Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kawior (ikra Śledzia I Nie Tylko)


3 odpowiedzi w tym temacie

#1 stockfish

stockfish

    Wędkarz

  • Members
  • 39 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gdańsk

Napisano 12 marzec 2015 - 21:37

CYTAT(mums1916 @ czw, 12 mar 2015 - 11:04) Wyświetl post
Kolego jeżeli to nie tajemnica zapodał byś przepiśik na ten kawiorek i może jakieś inne na świeżego śledzika.W piątek sie wybieram z nadzieją na udane połowy.Z góry dziekuje i pozdrawiam.

Bieługa to nie jest ale za to robota prościzna icon_smile.gif Cytuję za mistrzem Charewiczem jednak z uzupełnieniem o własne doświadczenia. Ikrę przetrzeć łyżką na grubym sicie i przepłukać 2-3 razy kranówą (przestanie być różowa od krwi) odcedzać już na drobnym sitku zwracając uwagę by dobrze odsączyć wodę. Dodać na każde 100g ikry 2g soli (trwałość do 10 dni w lodówce) lub 4g aby wydłużyć trwałość. odstawić na kilka godzin i zebrać płyn np ręcznikiem papierowym. Dodać 25g oleju słonecznikowego na każde 100g ikry. Wymieszać i do słoiczków np po małych przecierach pomidorowych. W zasadzie można od razu degustować ale lepiej odstawić na ok 12h w zimne. Podawać na połówce jajka lub pieczywie z masełkiem i skropione cytrynką Ja używam tylko dojrzałej ciemniejszej ikry, która już sama się wyciska z woreczków. Twarde kiście niedojrzałej ikry wyrzucam. Uwaga na żołądki wypchane ikrą zżerane przez śledzie. Można je pomylić z kiścią ikry. Oczywiście 100 razy lepsza jest ikra z troci, którą robi się trochę inaczej (rybacy latem sprzedają po ok 50zł/kg) lub z pstrąga hodowlanego (zimą po ok 25zł/kg). Wędkarska impreza z miską takiego kawioru pod bagietkę, masełko i coś mocniejszego to nieziemski podkład do filmów i wspomnień. Naturalnie zawsze skropione cytrynką.
Świeże śledzie uwielbiam zwyczajnie smażone ew w occie. Ostatnio też w zalewie pomidorowej trochę jak te z puszki. Przypomnę że bałtyckiego śledzia nie wolno jeść na surowo solonego czy w innej postaci gdyż zawierają groźne pasożyty które giną w wysokiej temp lub po przemrożeniu min 48h w zamrażarce.

#2 korgan

korgan

    Weteran

  • Moderator
  • 856 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Piasutno
  • Zainteresowania:Wędkarstwo morskie i śródlądowe

Napisano 13 marzec 2015 - 07:50

Zakładam nowy temat z ciekawym przepisem na kawior- post przeniesiony z działu morskiego.

#3 stockfish

stockfish

    Wędkarz

  • Members
  • 39 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gdańsk

Napisano 17 marzec 2015 - 08:09

Jak osobny wątek to podrzucę jeszcze przepis na kawiorek z ikry troci lub pstrąga hodowlanego. Naszukałem się go kiedyś w internecie i po pół godzinie rura mi zmiękła. Nie wiem czemu nic nie można znaleźć. Ostatecznie poratowali mnie sympatyczni rybacy z Górek u których zaopatruję się w surowiec na rynku.
Kiście ikry wrzucić do miski, zalać wrzątkiem aby przykryło i lekko przemieszać. Po ok 10min zlać wodę, odcedzić i ręcznie obrać ziarna ikry. Najgorszą robotą jest wybranie resztek błonek, które są brzydkie szare i psują potem wygląd potrawy. Ikra bardzo się klei co dodatkowo utrudnia przebieranie. W miseczce na każde 100g ikry dodać 5g soli i wstawić do lodówki na ok 24h. Po tym czasie ikrę zalać kranówą z czubem, przemieszać i od razu odcedzić. Ostatnią operacją jest zalanie odcedzonej ikry w naczyniu olejem rzepakowym dobrej jakości. Oleju dodajemy tyle żeby zaczynał lekko przykrywać powierzchnię. Przedawkowanie nie jest groźne gdyż część się wchłonie a nawet jak trochę zostanie to zawsze można zlać przed podaniem. Gotową ikrę pakuję do słoiczków po małych przecierach. No, powiem wam że to jest prawdziwa pycha!

eat... sleep... go fishing

#4 goska96

goska96

    Wędkarz

  • Banned
  • 12 postów

Napisano 14 lipiec 2015 - 14:11

Jejkuniu - same pyszności icon_biggrin.gif Chyba czas na rybkę...



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych