Skocz do zawartości


Zdjęcie

Smażone Łby Dorszowe


13 odpowiedzi w tym temacie

#1 ucho

ucho

    Wędkarz

  • Members
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk

Napisano 19 listopad 2009 - 16:35

Jest to potrawa dla tzw „cmoktaczy” Smażone łby dorszowe -(z bezwzględnie świeżej ryby) to potrawa iście wyborna. Im większa ryba tym lepiej. W moim przypadku dorsze miały około1,5kg.
Łeb pozbawiamy oczu oraz skrzeli dokładnie myjemy ,osuszamy np. papierowym recznikiem, solimy i pieprzymy do smaku, układamy na desce i energicznym ruchem pieści nadajemy im płaski kształt. Obtaczamy dokładnie w tartej bułce i smażymy na patelni teflonowej + oleju(układam najpierw spodnia stroną łba do patelni), pod przykryciem około 5 min z jednej strony .Następnie delikatnie przewracamy i smażymy dalsze 5 min. Gotowe.
Zostaje sporo ości-kości ,ale ten smak!!!! icon_smile.gif

Więcen na : http://wesolystraznik.blog.onet.pl/

#2 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 15 grudzień 2011 - 06:57

CYTAT(ucho @ czw, 19 lis 2009 - 19:35) Wyświetl post
energicznym ruchem pieści nadajemy im płaski kształt.


Płaski kształt tzn. rozbijasz na placek ? Może lepiej wrzucić w maszynkę a potem dodać bułkę tartą i jajko i w ogóle nie będziesz czuć ości ? icon_smile.gif
Co właściwie po usmażeniu jest do zjedzenia z tego łba? Mózg? icon_smile.gif))

#3 Stary52

Stary52

    Szajbus

  • Members
  • 1110 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podkarpacie
  • Zainteresowania:ryby woda i przygoda

Napisano 15 grudzień 2011 - 08:05

CYTAT(Wojtek@ @ czw, 15 gru 2011 - 09:57) Wyświetl post
Płaski kształt tzn. rozbijasz na placek ? Może lepiej wrzucić w maszynkę a potem dodać bułkę tartą i jajko i w ogóle nie będziesz czuć ości ? icon_smile.gif
Co właściwie po usmażeniu jest do zjedzenia z tego łba? Mózg? icon_smile.gif))

Witam .
Nie nabijaj się z kolegi - wpierw sam spróbuj ?. icon_biggrin.gif
Wbrew pozorom jest co poogryzać z takiego łebka , też nie wierzyłem dopóki sam nie spróbowałem icon_mrgreen.gif , naprawdę jest smaczny a zwłaszcza tzw. " policzki " .
Pozdrawiam i smacznego .


#4 korgan

korgan

    Weteran

  • Moderator
  • 860 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Piasutno
  • Zainteresowania:Wędkarstwo morskie i śródlądowe

Napisano 15 grudzień 2011 - 13:07

Wojtek, skorzystaj z rady Starego52, Ucho wie o czym pisze. Ty najwidoczniej niekoniecznie.
Widziałeś kiedyś dorsza, a konkretnie jego łeb?

#5 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 15 grudzień 2011 - 15:42

CYTAT(korgan @ czw, 15 gru 2011 - 16:07) Wyświetl post
Wojtek, skorzystaj z rady Starego52, Ucho wie o czym pisze. Ty najwidoczniej niekoniecznie.
Widziałeś kiedyś dorsza, a konkretnie jego łeb?


Wiesz Korgan, moje zaciekawienie dotyczy tego co jest mi nieznane, a jak czegoś nie rozumiem to oto pytam choć dodane uśmiechy mogą wskazywać na kpinę. Lubię kulinarne wynalazki i ciekawi mnie ten przepis. Więc z łaski swojej przejdź do rzeczy.

#6 esox2b

esox2b

    Szajbus

  • Members
  • 1529 postów
  • Lokalizacja:----------

Napisano 15 grudzień 2011 - 18:03

CYTAT(Wojtek@ @ czw, 15 gru 2011 - 18:42) Wyświetl post
Wiesz Korgan, moje zaciekawienie dotyczy tego co jest mi nieznane, a jak czegoś nie rozumiem to oto pytam choć dodane uśmiechy mogą wskazywać na kpinę. Lubię kulinarne wynalazki i ciekawi mnie ten przepis. Więc z łaski swojej przejdź do rzeczy.

Jeżeli zdarzy Ci się być w Jastarni lub Władysławowie to może też i uda Ci się spróbować tego specjału ... Choć to danie dla "wybrańców" i nie każdy ma do niego dostęp.
Najlepiej jak sam zapolujesz na dorsza i spróbujesz jak smakuje smażony łeb. Zapewniam Cię, że za ten specjał niejeden odda całego dorsza, a ja sam nie wyobraża sobie żeby nie przywieźć kilka głów z rejsu. Wystarczyło raz spróbować.
W odróżnieniu od Twojego zdziwienia połączonego z lekką kpiną ja piszę serio.
Życzę smacznego!

#7 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 15 grudzień 2011 - 18:52

W porządku, przekonaliście mnie icon_smile.gif Jak tylko będę miał sposobność spróbuję.


#8 korgan

korgan

    Weteran

  • Moderator
  • 860 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Piasutno
  • Zainteresowania:Wędkarstwo morskie i śródlądowe

Napisano 16 grudzień 2011 - 08:01

CYTAT(Wojtek@ @ czw, 15 gru 2011 - 17:42) Wyświetl post
Wiesz Korgan, moje zaciekawienie dotyczy tego co jest mi nieznane, a jak czegoś nie rozumiem to oto pytam choć dodane uśmiechy mogą wskazywać na kpinę. Lubię kulinarne wynalazki i ciekawi mnie ten przepis. Więc z łaski swojej przejdź do rzeczy.

Wojtku, cały Twój post wskazuje na kpinę, nie tylko uśmiechy icon_smile.gif
W łbie dorsza najwięcej mięsa jest w policzkach i w górnej jego część, co wyczujesz już w żywej rybie. Po usmażeniu, w trakcie konsumpcji, wyjmujesz chrząstki i lecisz.
Ważne jest przygotowanie łbów do smażenia- KONIECZNIE trzeba usunąć oczy oraz skrzela.
Tak, jak koledzy pisali- nie jest to danie dla każdego, ja np. wolę fileta. Z łbów robię zupę, bądź oddaje je koleżance- jej faceta zaliczyć można do "cmokaczy".
Pozdrawiam & smacznego życzę.

#9 ucho

ucho

    Wędkarz

  • Members
  • 92 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk

Napisano 19 grudzień 2011 - 18:32

Dziekuję koledzy za wsparcie. Na tym forum nie raz mi się dostało. Z racji zawodu jestem sporo czasu nad wodą i zbieram sporo przepisów od wędkarzy, dzierżawców, żon rybaków. Wszystkie przepisy testuję na sobie i rodzinie.
Gotowanie to moje drugie hobby.

Przepraszam- łby dorszowe-pełny adres na moim blogu.
http://wesolystrazni...1-30,index.html

#10 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 19 grudzień 2011 - 19:39

CYTAT(ucho @ pon, 19 gru 2011 - 21:32) Wyświetl post
Dziekuję koledzy za wsparcie. Na tym forum nie raz mi się dostało. Z racji zawodu jestem sporo czasu nad wodą i zbieram sporo przepisów od wędkarzy, dzierżawców, żon rybaków. Wszystkie przepisy testuję na sobie i rodzinie.
Gotowanie to moje drugie hobby.

Przepraszam- łby dorszowe-pełny adres na moim blogu.
http://wesolystrazni...1-30,index.html


icon_smile.gif dzięki za przepis, ja też bardzo lubię gotować i w ogóle podobne nowinki jak opisałeś powyżej. Jeżeli masz jakiś sprawdzony przepis na uchę (zupę rybną), to też chętnie skorzystam icon_smile.gif Jutro będzie sposobność na pozyskanie świeżego łba (co prawda karpiowego) ale spróbuję według Twojego przepisu i obadam czy też się nadaje.

Pozdrawiam
Wojtek icon_smile.gif

#11 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 20 grudzień 2011 - 22:30

Dzisiaj smażyłem mój pierwszy łeb. Jak wcześniej wspomniałem z braku dorszowego spróbowałem karpia. Spiekł mi się ładniutko ze wszystkich stron na małym ogniu ale muszę przyznać, że szału nie było ani tego cmokania zbyt wiele. Lepiej jednak gotować galaretę z takich rzeczy a potem podawać w tym obgotowane także rybie mięsko icon_smile.gif

Pozdrowionka
Wojtek icon_smile.gif

#12 esox2b

esox2b

    Szajbus

  • Members
  • 1529 postów
  • Lokalizacja:----------

Napisano 21 grudzień 2011 - 08:23

CYTAT(Wojtek@ @ śro, 21 gru 2011 - 01:30) Wyświetl post
... z braku dorszowego spróbowałem karpia. Spiekł mi się ładniutko ze wszystkich stron na małym ogniu ale muszę przyznać, że szału nie było ani tego cmokania zbyt wiele...

Pozdrowionka
Wojtek icon_smile.gif



Pomiędzy dorszem i karpiem jest "drobna" różnica w budowie (łba) i smaku ryby.


#13 jacekfr

jacekfr

    Wędkarz

  • Members
  • 69 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wejherowo

Napisano 26 luty 2012 - 18:59

Koledzy ja również smażę łby Dorszowe ale przepis jakiś dziwny,mnie tego nauczył stary Szyper na kutrze i pierwszy raz słyszę żeby ktoś smażył cały rozpłaszczony łeb. Ja smażę tylko czaszkę Dorsza i to bez skóry na masełku i to jest rewelacja potwierdzona przez wielu moich znajomych ale wycięcie samej czaszki to wyższa szkoła. I właśnie na czaszce jest najdelikatniejsze mięsko!!!!

#14 bobas_demolka

bobas_demolka

    Weteran

  • Members
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 31 maj 2012 - 19:29

CYTAT(ucho @ czw, 19 lis 2009 - 18:35) Wyświetl post
Jest to potrawa dla tzw „cmoktaczy” Smażone łby dorszowe -(z bezwzględnie świeżej ryby) to, potrawa iście wyborna. Im większa ryba tym lepiej. W moim przypadku dorsze miały około1,5kg.
Łeb pozbawiamy oczu oraz skrzeli dokładnie myjemy ,osuszamy np. papierowym recznikiem, solimy i pieprzymy do smaku, układamy na desce i energicznym ruchem pieści nadajemy im płaski kształt. Obtaczamy dokładnie w tartej bułce i smażymy na patelni teflonowej + oleju(układam najpierw spodnia stroną łba do patelni), pod przykryciem około 5 min z jednej strony .Następnie delikatnie przewracamy i smażymy dalsze 5 min. Gotowe.
Zostaje sporo ości-kości ,ale ten smak!!!! icon_smile.gif

Więcen na : http://wesolystraznik.blog.onet.pl/

Całkowicie popieram! Sam smażę i sa lepsze niż normalny kawałek dorsza:)
Dodam tylko parę ułatwień:
- oczu nie trzeba wyjmować bo sa smaczne a skrzela koniecznie!
- bułka jest lepsza ale może być i maka
- jak dorsz ma powyżej 5 kg to trzeba łeb przeciąć na pół bo na patelnię sie nie zmieści - ja go wówczas spłaszczam obuchem toporka a nie pięścią....
- dorsz musi być świeży - smazyłem łby zamrożone przywiezione z Norwegii i to nie to samo niestety...

Koledzy krytycy umiejętności kulinarnych Kolegi Ucho - najpierw trzeba spróbować a tak się składa, że jadłem juz co nieco rybek przygotowywanych przez Ucho:)

Pozdrawiam

b_d



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych