Skocz do zawartości


Zdjęcie

Orzech Tygrysi


7 odpowiedzi w tym temacie

#1 jendrula36

jendrula36

    Wędkarz

  • Members
  • 57 postów
  • Lokalizacja:pzw częstochowa

Napisano 09 kwiecień 2007 - 12:26

czy ktoś zna skuteczny sposób przygotowania tej zanęty ,czy po ugotowaniu można ją zapasteryzować w słoikach jak owoce może podniesie to jej walory.piszcie wszystko co wiecie o tej przynęcie.
pozdrawiam

#2 =MaLuTkI=

=MaLuTkI=

    Weteran

  • Members
  • 209 postów
  • Lokalizacja:Katowice
  • Zainteresowania:Karpiowanie, Chemia, Pirotechnika, Muay Thai

Napisano 06 maj 2007 - 16:28

No wiec orzechy tygrysie przygotowywuje sie "nieco" inaczej niz kukurydze hehe icon_wink.gif

Najpierw zalewasz je zimną wodą i zostawiasz na dwa dni. Po taki moczeniu gotujesz je przez 3 do 4 godzin w garnku pod przykryciem pamiętając o mieszaniu i kontrolowaniu poziomu wody. Sciagasz garnek z ognia i zostawiasz calość na 10 godzin. Są one już gotowe do nęcenia, jednak aby zwiekszyc ich efektywnosc fermentuje się je. W tym celu zmieniamy wodę i zostawiamy je przykryte czystą ściereczką na 3-5dni.


Ogolnie z orzechami jak z kulkami - trzeba rybe do nich przyzwyczaić. Dobra kombinacją jest uzycie ich wraz z pelletem, ale łączenie ich z innymi ziarnami np. kukurydza, pszenica, ryż daje rownież dobre efekty. Dodaje się je właśnie do mieszanki partykularnej.

pozdrawiam.

Użytkownik =MaLuTkI= edytował ten post 06 maj 2007 - 16:30

Catch and Relase

#3 adi030491

adi030491

    Wędkarz

  • Members
  • 60 postów

Napisano 04 grudzień 2009 - 19:32

kolega a niewiesz gdzie mozna kupic te orzechy na internecie tylko na kg zam sobie chce je ugodowac i przyrządzic chodzi o link strony gdzie moge je kupic?

#4 pluto19

pluto19

    Weteran

  • Members
  • 391 postów

Napisano 04 grudzień 2009 - 19:38

http://mjcarp.com/ tutaj jest tanio i pewnie.

Tak na marginesie to ładny z ciebie archeolog icon_smile.gif

Użytkownik pluto19 edytował ten post 04 grudzień 2009 - 19:40

Stosuje zasadę Złów i Wypuść, ty też ją stosuj.

www.carphunterteam.pl

#5 adi030491

adi030491

    Wędkarz

  • Members
  • 60 postów

Napisano 05 grudzień 2009 - 11:48

wielkie dzieki kolego .hehe morzna wiedziec czrmu archeolog

#6 igorziom12

igorziom12

    Weteran

  • Members
  • 168 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie

Napisano 05 grudzień 2009 - 11:51

Bo odkopałeś temat z przed dwóch lat, ale dobrze, że poszukałeś na forum, a nie zakładałeś nowego tematu jak to większość robi:P Pozdro

#7 adi030491

adi030491

    Wędkarz

  • Members
  • 60 postów

Napisano 05 grudzień 2009 - 16:35

aha no przypadkowo kolego weszłem no to forum bo szukałem tych orzechów bo trudno je gdzies znalez na necie.ale forum spodobało mi się i postanowiłem nawet kilka fotek wrzucic hehe?pozdrowienia

#8 seki12

seki12

    Wędkarz

  • Members
  • 16 postów

Napisano 16 marzec 2013 - 07:45

witam odświeżę temat mianowicie mam pytanie odnośnie przygotowania orzechów jeżeli już zaczną fermentować tak około 3dni to później normalnie jak inne przetwory mogę je zawekować czy muszę jakoś inaczej to wykonać proszę o pomoc i z góry dziękuje



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych