Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ikra I Mlecz Śledzia W Śmietanie


3 odpowiedzi w tym temacie

#1 korgan

korgan

    Weteran

  • Moderator
  • 856 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Piasutno
  • Zainteresowania:Wędkarstwo morskie i śródlądowe

Napisano 03 kwiecień 2014 - 13:13

Przedstawie przepis na przekąskę/danie obiadowe z naszego, Bałtyckiego śledzia, pozyskanego w okresie tarła (bez humanitarnych wywodów proszę- to nie temat do tego).

Składniki:
ikra i mlecz ze śledzia
cebula
pieprz czarny mielony
śmietana słodka 18%

Ikrę i mlecz pozyskany ze świeżych śledzi płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie, uważając przy tym by ich nie uszkodzić. Odsączamy wodę i solimy czystą ikrę i mlecz (w błonach).
Do śmietany dodajemy pokrojoną w pół talarki lub drobno posiekaną cebulę oraz pieprz, po czym mieszamy "zalewę".
Ikrę i mlecz zalewamy śmietanowym miksem, po czym wszystko możemy delikatnie wymieszać.
Danie w naczyniu wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach możemy spożywać z pieczywem lub ziemniakami.

Ilości potrzebnych składników celowo nie podałem- ile dodać pieprzu czy cebuli to kwestia gustu, wg mnie na 200-300g ikry minimum to 1 średnia cebula i około 200ml śmietany, ale co kto lubi...

#2 bobas_demolka

bobas_demolka

    Weteran

  • Members
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 08 luty 2015 - 14:51

CYTAT(korgan @ czw, 03 kwi 2014 - 17:13) Wyświetl post
Przedstawie przepis na przekąskę/danie obiadowe z naszego, Bałtyckiego śledzia, pozyskanego w okresie tarła (bez humanitarnych wywodów proszę- to nie temat do tego).

Składniki:
ikra i mlecz ze śledzia
cebula
pieprz czarny mielony
śmietana słodka 18%

Ikrę i mlecz pozyskany ze świeżych śledzi płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie, uważając przy tym by ich nie uszkodzić. Odsączamy wodę i solimy czystą ikrę i mlecz (w błonach).
Do śmietany dodajemy pokrojoną w pół talarki lub drobno posiekaną cebulę oraz pieprz, po czym mieszamy "zalewę".
Ikrę i mlecz zalewamy śmietanowym miksem, po czym wszystko możemy delikatnie wymieszać.
Danie w naczyniu wstawiamy do lodówki i po kilku godzinach możemy spożywać z pieczywem lub ziemniakami.

Ilości potrzebnych składników celowo nie podałem- ile dodać pieprzu czy cebuli to kwestia gustu, wg mnie na 200-300g ikry minimum to 1 średnia cebula i około 200ml śmietany, ale co kto lubi...

Hmmmm... no historia komuny tzw. ..... I jest to prima potrawa:))) Tyko... - mlecz a nie ikra to po pierwsze i nie chleb ale ziemniaki w mundurkach to po drugie:)) A po trzecie i najważniejsze - nie śledź bałtycki tylko duuuuuuży dalekomorski, solony - taki 30 cm bez głowy - oczywiście po odpowiednim wymoczeniu z soli:)))
Pozdrawiam.

bobas_demolka TEAM

#3 goska96

goska96

    Wędkarz

  • Banned
  • 12 postów

Napisano 14 lipiec 2015 - 14:16

CYTAT(bobas_demolka @ nie, 08 lut 2015 - 16:51) Wyświetl post
Hmmmm... no historia komuny tzw. ..... I jest to prima potrawa:))) Tyko... - mlecz a nie ikra to po pierwsze i nie chleb ale ziemniaki w mundurkach to po drugie:)) A po trzecie i najważniejsze - nie śledź bałtycki tylko duuuuuuży dalekomorski, solony - taki 30 cm bez głowy - oczywiście po odpowiednim wymoczeniu z soli:)))
Pozdrawiam.

bobas_demolka TEAM



Aż ślinka cieknie...

#4 Sith

Sith

    Weteran

  • Members
  • 354 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódź
  • Zainteresowania:sex, spinning, żeglarstwo

Napisano 15 lipiec 2015 - 06:52

... mniam... pychota, nigdy nie wyrzucam mlecza ani ikry. icon_biggrin.gif



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych