Okulary polaryzacyjne
Napisano 15 listopad 2009 - 22:06

jakie znaczenie dla wedkarza ma to jaki obraz widzimy przez okulary??jaka róznica miedzy tymi w których widzimy na pomarańczowo a tymi w których wszystko jest zielone??jeśli nie jest to tylko upodobanie wedkarza a realne udogodnienie to w jaki sposób dobrać odpowiedni kolor do danego łowiska??
Napisano 01 grudzień 2009 - 04:07

jakie znaczenie dla wedkarza ma to jaki obraz widzimy przez okulary??jaka róznica miedzy tymi w których widzimy na pomarańczowo a tymi w których wszystko jest zielone??jeśli nie jest to tylko upodobanie wedkarza a realne udogodnienie to w jaki sposób dobrać odpowiedni kolor do danego łowiska??
No to odkopales

Nie chodzi o jak to nazwales róznice miedzy tymi w których widzimy na pomarańczowo a tymi w których wszystko jest zielone, kolor szkiel dostosowany jest do barwy wody, innych uzywasz na plytki potok, innych na jezioro. Chodzi, o to ze dobrze dobrany kolor szkiel filtruje swiatlo, uzyskujac porzadany efekt.
Gdzie lowisz, w jakich porach, etc. ???
Napisano 02 grudzień 2009 - 10:17

bede łowił na rzecze o niewielkim uciagu,głebokosć 60-80cm ,dno piaszczyste,wedkuje tam czesto o najrózniejszych porach-od switu do zmierzchu.
Napisano 02 grudzień 2009 - 17:42

Napisano 02 grudzień 2009 - 20:42

Oferta SOLANO FISHING
W wędkarskim w Wałbrzychu po 74 zeta.
Użytkownik terminator edytował ten post 02 grudzień 2009 - 20:43
Napisano 03 grudzień 2009 - 03:13

Nie jest do konca to prawda, jest to swego rodzaju kombinacja woda+ swiatlo
Zeby za bardzo nie mieszac wam w glowach, podstawa sa szkla o 4 barwach:
-siwe-do lowienia na otwartej wodzie, nadaja sie na sloneczne dni, lekko koryguja kolory
-o barwie miedzi-daja rewelacyjny kontrast, pochlaniaja niebieskie swiatlo dzieki temu oczy odpoczywaja
- lekki braz - zdaniem wiekszosci wedkarzy najlepszy odcien, daj swietny kontrast, i w przeciwienstwie do pozycji wyzej nie znieksztalca otaczajcych barw.Wada jest to, iz na dobra sprawe sprawdzaja sie jedynie na plytkich wodach i potokach, jak rowniez iz sa bezuzyteczne w bardziej pochmurne dni i wieczory.
- zolte, jasny bursztyn- specjalny odcien na ranki i wieczory, generalnie wszedzie tam gdzie brakuje swiatla, ewentualnie pada mocny deszcz.
oczywiscie powyzsze barwy sa korygowane przez poszczegolnych producentow, na potrzeby specyficznych lowisk,
@Bluzer w twoim przypadku najlepsza propozycja bedzie braz- sa najbardziej uniwersalne, a w twoim przypadku (lowisko, pora wedkowania) beda w 100% spelnialy swoje zadanie.
Napisano 03 grudzień 2009 - 08:44

Napisano 04 grudzień 2009 - 19:12
Ja też mam słabe bo słabe, ale okularki, próbowałem nie z nakładką na daszek, a z doczepianą do szkieł. Nie sprawdziło mi się to. Ciężkie, niewygodne itd.
Planuję soczewki kontaktowe i jakieś fajne polarki do tego

Kamil
Mój wędkarski blog:
http://zahaczeni.net/kamilfishingblog/
[color=#4169E1][b]Catch&Release!!
Napisano 04 grudzień 2009 - 19:45
Planuję soczewki kontaktowe i jakieś fajne polarki do tego

Ja noszę okulary, bo niestety bez nich miałbym problemy ze znalezieniem łowiska

Mam kolejne już nakładki polaryzacyjne, i jakoś tam się do nich przyzwyczaiłem. Miałem nakładki oryginalne do okularów, który kupiłem, doczepiane na magnesiki. Fajny patent, bo świetnie przylegały do szkieł. Niestety "popsuły się"

Teraz kupiłem inne, nakładane na ramki okularów. Sprawdzają się nieźle, ale muszę mieć na głowie kapelusz z rondem, bo jeśli słońce przyświeci, to robią się jakieś przebłyski (refleksy) między szkłami okularów a polaryzacyjnymi nakładkami. U mnie skutkuje to tym, że zamiast lepiej, widzę gorzej...
Napisano 07 styczeń 2010 - 05:16

Mam kolejne już nakładki polaryzacyjne, i jakoś tam się do nich przyzwyczaiłem. Miałem nakładki oryginalne do okularów, który kupiłem, doczepiane na magnesiki. Fajny patent, bo świetnie przylegały do szkieł. Niestety "popsuły się"

Teraz kupiłem inne, nakładane na ramki okularów. Sprawdzają się nieźle, ale muszę mieć na głowie kapelusz z rondem, bo jeśli słońce przyświeci, to robią się jakieś przebłyski (refleksy) między szkłami okularów a polaryzacyjnymi nakładkami. U mnie skutkuje to tym, że zamiast lepiej, widzę gorzej...
@Mikeus konkrety!!!! Znam kilku wedkarzy okularnikow, ktorzy od dluzszego czasu sa w kropce- poszukuja wspomnianych nakladek, podaj firmy, zalety/wady, etc.
pozdrawiam
Napisano 07 styczeń 2010 - 12:23
http://www.allegro.p...abu_garcia.html
może ktoś coś o nich powiedzieć ?
Napisano 12 styczeń 2010 - 08:42
pozdrawiam
Sorry, masz rację, ale problem w tym, że nie mam pojęcia, jaka to firma

Tak mi się coś kojarzy, że są to Mikado albo Dragon, ale pewności nie mam.
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych