Skocz do zawartości


Kulki Proteinowe


348 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_750_*

Guest_750_*
  • Guests

Napisano 01 czerwiec 2005 - 18:02

Temat poświęcony ogólnym zagadnieniom związanym z kulkami proteinowymi. Przepisy, nęcenie, produkcja i inne.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------





Gdy zobimy sami kulki proteinowe to ile one mogą stac czy trzeba je zamrozic czy jak

#2 pietruch

pietruch

    Weteran

  • Members
  • 340 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk
  • Zainteresowania:wędkarstwo, geografia, historia, no i piłka nożna

Napisano 01 czerwiec 2005 - 19:03

W sumie to nie podałeś jakie, z czym itd. icon_smile.gif. Kulki powinny po samym gotowaniu odpowiednio długo się suszyć, po czym spokojnie na 2 tygodnie mogą leżeć. Mrożenie jest dobre i kulki mogą przebywać zahibernowane przez kilka tygodni, jednak mogą one stracić swój smak//zapach, jak praktycznie każdy produkt [patrz ryba]. Dużo zależy od składników z jakich zrobiliśmy KP. Dobrym rozwiązaniem jest użycie specjalnego konserwantu do kulek.

#3

  • Guests

Napisano 06 czerwiec 2005 - 13:29

Pytanie, jak sprawić aby kulka unosiła się nad dnem?

#4 Uklejowy_magik

Uklejowy_magik

    Bulterier Spławika

  • Moderator
  • 1238 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupca

Napisano 04 lipiec 2005 - 17:12

Tak więc tonące prazyć albo...smieszniejszy sposób...rozcinać w pół bebeszyć włożyć solidne ziarnko styropianu i zakleic np. superglue icon_biggrin.gif [robiłem tak i pływaja tylko zeby haczyk nieprzytopił trzba wiedziec ile dać styropianu]

#5

  • Guests

Napisano 04 lipiec 2005 - 19:37

Stosuj tzw.bałwanka-jako że kulki prot.stosuję zawsze na włos to na włosie mocuję najpierw zwykłą kulkę prot. a potem kulkę zestyropianu(ważne dobranie wielkości styropianu do wyporności kulki prot.)

#6 Uklejowy_magik

Uklejowy_magik

    Bulterier Spławika

  • Moderator
  • 1238 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupca

Napisano 06 lipiec 2005 - 18:31

W sumie to tak tez można niepomyslałem, ale jesli nie łowi się na bałwanka tylo na jedna np. 16 mm wtedy najlepiej zrobić tak jak napisałem.

A nie powinno się przypadkiem najpierw założyć styropianowej jeśli już decydujemy sie na bałwanka ? wtedy ryba ssa prawdziwą kulke zaraz potem styropian.

#7

  • Guests

Napisano 07 lipiec 2005 - 18:09

Kulki w zasadzie stosuje sie na karpia i nie gra roli co będzie wcześniej-kulka czy styropian.Jak zażeruje to karp ssie jak pompa próżniowa i nic mu nie przeszkodzi.Kombinować trzeba przy delikatnych braniach,wtedy to już wyższa szkoła jazdy.

#8 BobekSTW

BobekSTW

    Weteran

  • Members
  • 421 postów
  • Lokalizacja:Stalowa Wola

Napisano 18 sierpień 2005 - 19:58

A chłopaki bo mam małe pytanie : kulki proteinowe to zakłada się bezpośrednio na hak ? taki całe czy co bo nigdy nie moge założyć bo za "ciężko" wchodzi icon_smile.gif
Rybki, rybki chodźcie na haczyka :)

#9 Guest_750_*

Guest_750_*
  • Guests

Napisano 19 sierpień 2005 - 08:04

na włos zakladaj

#10 BobekSTW

BobekSTW

    Weteran

  • Members
  • 421 postów
  • Lokalizacja:Stalowa Wola

Napisano 19 sierpień 2005 - 08:16

Hmm w tym problem ze nie mam włosa. A nie da sie np: pol kulki zalozyc najpierw ja raociac a pozniej pol kuleczki zalozyc? mozna tak czy nie ?
Rybki, rybki chodźcie na haczyka :)

#11 Guest__*

Guest__*
  • Guests

Napisano 18 listopad 2005 - 19:23

Nie prubowałem tak ale ni idzie bo sie rozwalajom trzeba na włos włos przełozyć pzrez kule w środku dziurke zrobić i przełorzyć włos i go zablokowac kawałkiem wentyla lub som specjale stopery do tego przeznaczone

#12 Bury

Bury

    Szajbus

  • Members
  • 1288 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Racibórz (śląskie)

Napisano 18 listopad 2005 - 20:25

Nie masz wlosa? Przywiaz kawalek cienkiej zyli do haczyka i po krzyku.
A co do stoperow to ja zakladam kawalek trawy i tez jest ok. No i naturalnie wyglada :]

#13

  • Guests

Napisano 21 listopad 2005 - 14:41

Witam!!!Które kulki są lepsze pływające czy tonące?Jaki smak na jaką porę roku? icon_rolleyes.gif

#14 Uklejowy_magik

Uklejowy_magik

    Bulterier Spławika

  • Moderator
  • 1238 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupca

Napisano 04 grudzień 2005 - 10:27

Dużo tu tematów o proteinach ale ja chciałem o ich przpieknej (mniej w zapachu) odmianie tzw. Śmierduchach (na moim stawie niezastąpionych na suma i dużego karpia aczkolwiek karp bierze na nie bardzo leniwie i ostrożnie)

Mysle że mało wędkarzy używa "śmierduchów" wolą ukulac w łapach truskawke wanilie czy inne tam pachnące gówno i ich żonka z domu nie wyrzuci za zasmrodzenie kuchni icon_smile.gif I to że ryby słabo znają ( tu i uwdie oczywiście) tą przynętę daje nam przewage na łowisku bo gdy siedzi dziesieciu wędkarzy na miejscu i 9 rzuca truskawką a jeden śmierduchem to ryba raczej wybierze smierducha (albo najlepszą truskawke).

Chciałbym jednak otworzyć ten watek dla wszystkich chcących sie wypowiedzieć, a w szczególności chciałbym zebrac tu jakąś porcję przepisów. I wymienić się doswiadczeniami:)

ZATEM WYPOWIADAJCIE SIĘ icon_wink.gif

#15

  • Guests

Napisano 05 grudzień 2005 - 16:31

Najbliższe prawdzie będzie stwierdzenie "psie żarcie"
Aktualnie mam jeszcze na składzie smierducha domowej roboty w peleciku który w zasadzie wyglądem wcale sie od psiego żarcia nie różni.
W zapachu podobny niektóży nawet do wyrobu urzywają pedigri (jakkolwiek się to pisze) czy innego czapi icon_smile.gif

#16 zioaml

zioaml

    Wędkarz

  • Members
  • 79 postów
  • Lokalizacja:Wasilków

Napisano 05 grudzień 2005 - 19:43

to kulki o samku ryb, krabów itp. po prostu smierdzą icon_biggrin.gif

#17 Uklejowy_magik

Uklejowy_magik

    Bulterier Spławika

  • Moderator
  • 1238 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupca

Napisano 07 grudzień 2005 - 15:17

To jak będzie ?
Podrzuci ktoś jakiś dobry przepis niekoniecznie oparty na aromatach krabowych itp. ? icon_twisted.gif

#18 Uklejowy_magik

Uklejowy_magik

    Bulterier Spławika

  • Moderator
  • 1238 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupca

Napisano 12 grudzień 2005 - 15:07

EEe dziewczyny... icon_razz.gif widze pomysł nie wypał icon_sad.gif icon_smile.gif

1) JA mowie śmierduchy a "śmierdziuchy"
2) To na tym forum już tematy nawet zmieniaja co nie można se nazwac dzieła synonimem słowa śmierduch ?

#19 KUSIOT

KUSIOT

    Wędkarz

  • Members
  • 48 postów

Napisano 04 styczeń 2006 - 11:01

zmielony suchy pokarm pla psów 35%
mąka pszenna 30 %
kaszka manna 35%
Jeśli zajmowałeś się wcześniej już kulkami to wiesz że na każde 100 gram mieszanki idzie 1 jajko, stymulatory, wamacniacze,aromat ( śmierdziuch wg uznania-może być ryba), koncentraty itp.
jak chcesz coś więcej wiedzieć na temat produkcji kulek
to daj znać- gg 6243294

#20 KUSIOT

KUSIOT

    Wędkarz

  • Members
  • 48 postów

Napisano 04 styczeń 2006 - 11:48

Nad dywanem kulek kulka która bedzie pływała bedzie bardziej widoczna więc.....
kulka pływająca pobudza karpia do brania lepiej niż tonąca, nie wylkuczaj kulki tonącej z menu karpia, stawiaj na jeden zestaw kulke pływającą a na drugi tonącą. Lecz czasem karp jest wybredny i może nie gryźć kulek zarówno pływających jak i tonących. Wtegy trzeba szukać bardziej wyrafinowanych przynęt np ziarna partykularne.
Możesz też kombinować z kulkami stosując tz bałwana lub tandema itp tricki.
Smaki w odpowioednich porach roku:
wioska- mięsne, korzenne
lato- owocowe
jesień- mięsne



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych