Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomoc w wyborze sprzętu do łowienia spławikowego.

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Userr1

Userr1

Wędkarz

• Members
  • 13 postów

Napisano 26 maja 2016 - 11:20

Witam, potrzebuję porady.

Ja jako całkowity amator nie bardzo wiem jaki sprzęt sobie zakupić do łowienia na spławik.

Ogólnie teraz posiadam  wędkę na której łowię:

Wędka: Titanium Terminator 50 (Długość: 2,70m Weight: 60-80g Carbon 80%, kołowrotek Compressa cp30, spławiki w przedziale 2g -7g (stałe, przelotowe), żyłka Jaxon Carat premium 0,22mm, 

Posiadam też kołowrotek: Golden 2000 Gear Ratio 5:1:1

Obecną wędką nie jest w stanie za daleko rzucić, chciałbym coś lepszego, o ile kołowrotek mam nadzieję jest dobry samą wędkę przydało by się może wymienić na lepszą?

Łowić zamierzam na Odrze (Spółdzielnia Regalica w Szczecinie) oraz na jeziorkach i stawach w okolicach Szczecina. Jeżeli chodzi o moje planowane połowy to na rzece białą ryba, a na jeziorach, stawach to głównie Karaś, Krasnopióra, Liny i Okonie.

Łowić będę jedynie z brzegu.

Mój budżet do 100zł.

Co do bata to nie jestem przekonany ze względu, że u mnie na stawach raczej trzeba daleko rzucać i z brzegu nie idzie połowić.
Jestem bardziej za wędką teleskopową.
Obecnie posiadam:
Wędka: Titanium Terminator 50 (Długość: 2,70m Weight: 60-80g Carbon 80%,
Wędka: Mikado Fish Hunter 3,0m cw: 30 ( złamana szczytówka i teraz po wklejeniu nowej końcówki ma 2,7m - ma tylko trzy (łącznie z szczytówką te przelotki, między przed ostatnią przelotką, a szczytówką odstęp to 72cm.) - nie wiem czy coś z niej będzie, czy nie za duży odstęp?
Kołowrotek: Compressa CP30
Kołowrotek: Golden 2000 Gear Ratio 5:1:1

Pytanie teraz jest takie, z tego sprzętu co tu posiadam co można zrobić i który kołowrotek przydzielić do której wędki, pytanie czy ta naprawiona Mikado będzie się do czegoś nadawać? Bo jeśli nie to zostaje jeden wolny kołowrotek, który mógłbym wykorzystać do planowej wędki którą chcę kupić.
A zastanawiam się nad zakupem:

Konger Roder Tele Float 400mm 5-25g w cenie 30zł.

http://allegro.pl/we...6209977083.html

Czy tą wędka to też bolonka?

Jak myślicie wędka będzie dobra dla mnie na spławik na połowy białej ryby na stawach, jeziorkach i nie raz rzece?
Czy będę wstanie rzucić dosyć daleko taką wędką?

Jaki ewentualnie kołowrotek w niezbyt wygórowanej cenie mógłbym do niej kupić?

Bardzo proszę o porady.

#2 okonhel

okonhel

Weteran

• Members
  • 259 postów

Napisano 29 maja 2016 - 18:44

Do spławikowania na stawach ten Konger będzie ok chocosobiście nie toleruję teleskopów. Niestety budżet masz ograniczony więc musisz iść na kompromis. Niestety w tej cenie ciężko o wędkę typu match, która nie będzie ważyć wiecej od podanego przez Ciebie teleskopu Kongera.

#3 Expel

Expel

Początkujący

• Members
  • 1 postów

Napisano 21 stycznia 2017 - 14:35

Hej, jestem nowy, nie doświadczony. Nie zjedzcie mnie proszę :)

Podpinam się pod temat nie chcąc tworzyć nowego.

Planuję od tego roku zacząć przygodę z wędkarstwem i dołączyć do kolegów. Na start chciał bym kupić 2 wędki. Spławik i Feeder. Tu pojawia się właśnie problem. Dowiedziałem się iż istnieje takie coś jak match i wybór wędki się skomplikował.

Łowić będę z brzegu w tej okolicy https://www.google.p...,19.1133918,15znie wiem czy wybrać zwykły teleskop czy matchókę? Czy lepiej wyrzucić dalej czy bliżej, nie znam się na tym kompletnie. Pomóżcie proszę. Budżet jaki posiadam na sprzęt to około 350-400zł (2 wędki grunt i spławik). Rozglądałem sie za wędkami Jackson, podobno dobry stosunek ceny do jakości. 

#4 OLO

OLO

Szajbus

• Members
  • 1 410 postów
  • Zainteresowania:Muzyka ( Workstation Tyros 2 ), fotografika, strategiczne gry komputerowe, rozpoznawanie grzybów, magic the gathering, gry planszowe, sport wszelaki

Napisano 25 stycznia 2017 - 14:36

Jeśli chcesz łowić naraz na spławik i feeder to od razu podpowiem Ci, że to szalony pomysł. Szkoda tych przegapionych brań.

#5 schabol

schabol

Weteran

• Members
  • 149 postów

Napisano 23 kwietnia 2019 - 16:47

Chcę kupić bata 9m, niestety w żadnym sklepie w mojej okolicy nie mam takich bacików icon_razz.gif  (jedynie 8m), pozostaje mi tylko allegro. Upatrzyłem sobie bata Mistrall Competition Aqua Pole 9m. Może ktoś ma takie bata lub użytkuje inny i coś poleci?

#6 Xion

Xion

Weteran

• Members
  • 364 postów

Napisano 23 kwietnia 2019 - 17:08

Chcę kupić bata 9m, niestety w żadnym sklepie w mojej okolicy nie mam takich bacików icon_razz.gif  (jedynie 8m), pozostaje mi tylko allegro. Upatrzyłem sobie bata Mistrall Competition Aqua Pole 9m. Może ktoś ma takie bata lub użytkuje inny i coś poleci?

http://www.fiume.skl...ia-8-mt_930.jpg

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych