Piszcie co wpuścić, a czego nie wpuszczać. Blisko jest jeziorko na którym są kaczki, łabędzie i często przylatują żurawie i bociany. Zakładam, że za jakiś czas to ptactwo trafi także do mnie
Jakie Ryby Na Początek Do Nowego Stawu?
Napisano 12 lipca 2010 - 00:09
Piszcie co wpuścić, a czego nie wpuszczać. Blisko jest jeziorko na którym są kaczki, łabędzie i często przylatują żurawie i bociany. Zakładam, że za jakiś czas to ptactwo trafi także do mnie
Napisano 12 lipca 2010 - 07:08
Napisano 12 lipca 2010 - 07:31
Co do linka to się zgodzę, amura owszem ale tylko wtedy kiedy nie chcesz aby w stawie była roślinność.
Ja bym zrezygnował na pewno na początku ze szczupaka, da radę wszystkiemu co do pyska zmieści.
Proponuję :
-Karp (sadzan)
-Lin
-Płoć
-Sandacz ; )
-Kiełbik
-Karaś Złocisty (małą ilość ale dorosłych)
Sandacz - 82cm (zalew poraj)
Miętus - 64cm (zalew poraj)
Leszcz -57cm (zalew poraj)
Węgorz - 83cm (River Side UK)
Karp - 45cm (Pilica)
Kiełb - 17cm (Kamieniczanka)
Sum - 76cm (Zalew Poraj)
Napisano 12 lipca 2010 - 07:33
Napisano 12 lipca 2010 - 07:58
karp sie szybko nie rozmnaza ogolnie rzadko kiedy sie rozmnaza wiec jezeli u Ciebie sie udalo (w co szczerze watpie) to jest to niezly fart. Karp jest ryba ktora w naszych wodach nie trze sie na potege i musi miec cholernie duzo sprzyjajacych warunkow ku temu i wlasnie dlatego rozmnazany jest sztucznie w hodowlach. Napewno nie uwierze ze wpusciles karpie 2 kilowe i po dwoch latach sie wytarly. Tarlaki w hodowlach maja od 14kg w gore.
co do ryb w stawie zalezy jak ten staw ma wygladac jezeli gole lustro wpusc karasie (ten sie trze 3-4 razy w roku) amura jezeli nie chcesz miec roslin, lina z czasem szczupaka no i karpie
jezeli planujesz grazele i podwodna roslinnosc to szczupaka mozesz wczesniej wpuscic
napewno nie wpuszczaj tam okonia to najwiekszy killer narybku
jezeli ten stawik ma odpowiednia wielkosc mozesz wpuscic ze 2 jesiotry czasem w akwarystycznych sa do kupienia po 5 zlotych a rosna do 3 metrow i mozna je nauczyc jedzenia z reki super sprawa
Napisano 12 lipca 2010 - 08:05
Napisano 12 lipca 2010 - 08:27
Napisano 12 lipca 2010 - 08:34
co do drugiego mam swoj staw ale karpia nie hoduje jezeli chodzi o filmy mozesz wrzucic chetnie obejrze (najlepiej z tarla) zrewolucjonizujesz metody hodowli
Napisano 12 lipca 2010 - 09:04
Axim napisał o amurze żeby wpuścić jak nie chce roślinności. No własnie nie chcę żeby za mocno staw zarastał. Rozumiem, że amur trochę oczyszcza staw? Czy jeszcze jest jakaś ryba, dzięki której staw nie zarasta za mocno?
Tam średnio jest ok 1,5 m, a w jednym miejscu koparka wykopałą tak ok 2-3 m żeby ryby miały gdzie zimować.
Napisano 12 lipca 2010 - 09:23
Napisano 12 lipca 2010 - 10:43
poswiadczam tylko to co widzialem i slyszalem od ludzi z branzy dlatego piszac o rewolucji w hodowli nie bylem zlosliwy tylko pisalem szczerze
a na filmiki poczekam
Napisano 12 lipca 2010 - 19:30
Karaś, lin, i kroczek karpia.
Niestety ale karp się wyciera w stawach, dwa lata temu złapałem dwa karpiki po 15cm, pytałem się gościa czy takie karpiki wpuszczali małe do stawu, odpowiedział że nie. Pozostaje pytanie skąd się wziął kroczek karpia, musiał się wytrzeć. Staw ma powierzchnie 8h.
Użytkownik SławomirJ edytował ten post 12 lipca 2010 - 19:36
Napisano 12 lipca 2010 - 19:53
Może być płotka, wzdręga...
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych