Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kiszone Ogórki


10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 19 październik 2012 - 11:17

Witam wszystkich icon_smile.gif

Nie wiem co mnie dzisiaj siekło ale nabrałem ochoty na zrobienie ogórków kiszonych domowym sposobem.
Nigdy jakoś nie wyszły mi szczególnie rewelacyjne i dlatego chciałbym poprosić was o opisanie swoich ulubionych i sprawdzonych przepisów na ogórki kiszone. Szczególnie zależy mi na domowych recepturach np. babcinych lub zapisanych w jakimś starym zeszycie albo po prostu opisanie jakie wam najlepiej smakują.
Niedawno zasłyszałem np. o ogórkach z dodatkiem papryczki chili a nad wodą miałem okazję próbować robionych z dodatkiem liścia winogron (chrupiące i pyszne, mi takie nie wyszły, nie wspominając, że nie mogłem dorwać takich liści ale to pewnie wrocławska woda, że nie były chrupiące icon_mrgreen.gif ).
Coś mi się robi jak pomyślę o tych śmierdziuchach z warzywniaka , zalatujących nieświeżymi skarpetami icon_smile.gif
Także zapraszam do dzielenia się swoimi przepisami, uwagami, każdy wpis w tym temacie będzie mile widziany.

Pozdrawiam
Wojtek

Użytkownik Wojtek@ edytował ten post 19 październik 2012 - 11:19


#2 esox2b

esox2b

    Szajbus

  • Members
  • 1529 postów
  • Lokalizacja:----------

Napisano 20 październik 2012 - 09:54

CYTAT(Wojtek@ @ pią, 19 paź 2012 - 14:17) Wyświetl post
Witam wszystkich icon_smile.gif

Nie wiem co mnie dzisiaj siekło ale nabrałem ochoty na zrobienie ogórków kiszonych domowym sposobem.
.......................................................................................................................................................
Także zapraszam do dzielenia się swoimi przepisami, uwagami, każdy wpis w tym temacie będzie mile widziany.

Pozdrawiam
Wojtek

Witam !
Widać, że Cię "siekło" icon_mrgreen.gif
To już nie ta pora byś zrobił udane ogórki...
Tak bez uszczypliwości i na serio pozwolę sobie na kilka podpowiedzi.
Po pierwsze i chyba najważniejsze są same ogórki. Chodzi mi o to w jaki sposób są uprawiane. Szklarniowe - a takie często spotkasz na straganach - odpadają bo są przenawożone i zawierają azotyny lub azotany alb jedno i drugie, po których (tak mi się wydaje) ogórki gniją a nie kisną. Więc liczy się sprawdzony sprzedawca lub producent.

Po drugie sama woda być może ma wpływ ale chyba na jakość piwa bo o tym by w jakimś mieście wybitnie nie udawały się ogórki nie słyszałem. Zapewne silnie chlorowana "psuje" smak, ale można temu zaradzić odstawiając ją przed użyciem na około dobę w otwartym naczyniu. Chlor odparuje i smak wody powinien się poprawić. Głównie liczy się proporcja użytej soli.

Wprawdzie nic nie napisałeś o "dodatkach" (tylko liść winogrona) ale zakładam, że wiesz o dodaniu czosnku, chrzanu, które prócz aromatu mają właściwości konserwujące. Dodam, że zamiast liści winogron można stosować też liście porzeczki (wolę porzeczki czarnej) lub naszych rodzimych gat. dębów. Ważne by liście były zdrowe, bez jakiś zmian chorobowych.

Napisałem na początku, że nie ta pora na ogórki. Najlepsze do kiszenia są te zbierane w końcu lipca i w sierpniu, kiedy owoce są najzdrowsze. Ogórek jest wrażliwy na zimno i kiedy nastają chłodne wilgotne noce mija jego czas a nadchodzi czas na grzyby.
Je także można kisić... Słyszałem o kiszonych rydzach, a sam próbowałem, oczywiście jeść a nie kisić zielonki (gąska zielona)... Tyle tylko, że na temat kiszenia grzybów nic nie wiem, nie znam żadnego przepisu.

Wiem, że to co napisałem nie wyczerpuje tematu i są to luźne (bardzo luźne) uwagi, które nasunęły mi się bezpośrednio po przeczytaniu Twojego postu...
Nie wiem czy w tym dziale bardziej pasuje Pozdrawiam czy może Smacznego? icon_wink.gif
Zatem użyję obu zwrotów. Pozdrawiam! i Smacznego! icon_cool.gif

Użytkownik esox2b edytował ten post 20 październik 2012 - 11:23


#3 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 20 październik 2012 - 15:20

Rozjaśniłeś mi kilka kwestii. Bardzo dziękuję za Twoje uwagi icon_smile.gif Nie jestem ekspertem i lubię eksperymentować, więc postaram się zebrać jak najwięcej informacji a potem będę działać i zobaczymy co z tego wyjdzie icon_smile.gif

Edit: A co sądzisz o takim pomyśle żeby ogórki po umyciu i wymoczeniu jeszcze sparzyć wrządkiem? Pozbyłbym się w ten sposób jakichś szkodliwych mikrobów a wodę, z której robiłbym zalewę zagotowałbym z solą i przestudził do letniej wody nim zalełbym ogórki z czosnkiem i koperkiem (czekam jeszcze na liście winogron).
Potem w swoim pokokoju w tempeturze pokojowej bym trzymał ze 2 tygodnie a potem do spiżarki w kuchni gdzie jest już chłodno. Jest szansa na udanie się i dobre zakwaszenie ? Kruchość ogórków wydaje mnie się, że może także wynikać z przetrzymywania ogórków w chłodnym miejscu. I do zimy by sobie stały w chłodzie.
POtem ogórki gruntowe znikną ze sprzedaży a pojawią się drogie ogórki kiszone.

Użytkownik Wojtek@ edytował ten post 21 październik 2012 - 17:33


#4 Pablito

Pablito

    Weteran

  • Members
  • 462 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wroclaw
  • Zainteresowania:Wedkarstwo,Fotografia

Napisano 25 październik 2012 - 21:04

Hey.


Wojtuś:-P

Nie jestem specjalistą w przetworach,Chociaż w kuchni czuje się bardzo dobrze, icon_wink.gif ale skrobne to co wiem z własnych obserwacji i wiedzy moich rodziców,zapalonych działkowiczów-pasjonatów własnych warzyw i owoców:-)

Tak jak już wspomniał esox2b,najważniejszą i najbardziej istotną rzeczą są same ogórki..Czyli cała otoczka tego na jakiej ziemii rosły,czym były ''karmione''itp itd..

Nie wiem dlaczego,ale po stokroć smaczniejsze,twardsze,i aromatyczne są ogórasy kiszone w większej ilości np w beczce 30-sto litrowej,i pomimo tego że skład,zalewa jak i ogórki są te same co pakuje np w słoiki,efekt końcowy jest całkowicie inny..
Nie chodzi tu nawet o to,że beczka musi być drewniana lub gliniana..Z racji tego,że w tym roku był bardzo dobry sezon na ogórki,z tego co Ojciec liczył zebrali coś ok 300kg z malutkiego poletka,to od biedy kisił też w beczce z plasitku..Niczym w smaku nie odbiegały od tych kiszonych w beczce z wypalanej gliny..

Bardzo istotna rzecza jest to,żeby ogórki były ciasno poukładane,i z góry przygniecione czymś bardzo ciężkim,Ojciec na górze kładzie kilka duuużych,wcześniej wygotowanych i zdezynfekowanych kamieni rzecznych-otoczaków.
Podczas procesu kiszenia najlepiej żeby ogórki stały od początku w chłodnym miejscu,temperatura piwniczna..Może się mylę,ale moim zdaniem na końcowy efekt ten niuans ma naprawdę spory wpływ..

Wspomianałeś o ogórasach z chilli:

Przepis Teściowej,sprawdzony..palce lizać:


-2.5 kg ogórków
-2 główki czosnku
-4 łyżki soli

Pokroić ogórki te większe (małe w całości),dodać czosnek zasypać solą i zostawić na 2-3h,
zagotować 1,5-2 szklanki octu,1,5-2 szklanki cukru,8 łyżek oleju i dwie łyżeczki chilli,ostudzić zalewe,wlać do ogórasów i zostawić na minimum 24h,pasteryzować ok 3-4 minuty..można zwiększyć ilość chilli w zależności od zapotrzebowania na ''moc'' icon_mrgreen.gif

Ostatnio Teść sobie wymyślił,że zrobi samą zalewę j.w i doda do tej zalewy ogórasy,które są już od jakiegoś tam X czasu zakiszone w tradycyjny sposób..Wystarczyło że poleżały 2-3 dni w tej ostrej zalewie i były równie smaczne jak te z przepisu które zapodałem,więc możesz troche w tym kierunku też poeksperymentować..

Ta dziedzina przygotowywania potraw,przetworów,średnio mnie kręci,większą radość przynosi mi ich spożywanie icon_mrgreen.gif
i spożywanie czegoś dobrego w płynie do tych ogórków icon_mrgreen.gif

Ale jak będzie wątek zup (w tym jestem kozak icon_razz.gif ) mięs,no i mojego ostatnimi czasy oczka w głowie czyli wędzenia icon_biggrin.gif
Z pewnością z przyjemnością będe śledził temat jak i dzielił się swoją skromną i raczkującą jeszcze wiedzą icon_wink.gif


Strasznie kręci mnie też dziczyzna,Inspiruje mnie kulinarnie zawsze pan grzegorz Russak i jego mega przepisy Staropolskie w programie ''Ostoja''

..Ostatnio z kumplami sporo rozmawialiśmy o polowaniach icon_smile.gif ,do dziupli nawet zaglądaliśmy.... icon_mrgreen.gif
Never majn to już inny temat icon_mrgreen.gif


Pozdrówka.


Wędkarskie wyprawy 2013r.
Cyprinus Carpio & Ctenopharyngodon idella


Wschod-Zachod Slonca Fazy Ksiezyca
Pogoda IMGW

#5 Kamil Z.

Kamil Z.

    Szajbus

  • Moderator
  • 8183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wałbrzych/Wrocław
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, sporty walki, muzyka

Napisano 25 październik 2012 - 21:37

CYTAT(Pablito @ czw, 25 paź 2012 - 22:04) Wyświetl post
Wspomianałeś o ogórasach z chilli:

Przepis Teściowej,sprawdzony..

Nie wiem, co Teściowe mają do chili( icon_mrgreen.gif ), ale moja robi kozackie ogóreczki w chili.... icon_mrgreen.gif

CYTAT(Pablito @ czw, 25 paź 2012 - 22:04) Wyświetl post
większą radość przynosi mi ich spożywanie icon_mrgreen.gif
i spożywanie czegoś dobrego w płynie do tych ogórków icon_mrgreen.gif

"Ruda" jest dobra do każdej zagrychy!! icon_cool.gif A i bez zagrychy zacna jest i basta!



P.S Najlepszy drink? Wódka ze szklanką icon_wink.gif


Pozdrówka
Kamil





Pozdrawiam
Kamil

Mój wędkarski blog:
http://zahaczeni.net/kamilfishingblog/


[color=#4169E1][b]Catch&Release!!



#6 Piter_osw

Piter_osw

    Weteran

  • Members
  • 263 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Ostrów Wielkopolski
  • Zainteresowania:Wędkarstwo i sport. :)

Napisano 25 październik 2012 - 23:18

Ja mam taką poradę na temat ogórków. icon_twisted.gif

http://www.youtube.c...;feature=fvwrel

#7 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 26 październik 2012 - 10:38

Tego mi było trzeba, wielkie dzięki icon_smile.gif
Oczami wyobraźni widziałem papryczki chili poupychane w całości obok ogórasków ale musiałem się zasugerować tymi marynowanymi, które jadłem m.in. jako dodatek na pizzy sycylijskiej icon_smile.gif
Ten przepis chyba wypróbuję, bo marynaty są na occie (i chyba pora roku nie ma znaczenia) a jak do tego jeszcze użyję octu z jabłek, to może wyjść ciekawa kompozycja smakowa. W każdym razie ocet jabłkowy ma masę jakichś leczniczych wskazań, więc niewykluczone że siorbne se jeszcze z gwinta icon_biggrin.gif hehe

#8 esox2b

esox2b

    Szajbus

  • Members
  • 1529 postów
  • Lokalizacja:----------

Napisano 26 październik 2012 - 12:56

CYTAT(Wojtek@ @ pią, 26 paź 2012 - 13:38) Wyświetl post
Tego mi było trzeba, wielkie dzięki icon_smile.gif
....ocet jabłkowy ma masę jakichś leczniczych wskazań, więc niewykluczone że siorbne se jeszcze z gwinta icon_biggrin.gif hehe

Wojtek ! Ale z Ciebie desperat... Jeżeli musisz, to destylat z jabłek ma te "wskazania" skondensowane icon_mrgreen.gif

Użytkownik esox2b edytował ten post 27 październik 2012 - 08:39


#9 wahlul

wahlul

    Szajbus

  • Members
  • 1569 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:warszawa

Napisano 25 styczeń 2013 - 21:58

Panowie, odróżniajcie proszę niewiedzę od całkowitej ignorancji. Wszystkie przetwory warzywne uzależnione od bakterii gnilnych mają rację bytu tylko w lokalnych warunkach i na podstawie lokalnie potwierdzonych praktyką przepisów. Flora bakteryjna jest różna w różnych regionach, więc i przepisy będą działały wybiórczo. icon_wink.gif Najlepszy sprawdzony przepis nie zadziała pomimo pedantycznej dokładności, jeśli będziemy próbować go zrealizować w innych warunkach ... Składa się na to wiele czynników: temperatura, wilgoć, itd, a nawet nasłonecznienie!
Вода это колыбель разумной жизни.

#10 ElArturo

ElArturo

    Wędkarz

  • Members
  • 27 postów

Napisano 06 luty 2013 - 14:25

CYTAT(Kamil Z. @ pią, 26 paź 2012 - 01:37) Wyświetl post
P.S Najlepszy drink? Wódka ze szklanką icon_wink.gif


Tego jeszcze nie słyszałem ale za to próbowałem icon_smile.gif

#11 alphabetaa

alphabetaa

    Początkujący

  • Members
  • 3 postów

Napisano 29 październik 2013 - 11:49

haha, niezłe icon_biggrin.gif ale szklanka to dla mnie zdecydowanie za dużo ;P



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych