Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie Ryby Na Początek Do Nowego Stawu?

26 odpowiedzi w tym temacie

#1 zet76

zet76

Początkujący

• Members
  • 4 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 00:09

W tym roku kupiłem działeczkę 3500 m na której ok 1000 m to były mokradła. Właśnie skończyłem pogłębienie tego i oczyszczenie. Wyszedł całkiem ładny stawik. Woda jest czysta i pomimo suszy utrzymuje się ładny stan lustra wody. Myślę, że czas już wpuścić rybki icon_smile.gif
Piszcie co wpuścić, a czego nie wpuszczać. Blisko jest jeziorko na którym są kaczki, łabędzie i często przylatują żurawie i bociany. Zakładam, że za jakiś czas to ptactwo trafi także do mnie

#2 Tricu

Tricu

Weteran

• Members
  • 167 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 07:08

Wpuść sobie linki bo wolno rosną i najlepiej wpuścić je na początku aby już sobie rosły. Zależy jakie ryby lubisz i czy bedziesz je jadł? Ja jak do sporadycznego jedzenia np. na grillu polece ci: karpie, liny, amury, płotki i szczupaki ale narazie nie koniecznie wpuszczaj szczupłego bo ci przebierze rybę a jak na razie nie będziesz miał jej za dużo. Zawsze możesz połowić na jeziorku i przynosić do siebie na staw.

#3 axim

axim

Weteran

• Members
  • 140 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 07:31

CYTAT(Tricu @ pon, 12 lip 2010 - 10:08)  
Wpuść sobie linki bo wolno rosną i najlepiej wpuścić je na początku aby już sobie rosły. Zależy jakie ryby lubisz i czy bedziesz je jadł? Ja jak do sporadycznego jedzenia np. na grillu polece ci: karpie, liny, amury, płotki i szczupaki ale narazie nie koniecznie wpuszczaj szczupłego bo ci przebierze rybę a jak na razie nie będziesz miał jej za dużo. Zawsze możesz połowić na jeziorku i przynosić do siebie na staw.

Co do linka to się zgodzę, amura owszem ale tylko wtedy kiedy nie chcesz aby w stawie była roślinność.

Ja bym zrezygnował na pewno na początku ze szczupaka, da radę wszystkiemu co do pyska zmieści.

Proponuję :

-Karp (sadzan)
-Lin
-Płoć
-Sandacz ; )
-Kiełbik
-Karaś Złocisty (małą ilość ale dorosłych)

Moje rekordy życiowe:
Sandacz - 82cm (zalew poraj)
Miętus - 64cm (zalew poraj)
Leszcz -57cm (zalew poraj)
Węgorz - 83cm (River Side UK)
Karp - 45cm (Pilica)
Kiełb - 17cm (Kamieniczanka)
Sum - 76cm (Zalew Poraj)

#4 ProCarp

ProCarp

Weteran

• Members
  • 500 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 07:33

Ja bym wpuścił karpia takie sztuki po 2 kg.Wbrew pozorom i opinią na różnych forach takie karpie szybko się rozmnożą.U mnie w stawie trwało to 2 lata.Dopiero wtedy gdy będzie dużo małych wpuść szczupaka.Kolega ma racje z linami.Jeżeli będziesz chciał karasie to tylko te złociste i w nie dużych ilościach bo one jeszcze szybciej sie rozmnażają

#5 blackdog

blackdog

Weteran

• Members
  • 695 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 07:58

CYTAT(ProCarp @ pon, 12 lip 2010 - 08:33)  
Ja bym wpuścił karpia takie sztuki po 2 kg.Wbrew pozorom i opinią na różnych forach takie karpie szybko się rozmnożą.U mnie w stawie trwało to 2 lata.Dopiero wtedy gdy będzie dużo małych wpuść szczupaka.Kolega ma racje z linami.Jeżeli będziesz chciał karasie to tylko te złociste i w nie dużych ilościach bo one jeszcze szybciej sie rozmnażają

karp sie szybko nie rozmnaza ogolnie rzadko kiedy sie rozmnaza wiec jezeli u Ciebie sie udalo (w co szczerze watpie) to jest to niezly fart. Karp jest ryba ktora w naszych wodach nie trze sie na potege i musi miec cholernie duzo sprzyjajacych warunkow ku temu i wlasnie dlatego rozmnazany jest sztucznie w hodowlach. Napewno nie uwierze ze wpusciles karpie 2 kilowe i po dwoch latach sie wytarly. Tarlaki w hodowlach maja od 14kg w gore.

co do ryb w stawie zalezy jak ten staw ma wygladac jezeli gole lustro wpusc karasie (ten sie trze 3-4 razy w roku) amura jezeli nie chcesz miec roslin, lina z czasem szczupaka no i karpie

jezeli planujesz grazele i podwodna roslinnosc to szczupaka mozesz wczesniej wpuscic
napewno nie wpuszczaj tam okonia to najwiekszy killer narybku
jezeli ten stawik ma odpowiednia wielkosc mozesz wpuscic ze 2 jesiotry czasem w akwarystycznych sa do kupienia po 5 zlotych a rosna do 3 metrow i mozna je nauczyc jedzenia z reki super sprawa

nie ma ryb ,ktore nie biora sa tylko ryby, które sa nieumiejetnie wabione do brania

#6 ProCarp

ProCarp

Weteran

• Members
  • 500 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 08:05

Hahahaha 14 kilowe się trą?W większości stawów komercyjnych przydomowych karp się wytzre na 100 % i nikt mi nie powiem na potwierdzenie tego mogę wysłać zdjęcia i filmy z mojego stawu.Małych karpików jest ogrom.Blackdog prowadziłeś kiedyś staw?W praktyce jest inaczej niż w teorii uwierz.Ja też czytałem na forach ile to musi byc warunktó żeby były małe karpie a jednak pewnego dnia zachodzę nad staw i widzę małe rybki myślę sobie karaśki a tu jednak niespodzianka.Największy karp w moim stawie ma niecałe 4 kg i był wpuszczony miesiąc temu.Karpie 2-3 kg regularnie odbywają tarło w moim stawie i moge to udowodnić jeszcze raz powtarzam w praktyce jest inaczej!Wielu moich znajomych też ma stawy i jest tak samo karp 2-3 kg się wyciera co roku.U mnie głębokość maksymalna to jakieś 2,3-2,5 m.A i dodam jeszcze że nie mam żadnej roślinności wodnej ponieważ na glinie nic nie chce rosnąć nawet trzcina

#7 Tricu

Tricu

Weteran

• Members
  • 167 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 08:27

ProCarp piszesz dobrze, w moim stawie tez sie karpie trą i niema nic w tym dziwnego mam kilka stawów u znajomych i też są małe karpioszki. A opinnia która panuje w śród ludzi że karpie się nie trą jest mylna, naczytali się za dużo Wiadomosci Wedkarskich ;]

#8 blackdog

blackdog

Weteran

• Members
  • 695 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 08:34

dwa sezony pracowalem na komercyjnych stawach hodowlanych co do pierwszego pytania
co do drugiego mam swoj staw ale karpia nie hoduje jezeli chodzi o filmy mozesz wrzucic chetnie obejrze (najlepiej z tarla) zrewolucjonizujesz metody hodowli
nie ma ryb ,ktore nie biora sa tylko ryby, które sa nieumiejetnie wabione do brania

#9 ProCarp

ProCarp

Weteran

• Members
  • 500 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 08:50

Dobra widzę że masz wiedzę na temat hodowli a więc jak wytłumaczysz fakt że w większości przydomowych stawów karpie się trą?Zresztą muszę zrobić filmiki bo tak dużej ilości narybku karpia chyba nie był bym w stanie tam wpuścić.

#10 zet76

zet76

Początkujący

• Members
  • 4 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 09:04

Wielkie dzieki za porady icon_smile.gif Dla mnie to kompletna nowość i zamierzam ten stawik traktować tak bardziej dla znajomych jak wpadną z wędką na grilla icon_smile.gif Ja raczej za często łowił nie będę, ale skoro jest ładny stawik to rybka musi być.
Axim napisał o amurze żeby wpuścić jak nie chce roślinności. No własnie nie chcę żeby za mocno staw zarastał. Rozumiem, że amur trochę oczyszcza staw? Czy jeszcze jest jakaś ryba, dzięki której staw nie zarasta za mocno?
Tam średnio jest ok 1,5 m, a w jednym miejscu koparka wykopałą tak ok 2-3 m żeby ryby miały gdzie zimować.

#11 adi450

adi450

Weteran

• Members
  • 212 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 09:23

Amur odżywia się roślinnością więc oczyści Ci stawik z rożnych roślin podwodnych, moja propozycja to narazie Lin, Karas, płoć, Karp, amur. Nastepnie za pare miesiecy jak rybki podrosną wpuścić narybek drapieżnika (Sum, szczupak, sandacz). Nie za dużo żeby nie przetrzebiły stawu icon_biggrin.gif.

Aktualnie częściej trzymam długopis niż wędkę w ręku...

#12 blackdog

blackdog

Weteran

• Members
  • 695 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 10:43

nie pisze ze mam wiedze na temat hodowli tylko ze na takowej pracowalem
poswiadczam tylko to co widzialem i slyszalem od ludzi z branzy dlatego piszac o rewolucji w hodowli nie bylem zlosliwy tylko pisalem szczerze
a na filmiki poczekam icon_wink.gif

#13 damiandg91

damiandg91

Weteran

• Members
  • 109 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 17:26

Też poproszę o pomoc mam stawik 15x10 m i głębokość 1m i jeszcze trochę mułu. Jakie wpuścić ryby do tego stawu?

#14 zet76

zet76

Początkujący

• Members
  • 4 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 18:20

a wracając do amura to czy on się rozmnaża w stawach ?

#15 ProCarp

ProCarp

Weteran

• Members
  • 500 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 18:53

W stawach o takiej głębokości jak ty masz większość rybek się rozmnaża a o amurze to nic nie wiem czy sie rozmnoży.

#16 damiandg91

damiandg91

Weteran

• Members
  • 109 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 18:55

To nie ja pytałem o amura ja pytałem jakie ryby do takiego stawu wpuścić.

#17 SławomirJ

SławomirJ

Szajbus

• Members
  • 1 855 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 19:30

CYTAT(damiandg91 @ pon, 12 lip 2010 - 18:26)  
Też poproszę o pomoc mam stawik 15x10 m i głębokość 1m i jeszcze trochę mułu. Jakie wpuścić ryby do tego stawu?

Karaś, lin, i kroczek karpia.

Niestety ale karp się wyciera w stawach, dwa lata temu złapałem dwa karpiki po 15cm, pytałem się gościa czy takie karpiki wpuszczali małe do stawu, odpowiedział że nie. Pozostaje pytanie skąd się wziął kroczek karpia, musiał się wytrzeć. Staw ma powierzchnie 8h.

Użytkownik SławomirJ edytował ten post 12 lipca 2010 - 19:36

#18 damiandg91

damiandg91

Weteran

• Members
  • 109 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 19:43

A płotka czy coś w tym stylu może być?

#19 SławomirJ

SławomirJ

Szajbus

• Members
  • 1 855 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 19:53

CYTAT(damiandg91 @ pon, 12 lip 2010 - 20:43)  
A płotka czy coś w tym stylu może być?

Może być płotka, wzdręga...

#20 damiandg91

damiandg91

Weteran

• Members
  • 109 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 20:02

Zapomniałem dodać że ten stawik nie ma żadnych dopływów wody.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych