Skocz do zawartości


Zdjęcie

Zupa Rybna- Wariacje


13 odpowiedzi w tym temacie

#1 ucho

ucho

    Wędkarz

  • Members
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk

Napisano 04 luty 2013 - 13:29

Zupa rybna
Zupa powstała z resztek rybich ,które pozostały po patroszeniu ryb.
Składniki wywaru:czyli resztki ryb(głowy, kręgosłupy,wątroba, ikra),zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut do 1 godziny, przecedzamy wywar,dodajemy wszelkie warzywa  jakie mamy w lodówce (z wyjątkiem kapustnych), solimy i pieprzymy do smaku, Gotujemy jeszcze około30 min. Zupę nazywamy w zależności od warzywa które przeważa w zupie np: koperkowa, cebulowa, porowa, pieczarkowa . Po zmiksowaniu składników  zmieniamy nazwę na Krem ......
 Dla wzbogacenia smaku i treściwości zupy dodajemy większe kawałki ryb,pulpety rybne,
Zabielamy śmietaną. Można posypać natką pietruszki..
Wiecej na :
http://rybunoweprzepisy.blogspot.com/


#2 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 04 luty 2013 - 21:32

Fajny przepis na fajną zupę z niczego, co byłoby nadmiernie skomplikowane. Szczególnie w zimie brzmi apetycznie i rozgrzewająco icon_smile.gif Chciałbym jednak dodać, że zupy rybne są mdłe jeżeli się ich czymś nie zakwasi. Więc proponowałbym tu dodać np. soku z cytryny lub przecieru pomidorowego (tu przypuszczam koledzy z Mazur lepiej się wypowiedzą icon_smile.gif ) albo i jedno i drugie a poza tym wspomnianą nać lub koperek icon_smile.gif Zastanawiam się jeszcze nad jakimś zagęszczeniem tej zupki i zaprawieniem czymś pikantnym w rodzaju pieprzu cayen lub papryczką chili ale to już wedle upodobań. Lubię takie przepisy. Działają na wyobraźnie i nabiera się na nie smaka.

Użytkownik Wojtek@ edytował ten post 04 luty 2013 - 21:37


#3 ucho

ucho

    Wędkarz

  • Members
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk

Napisano 07 luty 2013 - 10:57

Można dodawać wszyskkie ulubione przyprawy tu wyobraźnia nie zna granic.
Dodatek śmietany też zakwasza zupę .Dodanie cytrynyteż jest dobrym pomysłem ale powoduje zmętnienie wywaru

#4 resu

resu

    Weteran

  • Members
  • 220 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:pomorze

Napisano 07 luty 2013 - 21:12

CYTAT(ucho @ czw, 07 lut 2013 - 11:57) Wyświetl post
Dodanie cytryny też jest dobrym pomysłem ale powoduje zmętnienie wywaru


Hmm. Zmętnienie a nie wyklarowanie ? Kiedy zawsze wkrapiam pare kropel cytryny do herbaty, odrazu widze jej błyskawiczne wyklarowanie. W zupie jest na odwrót ? Tego nie wiedzialem... Człowiek sie uczy całe życie icon_smile.gif


#5 esox2b

esox2b

    Szajbus

  • Members
  • 1529 postów
  • Lokalizacja:----------

Napisano 08 luty 2013 - 18:37

CYTAT(ucho @ czw, 07 lut 2013 - 13:57) Wyświetl post
Można dodawać wszyskkie ulubione przyprawy tu wyobraźnia nie zna granic.
Dodatek śmietany też zakwasza zupę .Dodanie cytrynyteż jest dobrym pomysłem ale powoduje zmętnienie wywaru

Sam zupy rybnej nie zakwaszam. Wyostrzam smak ograniczając marchew oraz dodając pieprz i paprykę (również surową), nie żałuję też zielonej pietruszki. Pod koniec gotowania zamiast śmietany dodaję odrobinę masła. Daje to taki charakterystyczny "jedwabny" smak.

#6 bąbel

bąbel

    Weteran

  • Szyper
  • 300 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:darłowo
  • Zainteresowania:wędkarstwo

Napisano 01 październik 2013 - 17:21

mój przepis na zupę z dorsza:
przepis na 5 litrowy garnek
składniki:
5 sztuk dorsza wypatroszonego, 2 kostki bulionu warzywnego, 4 liście laurowe, pieprz czarny (8-10 ziaren), ziele angielskie (8-10 ziaren), 0,5 kg ziemniaków, włoszczyzna w słupkach 1 paczka ( 750g), masełko (ćwiartka)
Do garnka 5 litrowego wlewamy ze 3 litry wody.
5 sztuk dorsza filetujemy, głowy bez oczu i skrzeli oraz kręgosłupy wrzucamy do garnka i gotujemy około 2 godzin na małym ogniu aby wywar był klarowny.
po około 2 godzinach gotowania z wywaru usuwamy głowy, kręgosłupy i wszelkie ości i dodajemy 2 kostki bulionu warzywnego, 4 liście laurowe, pieprz czarny (8-10 ziaren), ziele angielskie (8-10 ziaren), 0,5 kg ziemniaków pokrojonych w kosteczkę i gotujemy...
w tym samym czasie bierzemy paczkę włoszczyzny (750g) i ćwiartkę masła i razem wrzucamy na patelnię i podsmażamy aż warzywa nie wydadzą aromatu i dopiero wrzucamy zawartość patelni do garnka
gdy ziemniaki są już miękkie doprawiamy do smaku zupę szczyptą soli i pieprzu, kroimy filety w małą kostkę (filety bez ości) i dodajemy je do gotującej się zupy na 10-15 minut i po tym kończymy gotowanie....
podawać można z posiekaną pietruszką sypaną na zupę która jest już na talerzu przed podaniem...
życzę smacznego !!!

#7 alphabetaa

alphabetaa

    Początkujący

  • Members
  • 3 postów

Napisano 29 październik 2013 - 11:48

mmmm, brzmi przepysznie ta zupa z dorsza!

#8 bor

bor

    Początkujący

  • Members
  • 2 postów

Napisano 11 listopad 2013 - 20:57

Panowie wracając do temtu mdłości wywaru polecam dodać kieliszek wódki (szkoła rosyjsa) icon_wink.gif

#9 Astarot

Astarot

    Weteran

  • Members
  • 758 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Nadarzyn k. Wa-wy

Napisano 12 listopad 2013 - 08:54

Kolego ale ten kieliszek to do zupy czy doustnie?
Czy może jeden do zupy a reszta flaszki inaczej?
Życie jest zbyt smutne i szare ażeby nie szukac promieni słońca w postaci jaj, ot dla przykładu na tym forum.

#10 jaguar56

jaguar56

    Szajbus

  • Members
  • 2995 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódź
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, herpetologia

Napisano 12 listopad 2013 - 15:06

CYTAT(Astarot @ wto, 12 lis 2013 - 08:54) Wyświetl post
Kolego ale ten kieliszek to do zupy czy doustnie?
Czy może jeden do zupy a reszta flaszki inaczej?

A może inaczej?
Kieliszek doustnie a reszta do zupy? icon_mrgreen.gif
To mi raczej wygląda na szkolę rosyjską. icon_mrgreen.gif icon_twisted.gif

Umieraliście tak młodo,
ulicami płynie wasza krew.
To stolica płonie w smutku,
śmierć zabiera wszystkie dzieci jej.

Śpijcie słodko me aniołki,
kule wroga już nie groźne wam.
Teraz już was nie dostaną
wrogie szpony okupanta łap.

#11 Kamil Z.

Kamil Z.

    Szajbus

  • Moderator
  • 8183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wałbrzych/Wrocław
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, sporty walki, muzyka

Napisano 12 listopad 2013 - 15:25

Astarot wpadł i już wątek zmierza w kierunku jedynie oczywistym... icon_mrgreen.gif
Pozdrawiam
Kamil

Mój wędkarski blog:
http://zahaczeni.net/kamilfishingblog/


[color=#4169E1][b]Catch&Release!!



#12 wahlul

wahlul

    Szajbus

  • Members
  • 1569 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warszawa

Napisano 14 styczeń 2014 - 19:05

Wędkarstwo........ Hobby dla ludzi z mocną wątrobą icon_biggrin.gif

Darku? Czy na swojej łajbie karmisz wędkarzy taką zupą????
Вода это колыбель разумной жизни.

#13 wiadomka

wiadomka

    Początkujący

  • Members
  • 2 postów

Napisano 28 sierpień 2017 - 10:35

fajny przepis na zupę rybną znalazłam na upieczmy.pl :)



#14 karolinka777

karolinka777

    Początkujący

  • Members
  • 6 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 05 wrzesień 2017 - 19:01

Muszę wypróbować, bo zupy rybnej nigdy nie jadłam





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych