Skocz do zawartości


Zdjęcie

Stawy Hodowlane, Oczka Wodne, Etc


170 odpowiedzi w tym temacie

#41 Eryk1978

Eryk1978

    Wędkarz

  • Members
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 13 styczeń 2012 - 10:01

Jeśli kopiecie staw to pomyślcie o burtach ,żeby się z latami wasz staw nie powiększył o parę metrów . Mój sąsiad miał taki staw ponad 15 lat a w listopadzie tamtego roku zasypał . Od paru ładnych lat tylko pracował nad burtami ale co by nie robił i tak podmywało. http://mojerybywpolscepl.blogspot.com/

#42 OLO

OLO

    Szajbus

  • Members
  • 1410 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lewin Brzeski
  • Zainteresowania:Muzyka ( Workstation Tyros 2 ), fotografika, strategiczne gry komputerowe, rozpoznawanie grzybów, magic the gathering, gry planszowe, sport wszelaki

Napisano 13 styczeń 2012 - 10:06

A ten link co ma wspólnego z tematem ?

Weź sobie go daj w podpis, widoczny będzie pod każdym Twoim postem i nie będzie spamu.

Mój post też nie na temat, proszę o skasowanie.

Użytkownik OLO edytował ten post 13 styczeń 2012 - 10:06


#43 Eryk1978

Eryk1978

    Wędkarz

  • Members
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 13 styczeń 2012 - 11:16

A jak mam zrobić podpis . Za pomoc wielkie dzięki.

#44 Eryk1978

Eryk1978

    Wędkarz

  • Members
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 13 styczeń 2012 - 11:20

????

#45 bobesku

bobesku

    Szajbus

  • Members
  • 3273 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 13 styczeń 2012 - 11:36

CYTAT(Eryk1978 @ pią, 13 sty 2012 - 11:16) Wyświetl post
A jak mam zrobić podpis . Za pomoc wielkie dzięki.


opcja "sygnaturka" wejdź w swój profil i tam zrobisz.
polecam mała czcionkę.

Wpierw w panel kontrolny i na dole z lewej strony "zarządzaj sygnaturą"

Użytkownik bobesku edytował ten post 13 styczeń 2012 - 11:38

 


#46 Eryk1978

Eryk1978

    Wędkarz

  • Members
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 13 styczeń 2012 - 11:51

Dzięki i pozdrawiam.

#47 Wylogowany

Wylogowany

    Wędkarz

  • Members
  • 68 postów

Napisano 30 styczeń 2012 - 09:52

Gadka o sygnaturkach i posty z samymi znakami zapytania, a ja wciąż nie wiem jak zrobić tarliska i jak dobrać garunki ryb, żeby było można się za robotę zabrać.

Tylu wędkarzy i nikt nic nie powie?

Gwizdek jest, tylko pary brak.

#48 Zof

Zof

    Początkujący

  • Members
  • 2 postów

Napisano 09 marzec 2012 - 02:52

Witajcie!
A ja mam pytanie zupełnie odmienne. Projektuje otoczenie wokół restauracji (smażalni ryb i nie tylko) znajdującej się przy stawie chodowlanym (głównie karpie). Znajduje się tam mały wybetonowany zbiornik wodny wybudowany przez właściciela, w którym klienci wybierają sobie rybę do zjedzenia. I tu moje pytanie czy taki zbiornik ma wpływ na smak ryby? Kiedyś słuchałam ałdycji radiowej dotyczącej chodowli Karpii (w okolicach świąt bożonarodzeniowych) w której sugerowano że karpie po wyłowieniu ze stawu powinny być trzymane conajmniej miesiąc w zbiorniku bez mułu dzięki czemu lepiej smakują. Chciałam się upewnić czy to prawda?

#49 Radek-c57

Radek-c57

    Weteran

  • Members
  • 288 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Dworszowice Pak k.Cz-wy

Napisano 09 marzec 2012 - 17:15

Są zbiorniki szczególnie te zamulone które mają bardzo intensywny zapach. Ryby żyjąc w tej wodzie nabierają zapachu wody, więc na pewno gdyby je przetrzymywać w innym zbiorniku przez pewien czas(skoro Pan w radiu mówił że miesiąc to pewnie coś na ten temat wie) straciły by swój (często nieprzyjemny) zapach.
Pozdrawiam
Radek
Łowię, bo lubię;)
filmy online http://zalukaj.tv/polecony,668661/ filmy online
Nie bój się eksperymentów, amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Titanic'a

#50 wiselka

wiselka

    Weteran

  • Members
  • 791 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:ostrowiec św.

Napisano 09 marzec 2012 - 18:59

CYTAT(Zof @ pią, 09 mar 2012 - 05:52) Wyświetl post
Witajcie!
A ja mam pytanie zupełnie odmienne. Projektuje otoczenie wokół restauracji (smażalni ryb i nie tylko) znajdującej się przy stawie chodowlanym (głównie karpie). Znajduje się tam mały wybetonowany zbiornik wodny wybudowany przez właściciela, w którym klienci wybierają sobie rybę do zjedzenia. I tu moje pytanie czy taki zbiornik ma wpływ na smak ryby? Kiedyś słuchałam ałdycji radiowej dotyczącej chodowli Karpii (w okolicach świąt bożonarodzeniowych) w której sugerowano że karpie po wyłowieniu ze stawu powinny być trzymane conajmniej miesiąc w zbiorniku bez mułu dzięki czemu lepiej smakują. Chciałam się upewnić czy to prawda?


Kolego ja miałem okazje jeść karpia ze zbiornika o mulistym dość intensywnie pachnącym dnie i szczeże nie smakolało to jak ryba. Miałem też okazje jest karpia z rzeczki o szybkim nurcie i czystej wodzie dno sam piach zero mułu i to byla rybka za ktorą bym zapłacił w resteuracji nawet spora kasę, smakowała mi jak nigdy icon_biggrin.gif . Tak jest z każdą ryba niezależnie od gatunku im czystrza woda tym smaczniejsza ryba.

#51 mikeus

mikeus

    Weteran

  • Members
  • 904 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Konin

Napisano 09 marzec 2012 - 19:09

Karpie hodowlane powinny być przetrzymywane w bieżącej, zimnej wodzie przez pewien czas (dwa tygodnie, miesiąc, tu pewności nie mam), bez dokarmiania ich w tym czasie. Tracą wtedy nie tyle zapach/smak, który nadaje im muł w zbiorniku, ale tłuszcz. Ich mięśnie stają się mniej "galaretowate", bardziej "zbite". Nie wiem, jak to bardziej obrazowo przedstawić... Po prostu karpie hodowlane są często normalnie utuczone - małe zbiorniki, dokarmianie wysokoenergetyczną paszą (nie wierzcie, że karpie hodowlane karmione są ziarnem!), zwykłe tuczniki na ubój! Skutek jest taki, że ich mięso rozpada się pod wpływem obróbki cieplnej, np. smażenia, bo mięśnie są zbyt otłuszczone. Taka dieta, do tego najlepiej w bieżącej wodzie, jest zbawienna dla ich późniejszego kulinarnego przeznaczenia.

Użytkownik mikeus edytował ten post 09 marzec 2012 - 19:42

Michał, 79', Okręg Konin

#52 Zof

Zof

    Początkujący

  • Members
  • 2 postów

Napisano 09 marzec 2012 - 19:18

Dziękuję pięknie! Teraz już wszystko wiem icon_razz.gif. I życzę wszystkim wędkarzom udanych łowów icon_razz.gif. (Może kiedyś terz zostane jednym). Trzymajcie się.


#53 Tevez

Tevez

    Weteran

  • Members
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kielce

Napisano 09 marzec 2012 - 23:19

CYTAT(mikeus @ pią, 09 mar 2012 - 20:09) Wyświetl post
Karpie hodowlane powinny być przetrzymywane w bieżącej, zimnej wodzie przez pewien czas (dwa tygodnie, miesiąc, tu pewności nie mam), bez dokarmiania ich w tym czasie. Tracą wtedy nie tyle zapach/smak, który nadaje im muł w zbiorniku, ale tłuszcz. Ich mięśnie stają się mniej "galaretowate", bardziej "zbite". Nie wiem, jak to bardziej obrazowo przedstawić... Po prostu karpie hodowlane są często normalnie utuczone - małe zbiorniki, dokarmianie wysokoenergetyczną paszą (nie wierzcie, że karpie hodowlane karmione są ziarnem!), zwykłe tuczniki na ubój! Skutek jest taki, że ich mięso rozpada się pod wpływem obróbki cieplnej, np. smażenia, bo mięśnie są zbyt otłuszczone. Taka dieta, do tego najlepiej w bieżącej wodzie, jest zbawienna dla ich późniejszego kulinarnego przeznaczenia.


Uwierz że niektóre są tak karmione (ziarnem), no i żeby były smaczne to tak jak piszesz : miesiąc powinny znajdować się w specjanym zbiorniku z czystą natlenioną wodą, tzw. "płuczce"

#54 mikeus

mikeus

    Weteran

  • Members
  • 904 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Konin

Napisano 10 marzec 2012 - 09:35

CYTAT(Tevez @ pią, 09 mar 2012 - 23:19) Wyświetl post
Uwierz że niektóre są tak karmione (ziarnem), no i żeby były smaczne to tak jak piszesz : miesiąc powinny znajdować się w specjanym zbiorniku z czystą natlenioną wodą, tzw. "płuczce"

Tevez, ja mówię o hodowlanych, czyli np. Gospodarstwo Rybackie w Gosławicach w Koninie, a nie o prywatnych stawach... Z Gospodarstwem mam co nieco do czynienia, znam proces hodowlany karpia, znam też paszę dla ryb. Zastrzegam jednak, że mówię o hodowli karpia na skalę przemysłową, takiego karpia, jakiego kupuje się w sklepach i hipermarketach, nie o rybach z przydomowych stawów!
Michał, 79', Okręg Konin

#55 Tevez

Tevez

    Weteran

  • Members
  • 225 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kielce

Napisano 14 marzec 2012 - 18:40

CYTAT(mikeus @ sob, 10 mar 2012 - 10:35) Wyświetl post
Tevez, ja mówię o hodowlanych, czyli np. Gospodarstwo Rybackie w Gosławicach w Koninie, a nie o prywatnych stawach... Z Gospodarstwem mam co nieco do czynienia, znam proces hodowlany karpia, znam też paszę dla ryb. Zastrzegam jednak, że mówię o hodowli karpia na skalę przemysłową, takiego karpia, jakiego kupuje się w sklepach i hipermarketach, nie o rybach z przydomowych stawów!



ja też napisałem o takim stawie, z własnego doświadczenia, ten staw może różnić się przecież od Twojego icon_wink.gif
dlatego napisałem "niektóre"

#56 skrzypek95

skrzypek95

    Wędkarz

  • Members
  • 10 postów

Napisano 26 marzec 2012 - 21:41

witam
czy gruba warstwa mułu moze spowodowac nie napływanie wody do stawu ?
z roku na rok mam jej coraz mniej a nie wiem jakie moga byc przyczyny ?
nic nie było robione w okolicy (budowane itd)
a mułu jest duzo bo ok 1metra.


#57 kasior

kasior

    Wędkarz

  • Members
  • 15 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Międzychód

Napisano 30 marzec 2012 - 10:47

CYTAT(skrzypek95 @ wto, 27 mar 2012 - 00:41) Wyświetl post
witam
czy gruba warstwa mułu moze spowodowac nie napływanie wody do stawu ?
z roku na rok mam jej coraz mniej a nie wiem jakie moga byc przyczyny ?
nic nie było robione w okolicy (budowane itd)
a mułu jest duzo bo ok 1metra.

witam
skąd jest ten staw zasilany- żródła, jakaś rzeczka?
ogólnie warstwa mułu nie powinna mieć wpływu na przyrost wody, raczej spadek wydajności źródeł bądź przeciek w grobli. Na moich stawach ma mułu do 1,8 m i nie mam problemu z wodą.

#58 skrzypek95

skrzypek95

    Wędkarz

  • Members
  • 10 postów

Napisano 31 marzec 2012 - 07:31

woda gruntowa
bo juz od jakiegos czasu (z 4-5lat) wody robi sie coraz mniej np w tym roku woda spadła juz o jakies 2-3cm
nie wiem jaka jest przyczyna.. ?
pamietam po wykopaniu stawu ponad ładnie 10lat woda sie mozna powiedziec wylewała a teraz mam taka metrowa burte i woda stoi na poziomie ok 1.5m

#59 ja455

ja455

    Wędkarz

  • Members
  • 49 postów

Napisano 22 kwiecień 2012 - 20:23

Drodzy koledzy! Planuje z przyjacielem wykopać staw na łąkach, wiem ze jest tam glina nie ziemia i czy oplaca się kopąc staw mimo podłoża z gliny. Poza tym nikt tam nie przebywa oprócz zwierząt, jedynym problemem są pożary łąk coroczne.


#60 DuDi555

DuDi555

    Weteran

  • Members
  • 230 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Będzin

Napisano 27 kwiecień 2012 - 09:28

CYTAT(ja455 @ nie, 22 kwi 2012 - 23:23) Wyświetl post
Drodzy koledzy! Planuje z przyjacielem wykopać staw na łąkach, wiem ze jest tam glina nie ziemia i czy oplaca się kopąc staw mimo podłoża z gliny. Poza tym nikt tam nie przebywa oprócz zwierząt, jedynym problemem są pożary łąk coroczne.


Podłoże z gliny ma zaletę - nie trzeba będzie uszczelniać dna stawu - woda powinna zbierać się sama. Niestety, ma też wadę - szybko się zmęczycie icon_twisted.gif
A coroczne pożary łąk - mają wady i zalety. Zaletą będzie to, że robaczki uciekając przed pożarem będą wpadać do wody. Wady sa znacznie poważniejsze:
1/ Lokalny i okresowy wzrost temperatury i spadek ilości tlenu w wodzie - może spowodować przyduchę a nawet ugotowanie rybek (przy naprawdę małym stawie).
2/ Po "fali" jedzenia wpadającej do stawu w trakcie pożaru, nastąpi posucha związana z wypaleniem wszystkich robaczków w okolicy.
Na pewno staw, który wykopiecie, musi być dość duży i głęboki, aby zapewnić schronienie przed wzrostem temperatury i spadkiem poziomu tlenu w wodzie.
"Bynajmniej" to nie "przynajmniej"!
Znaj znaczenie słów, których używasz.



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych