Skocz do zawartości


Zdjęcie

Przepis Na Jesiotra


3 odpowiedzi w tym temacie

#1 woody

woody

    Początkujący

  • Members
  • 6 postów

Napisano 19 sierpień 2012 - 22:11

Witam.Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na jesiotra nieudziwniony ??

#2 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 20 sierpień 2012 - 09:51

CYTAT(woody @ pon, 20 sie 2012 - 01:11) Wyświetl post
Witam.Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na jesiotra nieudziwniony ??


Sprawdzony i nieudziwniony przepis, to tradycyjne przyrządzanie ryby czyli :
1. smażenie w ulubionych panierkach (w zmieszanych mąkach pół na pół ziemniaczanej i pszennej lub maczane w rozbełtanym żółtku i panierowane w mące pszennej) lub w cieście piwnym (tak jak ciasto naleśnikowe ale nieco gęstsze i zamiast wody i mleka dodatek jasnego piwa);
2. duszenie w foli aluminiowej z masłem i sokiem z cytryny np. na grillu - przyprawy czy zioła wedle upodobań;
3. gotowanie kulek z mielonego i przyrządzonego mięsa (tak jak kotlety mielone ale zamiast majeranku zielona pietruszka) i podanie w galarecie na zimno;
4. zupa rybna (przepisy w necie - konieczne zakwaszenie takiej zupy, bo z samych ryb wywar jest mdły);
5. smażone i marynowane w zaprawie octowej (przepis na zaprawę octową w necie);
6. wędzone - jeżeli masz taką możliwość.

Co kto lubi icon_smile.gif Jeżeli chodzi o ryby , to te przepisy są sprawdzone i nieudziwnione.
Nie próbowałem naszych ryb jako sushi lub osolonych i suszonych na słońcu - są na świecie takie miejsca, gdzie jeszcze tak przyrządzają ryby icon_wink.gif

#3 mikeus

mikeus

    Weteran

  • Members
  • 904 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Konin

Napisano 20 sierpień 2012 - 11:11

Polecam wędzenie jesiotra (jak napisał Wojtek: jeżeli masz możliwość). Uwędzony jest po prostu wyśmienity!
Michał, 79', Okręg Konin

#4 woody

woody

    Początkujący

  • Members
  • 6 postów

Napisano 20 sierpień 2012 - 21:56

ostatecznie upiekłem z masełkiem i bulionem i wyszła bardzo dobra icon_smile.gif



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych