i po zagotowaniu odcedzam . WAŻNE - po wystygnięciu - układam na dnie cebulę i naprzemiennie następnie z rybkami , co zalewam chłodną marynatą . Robiłem i gorącą i zimną marynatą lecz dla mnie z zimnej są smaczniejsze i jędrniejsze . Po 48 godz. w lodówce gotowe do spożycia i uważam , że nie ma potrzeby pasteryzować gdyż są tak dobre , że w tydzień znikną i pora na następne .

#24 Wedkarzyk96

Wedkarzyk96

    Weteran

  • Members
  • 282 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Pruszków

Napisano 20 luty 2010 - 17:54

To jazgarz jest jadalny??
icon_eek.gif
Bo niektórzy wędkarze mowią że można się nim zatruć albo pokaleczyć


#25 -Słoik-

-Słoik-

    Wędkarz

  • Members
  • 69 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 21 luty 2010 - 01:57

pokaleczyc sie mozna na kolcach ,które posiada ,ale żeby byl trujący to nie słyszalem jak wskazuje na to caly temat

#26 radkacz

radkacz

    Szajbus

  • Members
  • 1354 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Olsztyn

Napisano 21 luty 2010 - 03:18

Brzana w okresie tarła jest trująca i jej ikra, nie słyszałem oprócz tego, żeby jakas "pospolita" ryba była trująca - ale fakt nie przyszlo mi do głowy, że można jeść jazgarza.

#27 bobesku

bobesku

    Szajbus

  • Members
  • 3273 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 21 luty 2010 - 11:54


Ja słyszałem ,że spłynęła do nas jakaś rybia grypa...już dwie osoby [*] więc wypuszczać wszystko chyba ,że chcesz być kolejny:P
lol heheh

Użytkownik bobesku edytował ten post 21 luty 2010 - 11:55

 


#28 -Słoik-

-Słoik-

    Wędkarz

  • Members
  • 69 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 21 luty 2010 - 12:51

Ptasie grypa byla ,świnska tez ,a teraz rybia icon_smile.gif Wsumie by się przydało , zrobic szum w mediach i przez rok nikt by ryby z lowiska nie zabral , a i miejsca by bylo ,wiecej bo polowa juz nie miala by po co jeżdzic

#29 PiotrEl

PiotrEl

    Weteran

  • Members
  • 627 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 03 marzec 2010 - 09:16

CYTAT(Wedkarzyk96 @ sob, 20 lut 2010 - 20:54) Wyświetl post
To jazgarz jest jadalny??
icon_eek.gif
Bo niektórzy wędkarze mowią że można się nim zatruć albo pokaleczyć




Według niektórych zupa ucha bez jazgarzy sie nie może obejść...


#30 Astarot

Astarot

    Weteran

  • Members
  • 758 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nadarzyn k. Wa-wy

Napisano 03 marzec 2010 - 11:28

Jak byłem małym karyplem jeszcze, to Tato mój zrobił karasie w takiej zalewie. Niebo w gębie.
Życie jest zbyt smutne i szare ażeby nie szukac promieni słońca w postaci jaj, ot dla przykładu na tym forum.

#31 jacekfr

jacekfr

    Wędkarz

  • Members
  • 69 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wejherowo

Napisano 19 marzec 2010 - 12:45

CYTAT(Wedkarzyk96 @ sob, 20 lut 2010 - 16:54) Wyświetl post
To jazgarz jest jadalny??
icon_eek.gif
Bo niektórzy wędkarze mowią że można się nim zatruć albo pokaleczyć



Kolego na zachodzie tzn. Belgia w restauracjach Jazgarz jest bardzo cenioną rybą ze względu smacznego i aromatycznego mięsa ja gotując zupę rybną zawsze dodaję jazgarze dla aromatu zupy.
Pozdrawiam
jacekfr


#32 maarian

maarian

    Wędkarz

  • Members
  • 80 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa/Józefów

Napisano 20 marzec 2010 - 23:04

Piszecie o jazgarzu- to jest tak zwany ruski sandacz- ryba jest obslizla, ciezko zlowic taka sztke pk. 15 cm, trudno sie skrobie( sluz przeszkadza), ale ajk juz sobie poradzisz to naprawde smaczna. Do zupy rybnej (robiłem raz- nie wyszla mi) podobno rarytas. Pozatym jazgarz świetny jako żywiec na sandacza i okonia a takze węgorza ale to nie w tym dziale. Ktoś wyżej napisał ze brzana w okresie tarłą jest trujaća- nieprawda, tylko jej ikra jest trujaca i druga ryba z trującą ikrą podczas tarłą to świnka. Czyli ja znam dwie ryby o takich trujących włąściwościach. icon_biggrin.gif

#33 Asparuh93

Asparuh93

    Weteran

  • Members
  • 456 postów
  • Lokalizacja:Warszawa - Wawer

Napisano 11 kwiecień 2010 - 18:27

Robiłem wczoraj rybę w occie pierwszy raz w życiu, w środę będę próbował - mam tylko pytanie, czy to prawda, że w tej zalewie octowej drobne ości się rozpuszczają ?

#34 PiotrEl

PiotrEl

    Weteran

  • Members
  • 627 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 12 kwiecień 2010 - 07:43

zmiękną zdecydowanie i do "przełknięcia" będą - tych cienkich nie poczujesz...

#35 lelu

lelu

    Wędkarz

  • Members
  • 15 postów

Napisano 07 maj 2010 - 20:33

Czy można dać do zalewy gotowanej surową cebule

#36 korgan

korgan

    Weteran

  • Moderator
  • 860 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Piasutno
  • Zainteresowania:Wędkarstwo morskie i śródlądowe

Napisano 09 maj 2010 - 21:14

CYTAT(lelu @ pią, 07 maj 2010 - 23:33) Wyświetl post
Czy można dać do zalewy gotowanej surową cebule

wrzuć wszystko do gara, łącznie z surową cebulą i zagotuj.

#37 PiotrEl

PiotrEl

    Weteran

  • Members
  • 627 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 29 czerwiec 2010 - 10:40

testował ktoś okonie w occie ?

#38 zbynio_50

zbynio_50

    Weteran

  • Members
  • 405 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Chorzów/jez.Pławniowickie

Napisano 30 czerwiec 2010 - 22:49

CYTAT(PiotrEl @ wto, 29 cze 2010 - 10:40) Wyświetl post
testował ktoś okonie w occie ?


Okoń w zalewie to nic specjalnego.
Smażony (duży)...pychotka icon_wink.gif
Nie Ważne Jakie Ryby
Ważne  w Jak
imTowarzystwie !

#39 PiotrEl

PiotrEl

    Weteran

  • Members
  • 627 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 01 lipiec 2010 - 08:36

że smażony prosto z patelni wyśmienity to wiem icon_wink.gif - chciałem sie dowiedziec jak wypada w occie w porównaniu do uklei, płotek itp - chyba samemu trzeba będzie spróbować i się "na własnej skórze" przekonać...

#40 ucho

ucho

    Wędkarz

  • Members
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk

Napisano 01 lipiec 2010 - 21:45

CYTAT(PiotrEl @ czw, 01 lip 2010 - 11:36) Wyświetl post
że smażony prosto z patelni wyśmienity to wiem icon_wink.gif - chciałem sie dowiedziec jak wypada w occie w porównaniu do uklei, płotek itp - chyba samemu trzeba będzie spróbować i się "na własnej skórze" przekonać...



Jak można traktowac okonia octem -barbarzyńco ????





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych