Skocz do zawartości


Zdjęcie

Domowe Zanęty


Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 pajdun9

pajdun9

    Początkujący

  • Members
  • 7 postów

Napisano 20 maj 2015 - 21:10

Witam
jest wiele pytań dotyczących robienia samemu tanich zanęt , więc postanowiłem przeszukać internet było ich całe mnóstwo ale wybrałem te najciekawsze i postanowiłem zgromadzić je w jednym miejscu icon_wink.gif
ZANĘTY :
1szklanka bułki tartej
1,5 kaszy manny
0,5 kakaa
płatki owsiane
przyprawa do pieczenia piernika


Wanilia leszcz, krąp, karaś
Miód karp, karaś, lin
Karmel karaś, lin, leszcz, krąp, płoć
Cynamon leszcz, krąp, karaś, lin
Kokos leszcz, krąp, płoć, karaś, lin
Tutti-frutti karp, lin
Kozieradka płoć, leszcz, lin, karaś
Nostrzyk płoć, leszcz, lin, karaś
Kminek płoć, krąp
Anyż płoć, karaś, krąp
Kolendra płoć, leszcz


Domowa zanęta na płocie:
1 szklanki bułki tartej
1 szklanki mielonych biszkoptów
1 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanki mleka w proszku
0,5 szklanki otrąb pszennych
0,5 szklanki konopi mielonych
Lub:
1 szklanki zmielonego, prażonego pieczywa
1 szklanki parzonej kaszy kukurydzianej,
0,5 szklanki prażonych i zmielonych konopi, słonecznika lub lnu,
0,2 szklanki tłuczonych i prażonych płatków
0,2 szklanki prażonych otrębów
1/2 l. tłuczonych racicznic, chruścików, wodnych ślimaków



Domowa zanęta na karpie:
Ugotowane ziemniaki
Prażona pszenica
Zmielony biszkopt
Bułka tarta
Miód
Kasza kukurydziana

Krąpiowe.
Waniliowa
Składniki:
- 1kg bułki tartej;
- 0,5kg mąki kukurydzianej;
- 0,5kg otrąb pszennych;
- 0,3kg płatków owsianych nie mielonych;
- 0,6kg kaszy kukurydzianej gotowanej;
- 0,1kg gotowanych konopi;
- 20-30g wanilii;
- robaki zanętowe;
- ziemia na dociążenie.

Z koprem włoskim
Składniki:
- 1kg bułki tartej;
- 0,5kg mielonych biszkoptów;
- 0,5kg płatków owsianych;
- 0,5kg mąki kukurydzianej;
- 0,2kg kopru włoskiego mielonego;
- szczypta soli;
- robaki zanętowe;
- ziemia na dociążenie.

Z pieczywem
Składniki:
- 20% pieczywa ciemnego;
- 15% pieczywa słodkiego;
- 10% pieczywa jasnego;
- 20% otrębów pszennych;
- 10% kaszki kukurydzianej;
- 5% mąki kukurydzianej;
- 10% mielonych płatków owsianych;
- 5% mielonych ziaren słonecznika;
- 5% dodatków zapachowych.

Prosta
Składniki:
- 40% tartej bułki;
- 10% biszkoptu;
- 10% prażonych konopi;
- 10% PV-1;
- 5% mąki kukurydzianej;
- 5% prażonych i zmielonych wiórków kokosowych;
- 5% mielonych pestek dyni;
- 15% ziemi z kretowiska;

Karasiowe
Ze szklanki
Składniki:
- 5 szklanek gotowej zanęty bazowej;
- 1 szklanka śruty kukurydzianej;
- 0,5 szklanki śruty arachidowej;
- 0,5 szklanki kopro-melasy;
- 3 łyżki stołowe tłuczonych ziaren słonecznika;
- 3 łyki karmelu;
- pół torebki cukru wanilinowego;
- łyżeczka olejku rumowego;
- 0,75 szklanki kleju PV-1.

Szybka
Składniki:
2 części prażonej kaszy kukurydzianej;
2 części otrąb;
1 część maki kukurydzianej;
1 część prażonej bułki tartej;
1 część sucharu;
0,5 części biszkoptu.

Karpiowe.
Karp
Naturalna
Składniki:
- 25% tartej bułki;
- 20% biszkoptu;
- 10% śruty kukurydzianej;
- 10% mielonych płatków owsianych;
- 10% drobnych otrąb;
- 7% cukru pudru;
- 5% grubo mielonych konopi prażonych;
- 3% mielonego słonecznika prażonego.
Nie należy modyfikować tego przepisu przez dodawanie aromatów. Mieszanka ta posiada własny zapach.

Z ziemniaczkiem
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki;
- 150g mąki konopnej;
- 50g mąki przennej;
- 0,5l otrąb;
- 150g białego pieczywa;
- 0,5l sproszkowanej krwi;
- 5 łyżeczek talu;
- 2 łyżeczki słodzonego, konserwowanego mleka.
Ziemniaki rozgnieść, dodać mąkę konopną, pszenną i otręby. Następnie dołożyć pieczywo rozmoczone w gorącej wodzie, krew, talk i mleko. Wszystko dokładnie wyrobić.

Prosta
Składniki:
- 3 części mąki kukurydzianej;
- 1 część posiekanych czerwonych robaków;
- 2 części mielonych gotowanych ziemniaków;
- 1 część mielonych płatków owsianych;
- 1 część krwi.


Lin
Składniki:
- 0,5kg grubej kaszy kukurydzianej;
- 0,4kg drobno zmielonej, wyprażonej bułki;
- 0,25kg grubo zmielonych wafli;
- 0,15kg pokruszonych płatków owsianych ;
- 150g arachidu mielonego;
- 50g sproszkowanego karmelu;
- siekane czerwone robaki.
Płatki owsiane należy dodać chwilę przed zamierzonym formowaniem kul zanętowych.

Aromatyczna
Składniki:
- 30% bułki tartej;
- 25% kaszy kukurydzianej;
- 20% otrębów pszennych;
- 10% słonecznika;
- 7% cukru pudru;
- 5% płatków owsianych;
- 2% goździków zmielonych;
- 1% aromat waniliowy.



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych