Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jakie rybki do wędzenia??


45 odpowiedzi w tym temacie

#21 BusteR

BusteR

    Weteran

  • Members
  • 424 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Sporty walki, Wędkarstwo, Kino, Książki, Podróże, Komputery

Napisano 25 marzec 2008 - 18:30

A jak do wedzenia nada sie okon lub szczupak ???

#22 RobinJ

RobinJ

    Weteran

  • Members
  • 901 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bydgoszcz

Napisano 25 marzec 2008 - 21:23

CYTAT(BusteR @ wto, 25 mar 2008 - 18:30) Wyświetl post
A jak do wedzenia nada sie okon lub szczupak ???

Zbyt suche są te ryby, żeby je wędzić, także lepiej sobie odpuść takie próby icon_wink.gif

#23 galant

galant

    Weteran

  • Members
  • 864 postów
  • Lokalizacja:Mazury
  • Zainteresowania:Wędkarstwo

Napisano 26 marzec 2008 - 07:45

Panowie, panowie - a gdzie sielawa? Bardzo często wedzę sielawkę- jednym słowem miód malina;))) Do tego zimne piwko, albo cos jeszcze mocniejszego. Pyszota-lepsze jak szynka, ja wole icon_wink.gif

#24 daro22

daro22

    Weteran

  • Members
  • 375 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 22 styczeń 2009 - 19:53

CYTAT(adams1999 @ śro, 07 cze 2006 - 15:33) Wyświetl post
nie mogę się do końca z tym postem zgodzić !!!!
a mianowicie brzana nie nadaje się do wędzenia, bo jej mięso pod czas wędzenia wydziela pewien enzym który może nam zaszkodzić a po za tym
ryba to jest nie dobra w smaku dlatego w każdej wędzarni ci powiedzą że ich się nie wędzi
a co do suma to jest dokładnie na odwrót właśnie młode sztuki się nie nadają, bo młody sum je żaby ślimaki i inne żyjątka wygrzebywane z mułu
wtedy ich mięso ma mulisty smak a większe sztuki jedzą same mięso i dlatego nie smakują mułem
każdy kto kiedyś jadł większe sztuki ryb ci powie że sum i amur to jedyne ryby które im są większe tym są bardziej smaczne

powiem ci kolego,ze akurat w tamtym roku mialem okazje uwedzic dwie duze brzany,byly rewelacyjne w smaku,cos pysznego,no i nic mi po nich nie bylo...

#25 twisterek

twisterek

    Weteran

  • Members
  • 319 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Małopolska :)
  • Zainteresowania:Wędkarstwo

Napisano 23 styczeń 2009 - 18:56

Ja do wedzenia moge ci polecić leszcza...dla mnie niebo w gebie o ile jest zrobiony dobrze i doprawiony icon_smile.gif

#26 adijos1

adijos1

    Weteran

  • Members
  • 535 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 23 styczeń 2009 - 19:38

Węgorz zdecydowanie. za dobrych czasów trochę się tego nawędziło

Dragon Destiny Spinn 255 cw 10-42 + Team Dragon 930iz
Cortez Light Spinn 270 cw 8-20 + Shimano Exage 2500 FB

#27 tomo

tomo

    Wędkarz

  • Members
  • 12 postów

Napisano 23 styczeń 2009 - 19:53

Moim zdaniem duży leszcz palce lizać a węgorz to taki smalec moim zdaniem

#28 Adami

Adami

    Wędkarz

  • Members
  • 16 postów

Napisano 27 styczeń 2009 - 11:39

Cześć
Nieskromnie się przyznam iz posiadam wędzarnie i wędę ryby. Oczywiście ze względu na to, że jestem wędkarzem śródlądowym wędze ryby słodkowodne. W brew pozorom polecam uklejke, ktora dobrze wędzona przypomina smakiem tradycyjnego szprota. Wędzę również pstrągi(ze stawów) oraz leszcze.
Piedestał ryb wędzonych zajmuje u mnie węgorz. Ryba wybitna do wędzenia, dobrze przyrządzona smakuje niebiańsko.

#29 JANUSZ82

JANUSZ82

    Wędkarz

  • Members
  • 38 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:OK. TARNOWA

Napisano 27 styczeń 2009 - 11:46

węgorz i jeszcze raz węgorz icon_biggrin.gif

#30 Adami

Adami

    Wędkarz

  • Members
  • 16 postów

Napisano 27 styczeń 2009 - 12:12

twisterek leszcz owszem, ale musi być dobrze wysuszony, woda musi odcieknąć po gdy wędzisz na gorąco to leszcze niewysuszone strasznie się rozpadają!

#31 erqSs

erqSs

    Wędkarz

  • Members
  • 39 postów
  • Lokalizacja:Warszawa
  • Zainteresowania:Moczenie kija?

Napisano 18 sierpień 2009 - 23:22

Węgorz , leszcz (Flądry, makrele, łososie)

#32 Sencei

Sencei

    Wędkarz

  • Members
  • 26 postów

Napisano 06 wrzesień 2009 - 10:07

Witam.
Widzę, że sporo część z was poleca do wędzenia uklejki, ale mam kilka pytań:
1-w jakiej temp. wędzić?
2-rozumiem, że przed wędzeniem muszę je wypatroszyć, uciąć łeb i wsadzić do czegoś by je uwędzić, czy może być to taka metalowa łapka, taki jakby podwójny ruszt z grila, że przewracam raz na jedną, a raz na drugą str.?
3-Mieszkam na południu Polski i wszystkie uklejki które mi się zahaczają pochodzą z co prawda wód nizinnych, ale takich bardzo blisko górskich. Raz jak martwą uklejkę łamałem na pół to zauważyłem, że jej mięso nie jest takie powiedzmy jak okoń, że łądne białe, tylko bardziej taka galareta, cyz to dobrze, cyz mam sięprzestrzegać?
4-Czy te uklejki tak samo jak do marynowania trzeba wcześniej jakośsporządzić, czy wypatroszone do wędzarni?

Użytkownik Sencei edytował ten post 22 wrzesień 2009 - 17:15


#33 ucho

ucho

    Wędkarz

  • Members
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk

Napisano 16 listopad 2009 - 16:03

moie wakacyjne ppropozycje wedzenia:
http://wesolystrazni...8-31,index.html

#34 slayer74

slayer74

    Wędkarz

  • Members
  • 23 postów

Napisano 08 maj 2013 - 00:38

Zadziwiająco dobry wg. mnie jest wędzony karp - nr 2 po wędzonym wegorzu, choć za smażonym karpiem nie przepadam i od lat jem go smażonego tylko w wigilię.

Użytkownik slayer74 edytował ten post 08 maj 2013 - 09:42


#35 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 09 maj 2013 - 04:54

CYTAT(slayer74 @ śro, 08 maj 2013 - 03:38) Wyświetl post
Zadziwiająco dobry wg. mnie jest wędzony karp - nr 2 po wędzonym wegorzu, choć za smażonym karpiem nie przepadam i od lat jem go smażonego tylko w wigilię.


Wszystkie tłuste ryby są smaczne po uwędzeniu.

#36 clementino

clementino

    Wędkarz

  • Members
  • 57 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 26 maj 2013 - 09:41

Ja od kilku lat wędzę tylko pstrągi z tradycyjnej wiejskiej beczki i wygląda to tak:

20111228529.jpg

pstrągi sprawione nasolone noc przed wędzeniem, nie moczone w żadnej solance ani innych cudach ułożone grzbietami do dołu.

20121104236.jpg

pstrągi dwie godziny przed wędzenie opłukane z soli schną na hakach.

[attachment=27705:20111229532.jpg
ryby już po 4 godzinnym wędzeniu. Drzewo olszyna. Ta metoda wędzenia jest bardzo prosta i skuteczna.

Załączone miniatury

  • 20111229532.jpg

Użytkownik clementino edytował ten post 26 maj 2013 - 09:42


#37 Wojtek3

Wojtek3

    Początkujący

  • Members
  • 5 postów

Napisano 02 czerwiec 2013 - 00:19

Witam. Mam do Was dość nietypowe pytanie. Co sądzicie o wędzeniu wcześniej zamrożonych ryb?? Bo gdy idę na ryby, jednego dnia, łapie najcześciej 3-4 ryby koło kg, czyli takie do wędzenia. A nie widzę sensu spędzać pół dnia wędząc ryb dla kilka sztuk. Następnego dnia wybieram się znów i następnego. Czy jest sens albo zamrozić, albo wsadzić już wypatroszone ryby do lodówki i np. 2-3dni później wędzić?? Widziałem na innym forum pytanie na temat rozmrażania ryb przed wędzeniem, dlatego tak mnie to zastanowiło. Czy ktoś próbował? Czy to ma sens?? Może mi ktoś coś doradzić??

#38 Wojtek Kwidzyński

Wojtek Kwidzyński

    Wędkarz

  • Members
  • 15 postów

Napisano 12 czerwiec 2013 - 09:29

CYTAT(Wojtek3 @ nie, 02 cze 2013 - 03:19) Wyświetl post
Witam. Mam do Was dość nietypowe pytanie. Co sądzicie o wędzeniu wcześniej zamrożonych ryb?? Bo gdy idę na ryby, jednego dnia, łapie najcześciej 3-4 ryby koło kg, czyli takie do wędzenia. A nie widzę sensu spędzać pół dnia wędząc ryb dla kilka sztuk. Następnego dnia wybieram się znów i następnego. Czy jest sens albo zamrozić, albo wsadzić już wypatroszone ryby do lodówki i np. 2-3dni później wędzić?? Widziałem na innym forum pytanie na temat rozmrażania ryb przed wędzeniem, dlatego tak mnie to zastanowiło. Czy ktoś próbował? Czy to ma sens?? Może mi ktoś coś doradzić??


Oczywiście lepiej smakują ryby wędzone od razu. Moim zdaniem nie ma jednak przeciwwskazań do wędzenia ryb mrożonych. najpierw trzeba ją oczywiście rozmrozić, później wypatroszyć i postępować jak przy tradycyjnym wędzeniu:) Tutaj masz kilka sposobów : http://wedlinydomowe...a-gdynia-1948-r

#39 zorak

zorak

    Weteran

  • Members
  • 185 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Toruń

Napisano 16 czerwiec 2013 - 19:08

Do wędzenia polecam suma. Kapitalnie smaczna ryba w wersji wędzonej
Dragon HMG Invader 2,65m 3-12g + Daiwa Caldia 2000A
Dragon Guide Select Skinner Cast 1,95m 40-80g + Team Dragon Big Bait Special MF250iL

#40 dolar879

dolar879

    Wędkarz

  • Members
  • 56 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Częstochowa

Napisano 27 czerwiec 2013 - 20:58

Ja wedziłem Szczupłego i Karpiki no niebo podniebne icon_biggrin.gif



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych