Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jakie rybki do wędzenia??


45 odpowiedzi w tym temacie

#1 Codiusz

Codiusz

    Weteran

  • Members
  • 171 postów
  • Lokalizacja:Śrem
  • Zainteresowania:Wędkarstwo

Napisano 05 czerwiec 2006 - 16:02

Witam braci od kija icon_biggrin.gif
Z takim pytankiem, jakie rybki najlepiej wędzić, które są najsmaczniejsze i do tego się nadają.
Zamieszczam tego posta, bo tak gdzie jeżdżę jest wędzarnia.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

#2 matis

matis

    Weteran

  • Members
  • 543 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 05 czerwiec 2006 - 17:37

Jesiotr ponoć bardzo dobry i pstrąg
Rzeka się paliła ! Ślepi to widzieli , jak spalone szczupaki do lasu lecieli !

#3 Homegeon

Homegeon

    Nabijacz postów :)

  • Members
  • 4352 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:K1 Wędkarstwo Muzyka Kobiety Siłownia

Napisano 05 czerwiec 2006 - 17:42

do wędzenia nalepsze są tłuste lub średnio tłuste (najlepiej młode sztuki do 2 lat) :
karp, węgorz, łosoś, brzana, leszcz, lin, pstrąg, amur, sieja, ==>sum<== (tylko mlode sztuki, mięso starszych sztók ma mulisty posmak)

nie polecam ryb chudych (suchych) :
okoń, sandacz, szczupak


Niektóre ryby słodkowodne, na przykład karp, sum, leszcz, tołpyga, lin, płoć czy karaś mają nieprzyjemny, lekko błotnisty zapach. Pozbędziemy się go, mocząc sprawioną rybę 3-4 godz. w bardzo słonej zimnej wodzie, w wodzie z octem lub w soku z kiszonych ogórków.
flaga.gifPiszę poprawnie po polsku
regulamin.JPG
szukaj.JPG

#4 adams1999

adams1999

    Szajbus

  • Members
  • 2099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Cyprinus Carpio

Napisano 07 czerwiec 2006 - 11:33

QUOTE(Homegeon)
do wędzenia nalepsze są tłuste lub średnio tłuste (najlepiej młode sztuki do 2 lat) :
karp, węgorz, łosoś, brzana, leszcz, lin, pstrąg, amur, sieja, ==>sum<== (tylko mlode sztuki, mięso starszych sztók ma mulisty posmak)

nie polecam ryb chudych (suchych) :
okoń, sandacz, szczupak


Niektóre ryby słodkowodne, na przykład karp, sum, leszcz, tołpyga, lin, płoć czy karaś mają nieprzyjemny, lekko błotnisty zapach. Pozbędziemy się go, mocząc sprawioną rybę 3-4 godz. w bardzo słonej zimnej wodzie, w wodzie z octem lub w soku z kiszonych ogórków.


nie mogę się do końca z tym postem zgodzić !!!!

a mianowicie brzana nie nadaje się do wędzenia, bo jej mięso pod czas wędzenia wydziela pewien enzym który może nam zaszkodzić a po za tym
ryba to jest nie dobra w smaku dlatego w każdej wędzarni ci powiedzą że ich się nie wędzi

a co do suma to jest dokładnie na odwrót właśnie młode sztuki się nie nadają, bo młody sum je żaby ślimaki i inne żyjątka wygrzebywane z mułu
wtedy ich mięso ma mulisty smak a większe sztuki jedzą same mięso i dlatego nie smakują mułem

każdy kto kiedyś jadł większe sztuki ryb ci powie że sum i amur to jedyne ryby które im są większe tym są bardziej smaczne

#5 sienek

sienek

    Wędkarz

  • Members
  • 68 postów

Napisano 21 czerwiec 2006 - 20:08

WĘGORZ WĘGORZ I JESZCZE RAZ WĘGORZ icon_razz.gif

sprzedam: Wobler Salmo Slider SD7S RR 20zł

http://allegro.pl/it...er_sd7s_rr.html

#6 Pi

Pi

    Weteran

  • Members
  • 492 postów

Napisano 21 czerwiec 2006 - 20:12

QUOTE(adams1999)
sum i amur to jedyne ryby które im są większe tym są bardziej smaczne


a Leszcz to nie? icon_wink.gif

#7 tomaszekZ

tomaszekZ

    Weteran

  • Members
  • 246 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:dolnyśląsk, okolice Lubina

Napisano 19 marzec 2007 - 12:43

hmm...tak się składa, że mam wędzarnie w domu!!! bedzie trzeba spróbować!!! tylko najpierw trzeba złowić tego sumika icon_smile.gif


#8 genek

genek

    Weteran

  • Members
  • 118 postów

Napisano 19 marzec 2007 - 12:51

Leszcz jest wyśmienity!!!

#9 tomaszekZ

tomaszekZ

    Weteran

  • Members
  • 246 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:dolnyśląsk, okolice Lubina

Napisano 19 marzec 2007 - 13:42

QUOTE(genek @ pon, 19 mar 2007 - 15:51)  

Leszcz jest wyśmienity!!!


no to już szybciej! a jak go dokładnie przygotować ??? Wiesz może!


#10 genek

genek

    Weteran

  • Members
  • 118 postów

Napisano 19 marzec 2007 - 13:56

Robi to mój kolega i dokładnego przepisu nie podam ale z tego co wiem to moczy leszcza w solance a potem do wędzenia. Palce lizać!!

#11 piotrek_pisz

piotrek_pisz

    Szajbus

  • Members
  • 1607 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Pisz (MaZuRy)
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, kulturystyka,narciarstwo,myslistwo. :D

Napisano 19 marzec 2007 - 16:21

Palce lizać kiedy dziadek uwędzi pstrągu lub węgorza icon_smile.gif
PRECZ!!! Z!!!! KŁUSOWNICTWEM!!!! Brać wędki i tylko Sportowo!!!!!!!!!!

Wędkarstwo to nie hobby,to nie pasja...to sposób na życie...

#12 Kacperski

Kacperski

    Wędkarz

  • Members
  • 52 postów

Napisano 28 luty 2008 - 22:40

Uklejki w mące i ziołach pychaaaaaa icon_wink.gif

#13 rafal801106

rafal801106

    Weteran

  • Members
  • 389 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ełk

Napisano 29 luty 2008 - 15:43

Do wędzenia leszcz im większy tym lepszy pyszna pasta rybna z niego , węgorz poprostu cudo jeżeli chodzi o inne ryby to nie wiem


#14 waldekb

waldekb

    Weteran

  • Members
  • 192 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Legionowo
  • Zainteresowania:Informatyka, wędkarstwo

Napisano 29 luty 2008 - 16:59

Mam prośbę do wszystkich osób, które zajmują się wędzeniem rybek, aby napisali krótką instrukcję wędzenia z podziałem na gatunki ryb. Zrobimy z tego FAQ w tym dziale, aby wszyscy mogli skorzystać z dobrodziejstw wędzenia.

Serdecznie zachęcam do pisania.



#15 Kamil Z.

Kamil Z.

    Szajbus

  • Moderator
  • 8183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wałbrzych/Wrocław
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, sporty walki, muzyka

Napisano 29 luty 2008 - 21:36

CYTAT(Homegeon @ pon, 05 cze 2006 - 17:42)  
do wędzenia nalepsze są tłuste lub średnio tłuste (najlepiej młode sztuki do 2 lat) :
lin

tu kolego sie nie do konca zgodze bo....lin rosnie baaardzo wolno i wymiarowy(taki 25 moze troszke wiecej cm) ma az 4 lata...wiec do wedzenia nie polecam icon_wink.gif ...ale jak najbardziej wieksze leszcze wegorze i karpie:)
(mam nadzieje ze nie przyjmniesz tego jako czepianie sie szczeglolow...Dominiku....icon_biggrin.gif...)
pozdrawiam i zycze smacznego icon_smile.gif
Pozdrawiam
Kamil

Mój wędkarski blog:
http://zahaczeni.net/kamilfishingblog/


[color=#4169E1][b]Catch&Release!!



#16 BusteR

BusteR

    Weteran

  • Members
  • 424 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Sporty walki, Wędkarstwo, Kino, Książki, Podróże, Komputery

Napisano 02 marzec 2008 - 00:56

makrela icon_razz.gif
Spining i Mucha :)

#17 kerf21

kerf21

    Wędkarz

  • Members
  • 71 postów

Napisano 06 marzec 2008 - 20:52

Witam icon_wink.gif

ja słyszałem ze bardzo smaczny jest wędzony SUMIK KARŁOWATY nawet na stronach z opisami ryb pisze ze sumik karłowaty ma bardzo smaczne mięso a nad wodą słyszałem ze wędzone jest MNIAM icon_smile.gif
a moje pytanie brzmi:

czy ktoś wie jak dobrze przygotowac do wędzenia takiego sumika (oczywiście nie jednego a kilka:P)

z góry dzieki icon_smile.gif

#18 RobinJ

RobinJ

    Weteran

  • Members
  • 901 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bydgoszcz

Napisano 06 marzec 2008 - 21:57

Dla mnie mistrzostwem świata jest wędzony pstrąg icon_smile.gif

#19 universum

universum

    Weteran

  • Members
  • 106 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sandomierz

Napisano 22 marzec 2008 - 09:46

DUżY leszcz min. 2 kg do wędzenia BAJKA! no i oczywiście węgorz niema równych icon_wink.gif
aż ślinka się toczy ;D

#20 Morp

Morp

    Weteran

  • Members
  • 108 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Koło Tarnowa
  • Zainteresowania:Wędkarstwo

Napisano 24 marzec 2008 - 20:35

Węgorz i nie ma nic lepszego. Nawet nazwa ci wskazuje.



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych