Skocz do zawartości

Zdjęcie

Platforma Podest

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 boro

boro

Wędkarz

• Members
  • 83 postów

Napisano 31 stycznia 2015 - 11:19

Witam,

Jakiej długości nogi powinna mieć platforma wym - 90x70cm - aby bezpiecznie na niej siedzieć?
Potrzebuję ją ustawiać w wodzie kilka metrów od lini brzegowej. Ile cm nad platformę powinny wystawać rurki nóg żeby spokojnie przymocować osprzęt?

#2 mikeus

mikeus

Weteran

• Members
  • 904 postów

Napisano 31 stycznia 2015 - 15:11

ale na platformie chcesz ustawić kombajn, czy fotel?
Nogi platformy powinny wysuwać się jak najmniej, aby zachować stabilność. Tym bardziej, jeżeli będzie ich 4. Nie jestem fizykiem, ale wysokość ponad metr mogłaby spowodować cholerne przeciążenia (grawitacja) i odchylenia (nogi, choćbyś się zesikał, nigdy nie będą idealnie proste), a to spowodowałoby niestabilność platformy. Znaczenie będzie miała oczywiście średnica nóg. Standardowe 25 fi wydaje mi się zbyt małe. Z drugiej strony większość sprzętu dostosowane jest do takiej średnicy... Jeżeli nie przeszkadza Ci, że tylko niektórych firm sprzęt będzie pasował, to śmiało bym na Twoim miejscu zastosował co najmniej 32 mm. W takim przypadku ten 1 metr wysokości od podłoża nie powinien stanowić żadnego problemu.
Co do wysokości nóg nad platformę - wg mnie dobrze by było, gdybyś nie musiał się nachylać, żeby sięgnąć coś z pojemnika (lub półki bocznej), który przytwierdzisz możliwie najwyżej na nodze. Z drugiej strony zbyt duża wysokość spowoduje, że długie nogi też mogą stać się niestabilne - materiał, z którego są zbudowane, zacznie sprężynować, co doprowadzi do odchyleń.
Michał, 79', Okręg Konin

#3 boro

boro

Wędkarz

• Members
  • 83 postów

Napisano 31 stycznia 2015 - 19:43

Mam lekki kosz +90 wagi własnej.
Metr nad gruntem to faktycznie sporo i chyba niepotrzebne, Jak się później na tą wysokość wdrapać icon_smile.gif. Faktycznie wszędzie można spotkać osprzęt na średnicę 25mm.

#4 mikeus

mikeus

Weteran

• Members
  • 904 postów

Napisano 01 lutego 2015 - 12:54

W katalogu Trapera jest pokazana ich platforma. która na dzień dzisiejszy uważana jest przez zawodników za praktycznie wzorcową. Tutaj link do katalogu pdf, strona 14:
Traper 2015
Ma ona 4 gniazda na nogi, ale nóg dołączono 6 - o różnych długościach właśnie. Tak więc mamy po dwie nogi 25 cm, 50 cm i 75 cm. Nogi krótsze można włożyć na tył, bo jak wiadomo z przodu zazwyczaj będzie głębiej. U mnie są łowiska, gdzie bez problemu nogi przednie mogą mieć 1 metr wysokości, bo dno opada gwałtownie i tył platformy będzie spokojnie 70-80 cm wyżej, niż przód.
Michał, 79', Okręg Konin

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych