Skocz do zawartości


Kulki Proteinowe


348 odpowiedzi w tym temacie

#21

  • Guests

Napisano 15 styczeń 2006 - 14:41

mam takie pytanie ile mniej wiecej wychodzi kulek z jednego kilograma mieszanki?

#22 Guest__*

Guest__*
  • Guests

Napisano 15 styczeń 2006 - 15:17

To zależy jaką mają średnice

#23

  • Guests

Napisano 15 styczeń 2006 - 16:34

powiedzmy ze 18-20mm,wiec ile to ,moze byc?

#24 KUSIOT

KUSIOT

    Wędkarz

  • Members
  • 48 postów

Napisano 15 styczeń 2006 - 23:20

mniej więcej 400-500

#25 Uklejowy_magik

Uklejowy_magik

    Bulterier Spławika

  • Moderator
  • 1238 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupca

Napisano 17 styczeń 2006 - 15:54

O dzięki, dzięki...
Kulki umiem robić, ale dzięki za pomoc.
Tylko tak myśle co wylezie jak żarło dla kundla zalee krabem, pewnie pełni to tylko funkcję ciekawych "gródków" w kulce...

Może sie myle, nie wiem...

#26 KUSIOT

KUSIOT

    Wędkarz

  • Members
  • 48 postów

Napisano 17 styczeń 2006 - 16:01

Jeśli cie dobrze zrozumiałem to:
QUOTE(KUSIOT)
zmielony suchy pokarm pla psów

Więc o jakie gródki ci chodzi?
Mieszanie zapachami może przynieść dobre rezultaty w póżniejszych efektach naszej zasiadki.

#27 Garfield

Garfield

    Weteran

  • Members
  • 475 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zwoleń

Napisano 24 styczeń 2006 - 21:26

Jesli chodzi o przechowywanie kulek to jakie metody proponujecie wysuszyc je na kamien czy dodac konserwantów i do zamrazalnika. Jesli ktos moze to niech opisze przebieg suszenia kulek icon_biggrin.gif z góry wielkie dzieki

#28 KUSIOT

KUSIOT

    Wędkarz

  • Members
  • 48 postów

Napisano 26 styczeń 2006 - 00:42

hm sorki ze tak puźno odpisuje na ten temat ale miałem problemy z pocztą.
Zaczynamy:
Do przechowywania kulek stosuje się konserwanty np konserwant firmy Adder Carp, jest on w całości wytworzony ze skladników naturalnych http://www.addercarp...xxxxhxhxkxyxyx6
Lecimy dalej:
mix do produkcji kulek nie powinien zawierać składników szybko psujących się takich jak mleko w proszku.
Konserwant dodajesz do jajek i musisz to wszystko dobrze wymieszać. Im więcej dodasz konserwantu do mixu tym dłużej będą one leżakować.
Kulki po ugotowaniu należy dobrze wysuszyć( 1-3 dni), później wkłądamy je do woreczka foliowego i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przed użyciem kulek możemy je troche polać boosterem ( ciekawe dlaczego po mistrzustwach polski karpiarzy nazwali mnie ulubieńcem boosterów - chyba sie domyślam), poprawi on znacznie aromat kulki . Wsiąknie on w kulke a ona sama nie stwardnieje, jak to jest w przypadku dipów.
Jak o czymś zapomniałem to pytajcie

#29 Garfield

Garfield

    Weteran

  • Members
  • 475 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zwoleń

Napisano 26 styczeń 2006 - 08:54

Czytałem ze można je wysuszyć na kamień przez około 10 dni zmieniają sciereczke co jakiś czas.
Później włożyć do pudełek i przechowywać w przewiewnym miejscu. Konserwanty nie maja wpływu na jakość kulek i ilosc brań??
Co o tym myślisz.

#30 adams1999

adams1999

    Szajbus

  • Members
  • 2099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Cyprinus Carpio

Napisano 31 marzec 2006 - 20:55

chce zacząć łowić karpie na kulki proteinowe więc mam kilka pytań
1.jaka kulka się sprawdzi o tej porze roku w rzece proszę o konkretny smak (chodzi mi o sztuki do 5g nie o żadne okazy icon_smile.gif)
2.jak przebić kulkę i nawlec ją na włos
3.jak przywiązać włos do haczyka
4.ile kulek nawlec na jeden włos (chodzi mi o kolki 18-20m)
5.jaka powinna być odległość od haczyka do pierwszej kulki na włosie
6.jaki rozmiar haczyka wybrać

wiem że kilka pytań było już poruszanych na forum ale mimo moich starań nie znalazłem na nie odpowiedzi

#31 berth

berth

    Weteran

  • Members
  • 108 postów
  • Lokalizacja:Rawicz

Napisano 01 kwiecień 2006 - 09:11

QUOTE(adams1999)
chce zacząć łowić karpie na kulki proteinowe więc mam kilka pytań
1.jaka kulka się sprawdzi o tej porze roku w rzece proszę o konkretny smak (chodzi mi o sztuki do 5g nie o żadne okazy icon_smile.gif)
2.jak przebić kulkę i nawlec ją na włos
3.jak przywiązać włos do haczyka
4.ile kulek nawlec na jeden włos  (chodzi mi o kolki 18-20m)
5.jaka powinna być odległość od haczyka do pierwszej kulki na włosie  
6.jaki rozmiar haczyka wybrać  

wiem że kilka pytań było już poruszanych na forum ale mimo moich starań nie znalazłem na nie odpowiedzi


Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale zaczynam się trochę w to bawić i może ci coś podpowiem choć jest to tylko moje zdanie:

1.Wiosną najlepiej powinny się sprawdzić kulki mięsne np.z dodatkiem jedzenia dla psów, poszperaj w necie,przepisów jest dużo
2.Do przebicia kulki kupujesz specjalne wiertełkko w wędkarskim(ok.4zł)i przewiercasz kulkę, przy próbie przebicia mogłaby pęknąć, a nawlekasz włos za pomocą specjalnej igły.
3.Ja stosuję węzeł bez węzła tyle że zostawiam dłuższą końcówkę plecionki, robie pętelkę i to jest mój włos.Na początek możesz też kupic gotowy zestaw w wędkarskim żeby wiedzieć jak to wygląda.
4.ja nawlekam jedną ale kombinacji jest dużo, można robić bałwanki itp.
5.U mnie kulka styka się z łukiem kolankowym.
6.Ja przeważnie używam nr 4.

#32 Garfield

Garfield

    Weteran

  • Members
  • 475 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zwoleń

Napisano 01 maj 2006 - 19:06

Postanowiłem zrobić przepisy na kulki tylko niewiem czy dobrze dobrałem składniki i proporcje. Myslę,że mnie porawicie jak coś źle jest z tymi przepisami.

Zestaw 1
1. mąka kukurydziana 30%
2. mąka pszenna 25%
3. mąka sojowa odtłuszczona 25%
4. mleko w proszku 10%
5. mielone konopie 10%
6. aromaty: słodki krem i syrop klonowy ADER CARP około 5-10ml
7. 10-12 jaj

Zestaw 2
1. mąka kukurydziana 30%
2. mąka pszenna 30%
3. mąka sojowa odtłuszczona 20%
4. kasza manna 10%
5. aromaty: magiczny owoc i brzoskwinia ADER CARP 5-10ml
6. 10jaj

Zestaw 3
1. mąka kukurydziana 30%
2. mąka sojowa odtłuszczona 25%
3. mąka pszenna 25%
4. kasza kukurydziana 10%
5. mleko w proszku 10%
6. syrop klonowy i pomarańcza ADER CARP 5-10ml
7. 10 jaj

Są to pierwsze moje mixy. Aromaty dobierałem raczej słodko-owocowe bo to maą być kulki szczegulnie wabiące amury ale i karpie. Mile widziane wasze poprawki icon_smile.gif

#33 Bartek87

Bartek87

    Wędkarz

  • Members
  • 33 postów
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 07 maj 2006 - 14:53

Witam!
W tym roku zacząłem łowić na kulki proteinowe i bardzo mi sie to spodobało. Słyszałem, że kulki można produkować samemu i tu zaczyna się problem. Nic nie wiem na ten temat jaki sprzęt, składniki i jak to później przechowywać. Nie wiem może nawet bardziej się opłaca je kupować???? Proszę o profesjonalną pomoc czy warto robić je samemu czy kupować gotowe, a jeśli robić to proszę o przepisy,co potrzebne do wyprodukowania, jak je zrobić, itp.
Bartek

#34 Adams

Adams

    Weteran

  • Members
  • 225 postów
  • Lokalizacja:Włocławek
  • Zainteresowania:Sztuki walki, wędkarstwo, komputery

Napisano 07 maj 2006 - 15:54

Kulki proteinowe sporządza się w/g nsatepujacej procedury: 100 g kazeiny, 100 g mąki pszennej, 100 g grysiku z kukurydzy i 30 g albuminy laktozowej. Wszystkie skladniki muszą być doskonale wymieszane, lekko osłodzone (najlepiej słodzikiem bo cukier przyspiesza proces psucia sie przynęty !!). Jako dodatek mozesz zastosowac miod w niewielkich ilosciach i odrobine wanili. Do mieszanki nalezy dodac 4-6 kurzych jaj i wyrabiac z niej ciasto na jednolita mase z ktorej formujesz kulki (10-20 mm średnicy), które nastepnie wrzucasz na 2-3 minuty do gotującej się wody. Po wysuszeniu kulki przechowujesz w lodówce
------------------------------------------------------------------------
1) 5 części proszku kazeinowego, 1 część kazeinianu sodu, 1 częśćlaktaluminy, 2 części glutenu pszennego i 1 część mąki sojowej
2) 3 części kazeiny, 2 części laktalbuminy, 1 część wapnia, 1 część glutenu pszennego, 2 części mleka w proszku i 2 części koncentratu sojowego
3) 2 częsci kazeiny, 2 czesci mąki pszennej, 2 części grysiku kukurydzianego, pół częsci albuminy laktowej
Z podanych skladnikow tworzysz ciasto z ktorego formujesz kulki i jak wczesnie napisalem wrzucasz na 2-3 minuty do gotujacej sie wody. Dodam ze nalezy je jeszcze obsuszyc w jakiejsc sciereczce aby sie nie sklejały i przechowywać w lodówce jako gotową przynęte na karpie połamania kija icon_biggrin.gif
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...

#35 Adams

Adams

    Weteran

  • Members
  • 225 postów
  • Lokalizacja:Włocławek
  • Zainteresowania:Sztuki walki, wędkarstwo, komputery

Napisano 07 maj 2006 - 15:55

Kulki proteinowe sporządza się w/g nsatepujacej procedury: 100 g kazeiny, 100 g mąki pszennej, 100 g grysiku z kukurydzy i 30 g albuminy laktozowej. Wszystkie skladniki muszą być doskonale wymieszane, lekko osłodzone (najlepiej słodzikiem bo cukier przyspiesza proces psucia sie przynęty !!). Jako dodatek mozesz zastosowac miod w niewielkich ilosciach i odrobine wanili. Do mieszanki nalezy dodac 4-6 kurzych jaj i wyrabiac z niej ciasto na jednolita mase z ktorej formujesz kulki (10-20 mm średnicy), które nastepnie wrzucasz na 2-3 minuty do gotującej się wody. Po wysuszeniu kulki przechowujesz w lodówce
------------------------------------------------------------------------
1) 5 części proszku kazeinowego, 1 część kazeinianu sodu, 1 częśćlaktaluminy, 2 części glutenu pszennego i 1 część mąki sojowej
2) 3 części kazeiny, 2 części laktalbuminy, 1 część wapnia, 1 część glutenu pszennego, 2 części mleka w proszku i 2 części koncentratu sojowego
3) 2 częsci kazeiny, 2 czesci mąki pszennej, 2 części grysiku kukurydzianego, pół częsci albuminy laktowej
Z podanych skladnikow tworzysz ciasto z ktorego formujesz kulki i jak wczesnie napisalem wrzucasz na 2-3 minuty do gotujacej sie wody. Dodam ze nalezy je jeszcze obsuszyc w jakiejsc sciereczce aby sie nie sklejały i przechowywać w lodówce jako gotową przynęte na karpie połamania kija icon_biggrin.gif


tyle razy juz to pisałem icon_razz.gif hehe.. ale w końcu po to tu jesteśmy żeby sobie pomagać icon_biggrin.gif
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...

#36 Bartek87

Bartek87

    Wędkarz

  • Members
  • 33 postów
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 07 maj 2006 - 21:36

no dziękuje bardzo ale jak nadać im aromat??? wiesz truskawka wanilia itp. i jeszcze może głupsze pytanie gdzie kupić te składnki chodzi mi o kazeiny, grysik i te inne dziwne nazwy:P
Bartek

#37 szkiel1552

szkiel1552

    Wędkarz

  • Members
  • 49 postów
  • Lokalizacja:Knurów
  • Zainteresowania:spinning. motoryzacja

Napisano 07 maj 2006 - 21:38

kupisz je w dobrym sklepie wędkarskim a tak apropo to lepiej kupić niż samemy robić.

#38 Bartek87

Bartek87

    Wędkarz

  • Members
  • 33 postów
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 07 maj 2006 - 21:44

w sumie to nie ma odpowiedzi na to pytanie. Więc je ponowie lepiej kupować czy robić, a co do aromatów to co trzeba kupić jak to sie nazywa??
Bartek

#39 adams1999

adams1999

    Szajbus

  • Members
  • 2099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Cyprinus Carpio

Napisano 07 maj 2006 - 23:01

według moich obliczeń lepiej się opłaca robić kulki samemu
kupne kosztują 14zł/kg (te średniej klasy) a koszt zrobienia to 6-10zł (zależy od przepisu) a po za tym robiąc kulki możesz zrobić sobie tysiące rodzai wielkości i własne nie powtarzalne smaki prawie wszyscy karpiarze robią sami
kulki

#40 Adams

Adams

    Weteran

  • Members
  • 225 postów
  • Lokalizacja:Włocławek
  • Zainteresowania:Sztuki walki, wędkarstwo, komputery

Napisano 08 maj 2006 - 15:03

szczerze też uważam że lepiej kupić gotowe kulki proteinowe ale wybór pozostawmy autorowi tematu...

dużo lepsza jest oczywiscie frajda jak zlapiesz duzy okaz na kulki wlasnej roboty icon_biggrin.gif pozdrawiam
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych