Skocz do zawartości


Zdjęcie

Filet w warzywach


5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lord Paszka

Lord Paszka

    Wędkarz

  • Members
  • 52 postów
  • Lokalizacja:Warszawa
  • Zainteresowania:Akwarystyka, wędkarstwo, fotografia B/W, lotnictwo, nurkowanie ...

Napisano 30 wrzesień 2004 - 19:18

Filet w warzywach (porcja dla dwóch osób)

Składniki:

2 filety z ryby morskiej,
1 marchew,
1 cebula
1 por (nać)
1 seler naciowy
1 pomidor
1 mała cukinia (bez pestek),
1 łyżeczka pesto zielonego
groszek zielony łuskany wg uznania
trochę sera żółtego (najlepiej mozzarella)

Drobno pokroić marchew, cebulę, pora, selera i pomidora i gotować w bulionie warzywnym lub drobiowym wraz w groszkiem. Następnie dodać wydrążoną i pokrojoną cukinię i dodać pesto. Ugotować gruby makaron tak, żeby był jeszcze twardy. Makaron dodać do warzyw.

Filety z ryby posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym tłuszczu.

Usmażone filety ułożyć na talerzu. Na filety położyć warzywa i posypać je startym serem. Przyozdobić świeżą bazylią i ..... smacznego !!!

Na prawdę warto wypróbować

#2 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 08 marzec 2012 - 10:38

Witaj Lord icon_smile.gif

Ciekawy przepis. Z początku przypomina rybę po grecku ale ten makaron to nowy akcent. Jaki makaron poleciłbyś do tego dania? A może przy okazji gdy znowu będziesz to przyrządzać, mógłbyś zrobić zdjęcie i je tu wrzucić?

Pozdrowionka
Wojtek icon_smile.gif

#3 jaguar56

jaguar56

    Szajbus

  • Members
  • 2995 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódź
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, herpetologia

Napisano 08 marzec 2012 - 11:30

CYTAT(Wojtek@ @ czw, 08 mar 2012 - 11:38) Wyświetl post
Witaj Lord icon_smile.gif

Ciekawy przepis. Z początku przypomina rybę po grecku ale ten makaron to nowy akcent. Jaki makaron poleciłbyś do tego dania? A może przy okazji gdy znowu będziesz to przyrządzać, mógłbyś zrobić zdjęcie i je tu wrzucić?

Pozdrowionka
Wojtek icon_smile.gif

Najlepszy jest Pastani Rurki
Ja tylko zmodyfikował bym nieco przepis i pomidory dodał bym, na sam koniec bo inaczej rozlecą się podczas gotowania.

Użytkownik jaguar56 edytował ten post 08 marzec 2012 - 11:33


Umieraliście tak młodo,
ulicami płynie wasza krew.
To stolica płonie w smutku,
śmierć zabiera wszystkie dzieci jej.

Śpijcie słodko me aniołki,
kule wroga już nie groźne wam.
Teraz już was nie dostaną
wrogie szpony okupanta łap.

#4 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 08 marzec 2012 - 13:04

CYTAT(jaguar56 @ czw, 08 mar 2012 - 14:30) Wyświetl post
Ja tylko zmodyfikował bym nieco przepis i pomidory dodał bym, na sam koniec bo inaczej rozlecą się podczas gotowania.


A może właśnie o to chodzi żeby się rozleciały, bo wtedy powstanie z nich sosik, a po odparowaniu trochę się jeszcze zagęści, co pasuje do makaronu i ryby. Jednak makaronu z rybą jeszcze nie próbowałem. Z tym serem z wierzchu można by na koniec wstawić do zapieczenia w piekarniku i taka zapiekanka faktycznie może być przednia. Nigdy nie jadłem nic z pesto i zastanawiam się czy nie zawiera czosnku lub czy by pasowało w połączeniu z czosnkiem, bo w takiej zapiekance brakuje mi właśnie czosnku, przynajmniej jednego ząbka. Ale może się mylę i ten przepis lepszy jest bez czosnku. Trzeba wypróbować icon_smile.gif

#5 jaguar56

jaguar56

    Szajbus

  • Members
  • 2995 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódź
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, herpetologia

Napisano 08 marzec 2012 - 13:08

CYTAT(Wojtek@ @ czw, 08 mar 2012 - 14:04) Wyświetl post
A może właśnie o to chodzi żeby się rozleciały, bo wtedy powstanie z nich sosik, a po odparowaniu trochę się jeszcze zagęści, co pasuje do makaronu i ryby. Jednak makaronu z rybą jeszcze nie próbowałem. Z tym serem z wierzchu można by na koniec wstawić do zapieczenia w piekarniku i taka zapiekanka faktycznie może być przednia. Nigdy nie jadłem nic z pesto i zastanawiam się czy nie zawiera czosnku lub czy by pasowało w połączeniu z czosnkiem, bo w takiej zapiekance brakuje mi właśnie czosnku, przynajmniej jednego ząbka. Ale może się mylę i ten przepis lepszy jest bez czosnku. Trzeba wypróbować icon_smile.gif

Pomidor i tak się rozleci ale jak się go wrzuci na początku to zginie w sokach innych warzyw. Ja osobiście dodaję do takich przepisów przecier z pomidora a pod koniec jeszcze pomidory w kawałkach. Wtedy masz i smaczny sosik i pomidor jest też wyczuwalny.
Ale jak wiadomo każdy ma inne gusta.


Umieraliście tak młodo,
ulicami płynie wasza krew.
To stolica płonie w smutku,
śmierć zabiera wszystkie dzieci jej.

Śpijcie słodko me aniołki,
kule wroga już nie groźne wam.
Teraz już was nie dostaną
wrogie szpony okupanta łap.

#6 ucho

ucho

    Wędkarz

  • Members
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk

Napisano 10 marzec 2012 - 08:02

Filety zamiast smażenina, można ułożyć na duszonych warzywach, przykryć pokrywką i niech się duszą 10 min -gotowe- smaczne i zdrowe.

Przepraszam ale mozzarella nie jest serem żółtym.

"Mozzarella – ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu.

Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku bawół domowy (Bubalus bubalis), względnie z mleka krowiego bądź ich mieszanki. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków (kęsów) o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej, m.in. lazanii, sałatki caprese i większości rodzajów pizzy."





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych