Skocz do zawartości


Polecamy

Zapraszamy do sklepu

Zaprzyjaźnieni

ZPW
WWG-Wędkujący Internauci najlepsza strona dla wędkarzy

Zdjęcie

kulki proteinowe (przepisy)


9 odpowiedzi w tym temacie

#1 krecik2

krecik2

    Weteran

  • Members
  • 511 postów
  • Lokalizacja:Katowice
  • Zainteresowania:wędkarstwo, akwarystyka, elektronika, motoryzacja

Napisano 04 May 2006 - 12:48 PM

zna ktoś moze sposoby i przepisy jak zrobic własne kulki proteinowe??
szukałem po necie ale... nic nie znalazłem ( albo przeoczylem przez przypadek )
z góry dzięki za pomoc.
(_/)
(Oo) <-- to jest królik. Przekopiuj go do swojego podpisu, by pomóc mu w zawładnięciu światem.
(> <)

#2 Adams

Adams

    Weteran

  • Members
  • 225 postów
  • Lokalizacja:Włocławek
  • Zainteresowania:Sztuki walki, wędkarstwo, komputery

Napisano 04 May 2006 - 01:20 PM

Kulki proteinowe sporządza się w/g nsatepujacej procedury: 100 g kazeiny, 100 g mąki pszennej, 100 g grysiku z kukurydzy i 30 g albuminy laktozowej. Wszystkie skladniki muszą być doskonale wymieszane, lekko osłodzone (najlepiej słodzikiem bo cukier przyspiesza proces psucia sie przynęty !!). Jako dodatek mozesz zastosowac miod w niewielkich ilosciach i odrobine wanili. Do mieszanki nalezy dodac 4-6 kurzych jaj i wyrabiac z niej ciasto na jednolita mase z ktorej formujesz kulki (10-20 mm średnicy), które nastepnie wrzucasz na 2-3 minuty do gotującej się wody. Po wysuszeniu kulki przechowujesz w lodówce
------------------------------------------------------------------------
1) 5 części proszku kazeinowego, 1 część kazeinianu sodu, 1 częśćlaktaluminy, 2 części glutenu pszennego i 1 część mąki sojowej
2) 3 części kazeiny, 2 części laktalbuminy, 1 część wapnia, 1 część glutenu pszennego, 2 części mleka w proszku i 2 części koncentratu sojowego
3) 2 częsci kazeiny, 2 czesci mąki pszennej, 2 części grysiku kukurydzianego, pół częsci albuminy laktowej
Z podanych skladnikow tworzysz ciasto z ktorego formujesz kulki i jak wczesnie napisalem wrzucasz na 2-3 minuty do gotujacej sie wody. Dodam ze nalezy je jeszcze obsuszyc w jakiejsc sciereczce aby sie nie sklejały i przechowywać w lodówce jako gotową przynęte na karpie icon_biggrin.gif połamania kija icon_biggrin.gif

#3 urbichampion

urbichampion

    Weteran

  • Members
  • 629 postów
  • Lokalizacja:bydgoszcz
  • Zainteresowania:wędkarstwo:)

Napisano 15 May 2006 - 06:32 PM

zajrzyj tutaj:

http://www.wcwi.pl/i...d=627&Itemid=72

#4 tomek wedkarz

tomek wedkarz

    Weteran

  • Members
  • 698 postów
  • Lokalizacja:SIERADZ

Napisano 15 May 2006 - 07:32 PM

bardzo duzo przepisów wytrawnych łowców jest w czsopismach wedkarskich !!!! tam poszukaj !
połamania kija

#5 ds-fan

ds-fan

    Weteran

  • Members
  • 546 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wilkowice

Napisano 16 May 2006 - 02:41 PM

Boile mix
30% mąki kukurydzianej
20% mąki pszennej
20% kaszy manny
10% kaszy kukurydzianej
10% mąki ziemniaczanej
10% mleka w proszku
(dowolny dobór aromatów)

Birdfood mix
30% mielonego pokarmu dla kanarków
30% mąki sojowej
25% mąki kukurydzianej
10% mleka w proszku
5% mąki ziemniaczanej
(aromaty korzenne, scopex)


Fish mix
30% mączki rybnej
30% mąki kukurydzianej
30% mąki sojowej
10% mąki ziemniaczanej
(aromaty rybne i owocowe)

Fish mix
45% mączki rybnej
25% kaszy manny
15% mąki sojowej
10% mąki pszennej
5% krwi suszonej
(aromaty rybne i owocowe)



Meat mix


40% mielonego pokarmu dla psów (Frolic)
20% kazeiny
10% mąki kukurydzianej
10% mąki ryżowej
10% mąki pszennej (Tortowa)
10% mąki sojowej
(aromat rybny lub owocowy)

Standard mix
25% mąki kukurydzianej
25% mąki sojowej
25% mąki pszennej (Tortowa)
10% mąki ziemniaczanej
10% mleka w proszku
5% Robin Red
(aromaty słodkie i owocowe)









Mix rybny
20% mielonego pelletu rybnego
20% mąki kukurydzianej
20% mąki sojowej
10% mąki pszennej
10% kazeiny
10% prażonych konopi
10% Unixa Sensans

(aromat: krab, łosoś, krewetka)

Mix 50/50
30% kaszy manny
25% mąki kukurydzianej
25% mąki sojowej
10% mleka w proszku
10% mielonych konopi

(aromat: scopex, czekolada, pomarańcza)




Przepis 1: Mleko w proszku 40g
Mąka sojowa 20g
Mąka przenna 10g
Mąka kukurydziana 20g
Mielone ziarnazbóż (lub roślin oleistych) 10g

Przepis 2: Kasza manna 500g
Kasza kukurydziana 250g
Mąka sojowa 150g
Jaja 6szt


Przepis 3:Kazeina 1000g
Mąka kukurydziana 1000g
Mąka tortowa 1000g
Witamina dla kanarków 300 g
Miód 125 g
Jaja 15 szt

PRZEPIS NA KÓLKI „OWOCOWE”
Mąka sojowa 300g
Kasza manna 300g
Kasza kukurydziana 200g
Mąka ziemniaczana 2-łyżki stołowe
Jaja 8szt
Cukier puder 100g
Barwnik i aromat –według wskazań producenta

PRZEPIS NA KULKI PROTEINOWE „MIĘSNE”
Mielona sucha karma dla psów 300g
Kasza manna 300g
Mąka kukurydziana 300g
Mąka ziemniaczana 2-łyżki stołowe
Jaja 6szt
Cukier puder 100g


KULKI PROTEINOWE” RYBNE”
Kazeina lub mleko w proszku 100 g
Mąka tortowa 200 g
Mąka kukurydziana 150 g
Kasza manna 100 g
Konopie mielone 50 g
Mączka arachidowa 50 g
Mączka rybna lub mięsna 300 g
Suszona krew 50 g
Jaja 8-12 szt
Barwnik

#6 sql

sql

    Początkujący

  • Members
  • 2 postów
  • Lokalizacja:Kołobrzeg
  • Zainteresowania:muzyka, wędkarstwo, majsterkowanie

Napisano 22 May 2006 - 10:59 PM

adams w swoich przepisach uzył takich składników o których istnieniu czytałem już wielokrotnie ale gdzie je dostac np: kazeina,
albumina laktozowa.
przy okazji zapytam kolegów karpiarzy - jak przechowywać kulki proteinowe (czy wystarczają do tego pojemniki plastikowe) i czy kulki z ubiegłego roku mogą być dalej uzywane, mam na myśli ich skuteczność

#7 urbichampion

urbichampion

    Weteran

  • Members
  • 629 postów
  • Lokalizacja:bydgoszcz
  • Zainteresowania:wędkarstwo:)

Napisano 23 May 2006 - 07:56 AM

ja zawsze klki zamrazam w zamrazalniku, do pojemnika dodaje atraktoru i zawsze jak je rozmroze sa swierzutkie i pachnace... icon_razz.gif

#8 krecik2

krecik2

    Weteran

  • Members
  • 511 postów
  • Lokalizacja:Katowice
  • Zainteresowania:wędkarstwo, akwarystyka, elektronika, motoryzacja

Napisano 23 May 2006 - 07:38 PM

ehh... dzięki wielkie wszystkim.
Na prawde pomogliscie mi!!
aha, prosze moderatorów o dodanie punktu pomocy ds-fan'owi, na prawde zasłuzył.
(_/)
(Oo) <-- to jest królik. Przekopiuj go do swojego podpisu, by pomóc mu w zawładnięciu światem.
(> <)

#9 Radek-c57

Radek-c57

    Weteran

  • Members
  • 288 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dworszowice Pak k.Cz-wy

Napisano 25 December 2010 - 01:36 PM

Temat już stary ale czegoś nie rozumiem, a mianowicie w pierwszych ośmiu przepisach ile dać jajek? Jest jakaś zasada, np. że na 100g ileś jajek czy coś takiego?
Łowię, bo lubię;)
filmy online http://zalukaj.tv/polecony,668661/ filmy online
Nie bój się eksperymentów, amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Titanic'a

#10 Diplomat

Diplomat

    Weteran

  • Members
  • 245 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:SZO

Napisano 25 December 2010 - 07:59 PM

Jest zasada, a mianowicie tyle jajek ile potrzeba do wyrobienia dobrego ciasta. może być jedno jajko i to do niego dodajesz tyle miksu ile wchłonie podczas wyrabiania ciasta.



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Toggle shoutbox Shoutbox

@  wolfik : (29 August 2015 - 09:40 AM) @Arti/W-wa no i chyba najwazniejsza rzecz - responsywna wersja strony (mobilna)
@  wolfik : (29 August 2015 - 08:18 AM) @Arti/W-wa ficzery, ot chociażby rozbudowany i dobrze działający:
http://www.splawik.c...arch_app=forums
@  wolfik : (29 August 2015 - 07:42 AM) @Arti/W-wa przyprowadź kolegów, będzie nas więcej :)
@  wolfik : (29 August 2015 - 07:41 AM) @Arti/W-wa czas ustawiasz sobie sam w panelu.
@  Arti/W-wa : (28 August 2015 - 10:09 PM) z resztą, co tu sprzątać? środek sezonu a tu 50 aktywnych użytkowników (w ciągu ostatnich 5 minut)

1 użytkowników, 49 gości, 0 anonimowych
@  Arti/W-wa : (28 August 2015 - 10:06 PM) @wolfik, jakie to ficzery wpływają teraz na większą użyteczność forum? Bo z punktu widzenia zwykłego usera nie widzę żadnych, może w panelu moderatorskim jest coś więcej ale nie widzę, żeby tu ktokolwiek sprzątał.. :P Ot, po prostu ktoś ziścił swoją zachcewankę a reszta musi się przyzwyczaić...
@  Arti/W-wa : (28 August 2015 - 10:00 PM) zmieniliście szatę forum to może by i tak zegar ustawić, co?
@  wolfik : (28 August 2015 - 09:02 AM) Szybkość ładowania strony jest dużo większa co daje większy komfort użytkowania
@  wolfik : (28 August 2015 - 09:01 AM) @OLEK NAUTIC przyzwyczaisz się, po tylu latach patrzenia na stara wersję też na początku wydawało mi się dziwnie, ale po 2 dniach zacząłem odkrywać i doceniać nowe :)
@  OLEK NAUTIC : (28 August 2015 - 07:43 AM) Dla mnie stare forum było bardziej przejrzyste, to moje zdanie. Szybkość? Do pisania i czytania postów?
@  OLEK NAUTIC : (28 August 2015 - 07:38 AM) @wolfik przecież sam wiesz, że nie chodzi o przerost w angielskim
@  wolfik : (27 August 2015 - 02:25 PM) Pod względem użyteczności jesteśmy teraz lata świetlne do przodu. Poklikasz trochę i sam zobaczysz, że jest o wiele wygodniej i czytelniej niz było.
No i szybciej.
@  wolfik : (27 August 2015 - 02:23 PM) @OLEK NAUTIC brak spolszczenia w niektórych miejscach jest przerostem formy nad treścią ? :)
@  OLEK NAUTIC : (27 August 2015 - 12:01 PM) Jak dla mnie to forma przerosła treść w nowej odsłonie forum. Poprzednie było bardziej przejrzyste, daty i godziny mogły być polskie. Teraz wszystko przypomina inne forum. Takie skromne moje zdanie. Teraz chciałem wysłać lub opublikować a tu SHOUT
@  wolfik : (27 August 2015 - 08:57 AM) @BartasL2 dzięki :)
@  BartasL2 : (26 August 2015 - 04:48 PM) No no robi wrażenie:) pewnie sporo pracy kosztowała ta zabawa ale musze przyznać ze jest dużo lepiej :)
@  wolfik : (26 August 2015 - 12:13 PM) niespecjalnie jest tez możliwość robienia tutaj grup
@  wolfik : (26 August 2015 - 12:12 PM) do tej pory było to mało używane medium
@  Dinet : (26 August 2015 - 12:02 PM) ciekawy jestem jak zda egzamin jeden Shoutbox dla wszystkich grup wedkarskich, ale to czas pokaże
@  Dinet : (26 August 2015 - 11:59 AM) no pracy pewnie moc, ale efekt osiągniety :)