Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowa Stalowej Lodzi Wedkarskiej

92 odpowiedzi w tym temacie

#81 Uklejowy_magik

Uklejowy_magik

Bulterier Spławika

• Moderator
  • 1 238 postów

Napisano 17 lipca 2014 - 22:15

Zazdrość go zjada, że mu talentu nigdy nie starczy do zrobienia takiej łodzi to hejtuje, bo to w życiu wychodzi mu najlepiej. Łódka jest przednia icon_wink.gif Też zadroszczę! (ale to nie ja jestem tym hejterem icon_razz.gif )

#82 Ignus

Ignus

Weteran

• Members
  • 252 postów

Napisano 19 lipca 2014 - 05:17

Co do stabilności chodziło mi o przechyły na boki, czy za bardzo burty się nie wychylają.

-Jak sprawuje się dno? nie faluje już? usztywnienie spełniło swoją rolę?

-Zgłaszam zażalenie! Nie widziałem na Twej łodzi żadnej flagi pirackiej, a uważam że powinna być na wyposażeniu zaraz po skrzynce piwa, a przed kotwicą icon_smile.gif

łódź prezentuje się genialnie icon_smile.gif gratuluje pracy i wytrwałości. Mam nadzieje że Twój dzielny rumak rybi mściciel pogromca głębin sprawdzi się i będzie długo służył icon_wink.gif
Ceterum censeo Calisia delendam esse

#83 HeviDi

HeviDi

Weteran

• Members
  • 108 postów

Napisano 22 lipca 2014 - 20:23

Hej, dziekuje kolegom za slowa uznania... sam jestem zaskoczony, ze skonczylem ta lodke bo juz chcialem ja "wodowac" na zlomie ;]

Jeszcze jej nie przetestowalem, po pierwsze choroba, po drugie musze ja "przeparkowac" w bardziej przyjazne miejsce dla wedkarzy... sadze, ze w czwartek bedzie wedkowanie z wody i zobaczymy jak lodz sie sprawuje icon_smile.gif Jutro musze ja przeparkowac do innego osrodka wiec ciut mi zejdzie na tej operacji...

Co do sabilnosci - narazie bylo ok, podczas nocnego wedkowania moze ja przetestuje ;]

Co do dna - "kile" zrobily swoje, dodatkowo odeskowanie tez zalatwia sprawe; jest ok.

Nie ma flagi, grafiki, napisu... bede dzialal pod przykryciem ;] ze to niby "dobry samarytanin" na wodzie... ;] ...a tak cyk cyk w nocy i wedkarze pozamiatani icon_wink.gif

"Małżon" wymyślił wyjazd nad morze, chcialem testowac lodz... wiec moze ja zabiore w nadmorskie okolice ;] ...nie! ...zrobie druga lodz... morska icon_smile.gif ...moj kolejny projekt https://www.youtube....s-qdD-lPUtTEcXw ;]

#84 HeviDi

HeviDi

Weteran

• Members
  • 108 postów

Napisano 22 lipca 2014 - 21:10

Aaaa... mialem sie o cos Was zapytac - obcoazenie/kotwica. Z czego zrobic? Odpada odlewanie z betonu etc... jakie propozycje na zrobie w krotkim czasie (do czwartku) odpowiedniego obciazenia 8-10kg?

#85 HeviDi

HeviDi

Weteran

• Members
  • 108 postów

Napisano 23 lipca 2014 - 20:00

Ok, odwiedziny na zlomie i 6 krazkow = 30kg; beda z tego dwa ciezarki po 10kg i zapas jakby to bylo za malo...

#86 wahlul

wahlul

Szajbus

• Members
  • 1 576 postów

Napisano 26 lipca 2014 - 22:14

Jakby małe ciężarki nie utrzymywały łódki, a te co ją utrzymają były za ciężkie do wyciągania, to śmiało mogę Ci polecić taką kotwicę:

http://www.osprzetze...cts/22/71/1.jpg

Nie ma lepszego patentu!
Ciężarek 18,5 kg z dospawaną blachą nie trzymał łódki, a kotwica tego typu o wadze 8 kg trzyma ją pewnie na każdym rodzaju dna. Wiesz jaka to różnica 18,5 a 8 kg???

Do Twojej łódki na stojącej albo wolno płynącej wodzie powinna wystarczyć taka ze 4 kg, a może nawet i mniej. Komfort wyciągania takiej kotwicy jest nieporównywalny z wyciąganiem zwykłego ciężarka. Na prawdę warto zainwestować icon_wink.gif
Ja na swoim krążowniku mam 6 kg, ale pływam głównie po rzece. Daje radę spokojnie. Jak sobie przypomnę tamtą cholerę 18,5 kg....... to na samo wspomnienie palce mnie szczypią icon_biggrin.gif
Вода это колыбель разумной жизни.

#87 HeviDi

HeviDi

Weteran

• Members
  • 108 postów

Napisano 03 sierpnia 2014 - 20:54

Sprobuje z moja "kotwica" wagi polciezkiej - 10kg icon_wink.gif

A jak wyglada sprawa w momencie gdy Twoja kotwica bedzie miala zaczep? Rozumiem, ze takich sie uzywa na jachtach etc ale moim przypadku boje sie, ze zlapie "zaczep" z ktorym sobie nie poradze. Jak to wyglada w praktyce?

#88 wahlul

wahlul

Szajbus

• Members
  • 1 576 postów

Napisano 04 sierpnia 2014 - 07:19

Cumy nie wiążesz do kotwicy bezpośrednio, tylko przez szeklę, która swobodnie przesuwa się w szynie. W momencie, kiedy ciągniesz cumę żeby wyjąć kotwicę, łódka napływa nad nią i szekla przeskakuje w kierunku załamania kotwicy. Wtedy wyciągasz ją z dna "z włosem". Słyszałem o przypadkach zakleszczenia kotwicy pługowej, ale nie tego typu, tylko innej. Ja na swojej przepływałem cały sezon, kolega na swojej już trzy sezony i, odpukać, nie było żadnych problemów.

#89 Tiur

Tiur

Weteran

• Members
  • 163 postów

Napisano 05 sierpnia 2014 - 22:50

Niby wszytko git do spinningu. A co w momencie gdy chce jechać na zasiadkę i potrzebuje stabilnie zakotwiczyć łódź?? Taka kotwica nie zda egzaminu raczej. Bo nie ma bata musi się kotwiczyć na 2. Ja mam przy łodzi trochę większej i odrobinę pewnie cięższej na przodzie 50kg a na tyle 40 i czasami przy zmieniającej się fali brakuje icon_wink.gif

#90 wahlul

wahlul

Szajbus

• Members
  • 1 576 postów

Napisano 07 sierpnia 2014 - 08:16

Dziwne. Jacht kolegi ma 7,5 metra na 3 metry szerokości. Z pełnym ekwipunkiem waży około dwóch ton. Kotwica pługowa 8kg trzyma go na nurcie Wisły bez żadnych prooblemów.

A pod jakim kątem masz zazwyczaj linkę od kotwicy? Niektórzy popełniają ten błąd, że spuszczają kotwicę pionowo pod łódkę. W takim przypadku żadna kotwica nie utrzyma łódki w miejscu. Prawidłowo linka powinna być pod kątem 45 stopni.

A jak Ty w ogóle wyciągasz taki ciężar??? 50kg??? icon_eek.gif

#91 Tiur

Tiur

Weteran

• Members
  • 163 postów

Napisano 07 sierpnia 2014 - 16:25

Nie popełniam tego błędu spokojnie;). Jak pisałem najczęściej łowie stacjonarnie i nie mogę sobie pozwolić na chodzącą łódź "na boki". Przy spiningu gdy się kotwiczę na 1 ciężarku nie robi mi to różnicy czy łódź się obraca czy nie bo i pewnie by te 10 kg wystarczyło. Mam linki po ok 25m i zawsze wypuszczam tak by osiągnąć jak najlepszy kąt, wtedy jak piszesz łódź jest najbardziej stabilna. Wyciągam na kołowrotach bo ręcznie bym tego nie widział, a trwa to szybciej niż wyciąganie ręcznie nawet 5 kg ciężarka icon_wink.gif icon_wink.gif

#92 marcolee

marcolee

Początkujący

• Members
  • 1 postów

Napisano 21 lutego 2016 - 18:42

Witam !

Chciałbym odświeżyć temat....Jak tam po dwóch latach sprawuje się łódź ? Napisz czy jest stabilna na wodzie...

#93 HeviDi

HeviDi

Weteran

• Members
  • 108 postów

Napisano 03 maja 2016 - 15:46

Hej, do tego watku juz sporo czasu nie zagladalem bo rybki odeszly na drugi plan :) Synek prawie rok, w czasie ciazy tez jakos czasu brakowalo wiec... lodz stoi.

Plywac plywala ale co z wyplywalem to albo "sztorm" na jeziorze albo na jeziorze rozgrywali jakies zawody zeglarskie.

Lodz plywa chyba dobrze, ja osobiscie nie mialem zastrzezen - w sumie nie mam odniesienia do innych stalowek poza kuzyna kwadraciakiem i "klubowym Titanikiem"; takze lodz jest OK :)

Na wodzie stala caly sezon po powstaniu a potem "suchy dok" ;) Od slonca w miejscu gdzie byla zanurzona to farba zeszla (chlorokauczuk) ale pod nia farba typowo do lodzi jak twardo sie trzyma tak sie trzyma i chyba nie planuje odpasc :)

Takze teraz lodz jest na sprzedaz :)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych