Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przygotowania Na Zawody

265 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomek1992

Tomek1992

Weteran

• Members
  • 803 postów
  • Zainteresowania:Trudno zgadnąć:)

Napisano 10 września 2009 - 18:48

Witam , ze względu na co raz większa ilość tematów na temat zanęt na zawody i pytań do mnie na pw , postanowiłem napisać mały artykuł lub jak to nazwać pomoc dla innych icon_smile.gif

Pierwszorzędna sprawa jesli chodzi o przgotowanie na zawody jest rozpoznanie lowiska :
-glebokosc
-czystosc wody w lowisku
-kolor dna
-rodzaj dna (mul , piasek , zwir . .)
-rybki w lowisku
-co lowi sie na zawodach najczesciej i w jakich ilosciach

Druga sprawa jest wybranie odpowiednich skladnikow mieszanki , z czego sklada sie :
-zanęta
-dodatki do zanęt (konopie prażone , odchody gołębie , klej . . )
-atraktory
-ziemie , gliny , piaski , żwir
-przynęty zanętowe

Pytania tego typu : Pomóżcie mi zrobi zanętę na zawody ! . . .

Aby odpowiedzieć na to potrzebna będzie nam chyba najważniejsza jeśli chodzi o mieszankę informacja , jakie firmy i serie zanęt ,dodatków , atraktorów , glin/ziemi mamy dostępne w naszym sklepie wędkarskim .

Z mojego punktu widzenia mieszanki na zawody dostępne na nasze wody w kraju to :

Lorpio www.lorpio.pl
Sensas http://www.gut-sklep.pl/
M.V.D.E i Catfish www.catfish.pl
Boguslaw Brud Boland http://www.boland.bo...aw.brud.rix.pl/
Traper http://trapersiedlce.pl/
Tomasz Nysztal www.lowisko.net

Jeśli już wiemy jaka wybierzemy mieszankę , jeśli jest taka możliwość finansowa , pojechać z nią na trening w celu sprawdzenia jej nad danym wcześniej łowiskiem , jest to kluczowa rzecz jeśli chodzi o wynik na zawodach . . .
Jeśli nie mamy takiej możliwość korzystamy z gotowych mieszanek , jakie oferują nam dystrybutorzy w kraju . . .

W dzisiejszych czasach , bardzo duza role na zawodach odgrywają ziemie oraz gliny . . .
Moga to być ziemie/gliny łączona z zanęta , sama ziemia/glina z atraktorem i robakami. . .
Jest wiele możliwość, na każdym łowisko sprawdzi się inna . .

I tutaj chyba nie będzie żadnych zbędnych pytań :
Jokers to podstawa , są łowiska na których nie ma tak dużych zmian po jego wrzuceniu , ale przeważnie jest to najlepsza zanęta na biała rybę .
Podaje się go w ziemi/ glinie ponieważ zanęty zawierają w sobie sol która zabija jokersa .

I ostatnia sprawa to ilosc pieniazkow przeznaczonych na zawody i ewentualnie trening.

Myślę ze po przeczytaniu tego każdy będzie wiedział jakie konkretnie pytania zadać . Jeśli Administratorzy bądź moderatorzy się zgodzą , prosiłbym o przyklejeniu tematu .
W razie w gdybym o czymś zapomniał dodać proszę napisać a dopisze.

Pozdrawiam

Użytkownik Tomek1992 edytował ten post 26 września 2009 - 22:10

#2 Xion

Xion

Weteran

• Members
  • 364 postów

Napisano 14 września 2009 - 16:01

Dolaczam sie do postu wiele razy czytam tutaj Pomocy zawody ale sami wedkarze nie bardzo wiedza gdzie jada wiec jak ktos moze podac jaka kolwiek mieszanke w ciemno , co do postow piszcie zawsze ile mozecie przeznaczyc kasy , nazwe lowiska orjentacyjnie obszar i jak znacie to miejsce to charakterystyke .

#3 kalinka32

kalinka32

Weteran

• Members
  • 131 postów

Napisano 27 września 2009 - 20:31

CYTAT(Tomek1992 @ czw, 10 wrz 2009 - 21:48) Wyświetl post
Witam , ze względu na co raz większa ilość tematów na temat zanęt na zawody i pytań do mnie na pw , postanowiłem napisać mały artykuł lub jak to nazwać pomoc dla innych icon_smile.gif

Pierwszorzędna sprawa jesli chodzi o przgotowanie na zawody jest rozpoznanie lowiska :
-glebokosc
-czystosc wody w lowisku
-kolor dna
-rodzaj dna (mul , piasek , zwir . .)
-rybki w lowisku
-co lowi sie na zawodach najczesciej i w jakich ilosciach

Druga sprawa jest wybranie odpowiednich skladnikow mieszanki , z czego sklada sie :
-zanęta
-dodatki do zanęt (konopie prażone , odchody gołębie , klej . . )
-atraktory
-ziemie , gliny , piaski , żwir
-przynęty zanętowe

Pytania tego typu : Pomóżcie mi zrobi zanętę na zawody ! . . .

Aby odpowiedzieć na to potrzebna będzie nam chyba najważniejsza jeśli chodzi o mieszankę informacja , jakie firmy i serie zanęt ,dodatków , atraktorów , glin/ziemi mamy dostępne w naszym sklepie wędkarskim .

Z mojego punktu widzenia mieszanki na zawody dostępne na nasze wody w kraju to :

Lorpio www.lorpio.pl
Sensas http://www.gut-sklep.pl/
M.V.D.E i Catfish www.catfish.pl
Boguslaw Brud Boland http://www.boland.bo...aw.brud.rix.pl/
Traper http://trapersiedlce.pl/
Tomasz Nysztal www.lowisko.net

Jeśli już wiemy jaka wybierzemy mieszankę , jeśli jest taka możliwość finansowa , pojechać z nią na trening w celu sprawdzenia jej nad danym wcześniej łowiskiem , jest to kluczowa rzecz jeśli chodzi o wynik na zawodach . . .
Jeśli nie mamy takiej możliwość korzystamy z gotowych mieszanek , jakie oferują nam dystrybutorzy w kraju . . .

W dzisiejszych czasach , bardzo duza role na zawodach odgrywają ziemie oraz gliny . . .
Moga to być ziemie/gliny łączona z zanęta , sama ziemia/glina z atraktorem i robakami. . .
Jest wiele możliwość, na każdym łowisko sprawdzi się inna . .

I tutaj chyba nie będzie żadnych zbędnych pytań :
Jokers to podstawa , są łowiska na których nie ma tak dużych zmian po jego wrzuceniu , ale przeważnie jest to najlepsza zanęta na biała rybę .
Podaje się go w ziemi/ glinie ponieważ zanęty zawierają w sobie sol która zabija jokersa .

I ostatnia sprawa to ilosc pieniazkow przeznaczonych na zawody i ewentualnie trening.
Myślę ze po przeczytaniu tego każdy będzie wiedział jakie konkretnie pytania zadać . Jeśli Administratorzy bądź moderatorzy się zgodzą , prosiłbym o przyklejeniu tematu .
W razie w gdybym o czymś zapomniał dodać proszę napisać a dopisze.
Pozdrawiam

proszę o pomoc zatydzień mam zawody pierwsze zresztą jest to nie duży staw o średniej głębokości 1,5m występuje płoć wzdręga karp lin okoń karaś sporadycznie leszcz jaką zanętę zastosować jakie proporcje?

#4 Tomek1992

Tomek1992

Weteran

• Members
  • 803 postów

Napisano 27 września 2009 - 20:54

CYTAT(kalinka32 @ nie, 27 wrz 2009 - 21:31) Wyświetl post
proszę o pomoc zatydzień mam zawody pierwsze zresztą jest to nie duży staw o średniej głębokości 1,5m występuje płoć wzdręga karp lin okoń karaś sporadycznie leszcz jaką zanętę zastosować jakie proporcje?

Wybaczcie ale cza nasz kraj to idioci ?

Po to napisalem wszystko aby kazdy wypisal wszystkie informacja dotyczace swojego lowiska itd . . .

A ty wypisales/as 2 z 10 moich !

Ludzie myslcie.

Jesli chcesz podam ci mieszanke karpiowa z pelletem . . bo z tego co napisalem obojetna kwota itd

Ok . 10 kg ziemi belchatowskiej , litr ochotki haczykowej. . .

Konkrety

Maver Renegade 13
Maver Competition 201

#5 kalinka32

kalinka32

Weteran

• Members
  • 131 postów

Napisano 28 września 2009 - 22:07

CYTAT(Tomek1992 @ nie, 27 wrz 2009 - 23:54) Wyświetl post
Wybaczcie ale cza nasz kraj to idioci ?

Po to napisalem wszystko aby kazdy wypisal wszystkie informacja dotyczace swojego lowiska itd . . .

A ty wypisales/as 2 z 10 moich !
Ludzie myslcie.

Jesli chcesz podam ci mieszanke karpiowa z pelletem . . bo z tego co napisalem obojetna kwota itd

Ok . 10 kg ziemi belchatowskiej , litr ochotki haczykowej. . .
Konkrety

jest to nie duży staw o średniej głębokości 1,5m występuje płoć wzdręga karp lin okoń karaś sporadycznie leszcz dno ciemny piasek woda zielonkawa przejrzystość wody gora do 40 cm staw położony w lesie na dnie dużo liści z drzew najwięcej łowi się płoci i wzdręgi podchodzi karp,co do finansów to ok 100 zł,myślę o zrobieniu zanęty na bazie Traper http://trapersiedlce.pl/,ale proszę o radę jakie dodatki w jakich ilościach i proszę się nie złościć bo każdy od czegoś zaczyna pozdrawiam icon_redface.gif

#6 Tomek1992

Tomek1992

Weteran

• Members
  • 803 postów

Napisano 30 września 2009 - 17:21

CYTAT(kalinka32 @ pon, 28 wrz 2009 - 23:07) Wyświetl post
jest to nie duży staw o średniej głębokości 1,5m występuje płoć wzdręga karp lin okoń karaś sporadycznie leszcz dno ciemny piasek woda zielonkawa przejrzystość wody gora do 40 cm staw położony w lesie na dnie dużo liści z drzew najwięcej łowi się płoci i wzdręgi podchodzi karp,co do finansów to ok 100 zł,myślę o zrobieniu zanęty na bazie Traper http://trapersiedlce.pl/,ale proszę o radę jakie dodatki w jakich ilościach i proszę się nie złościć bo każdy od czegoś zaczyna pozdrawiam icon_redface.gif

Dobrze ze od razu sie poprawiles/as icon_smile.gif
Nie po to czlowiek poswieca czas zeby ktos to olewal icon_smile.gif
Chyba mnie rozumiesz icon_smile.gif . .

Co do zanety , podstawowe pytanie , bedziesz mial jokersa , ziemie /gline ?

Co do samej zanety to mnie o tej porze najlepiej na ploc,jazia , wzdrege sprawdza plociowka w mocno wyrazistym kolorze czerwonym ale akurat tutaj wolalbym pojechac na SS Etang

Odp na pytanie
Maver Renegade 13
Maver Competition 201

#7 kalinka32

kalinka32

Weteran

• Members
  • 131 postów

Napisano 30 września 2009 - 17:40

[quote name='Tomek1992' date='śro, 30 wrz 2009 - 20:21' post='215243']
Dobrze ze od razu sie poprawiles/as icon_smile.gif
Nie po to czlowiek poswieca czas zeby ktos to olewal icon_smile.gif
Chyba mnie rozumiesz icon_smile.gif . .
Co do zanety , podstawowe pytanie , bedziesz mial jokersa , ziemie /gline ?
Co do samej zanety to mnie o tej porze najlepiej na ploc,jazia , wzdrege sprawdza plociowka w mocno wyrazistym kolorze czerwonym ale akurat tutaj wolalbym pojechac na SS Etang
Odp na pytanie
[/quote co to jest jokers sorki że pytam ale jestem początkujący mam pojęcie o wędkowaniu ale w sprawie zanęt to jestem kiepski może podsunąłbyś według Ciebie skład zanęty jaką bym mógł użyć na tych zawodacha ja się dostosuję i na pewno ją wypróbuję oczywiście doceniam pracę którą wkładasz w to forum

#8 Tomek1992

Tomek1992

Weteran

• Members
  • 803 postów

Napisano 30 września 2009 - 17:58

no podstawowe pytanie czy bedziesz mial jokersa , ziemie belchatowska torfowa .

Sensas Etang Rouge 1,5 kg
Konopie prazone 150 g
Konopie gotowane 250 g ( porcjowac przy donecaniu)

3 kg ziemi belchatowskiej torfowej
0,5 kg jokersa do tego mozesz dodac atraktora 200 g

badz

glina rozpraszajaca czarna 1 kg
glina wiazaca czarna 1kg
ziemia belchatowska 1 kg
500 g jokersa
do tego mozna tez dodac atraktora

Maver Renegade 13
Maver Competition 201

#9 kalinka32

kalinka32

Weteran

• Members
  • 131 postów

Napisano 30 września 2009 - 19:10

CYTAT(Tomek1992 @ śro, 30 wrz 2009 - 20:58) Wyświetl post
no podstawowe pytanie czy bedziesz mial jokersa , ziemie belchatowska torfowa .

Sensas Etang Rouge 1,5 kg
Konopie prazone 150 g
Konopie gotowane 250 g ( porcjowac przy donecaniu)

3 kg ziemi belchatowskiej torfowej
0,5 kg jokersa do tego mozesz dodac atraktora 200 g

badz

glina rozpraszajaca czarna 1 kg
glina wiazaca czarna 1kg
ziemia belchatowska 1 kg
500 g jokersa
do tego mozna tez dodac atraktora

dzięki za radę mam takie pytanie a atraktor o jakim zapachu i czy do całości zanęty można dodać pinek czy raczej nie

#10 Tomek1992

Tomek1992

Weteran

• Members
  • 803 postów

Napisano 30 września 2009 - 20:41

TAk oczywiscie ze mozna ale nie za duzo . . .

Podczas donecania dodajesz odrobine pinek i konopii gotowanej i formujesz kulke do donecania icon_smile.gif. .

Zapach icon_smile.gif
Hm szczerze to nie potrzebujesz go . . . jesli wrzucisz towar ktory ci podalem nie dodawaj zapachu icon_smile.gif
Daj znac jak poszlo icon_smile.gif

Użytkownik Tomek1992 edytował ten post 30 września 2009 - 20:44

Maver Renegade 13
Maver Competition 201

#11 kalinka32

kalinka32

Weteran

• Members
  • 131 postów

Napisano 30 września 2009 - 20:54

CYTAT(Tomek1992 @ śro, 30 wrz 2009 - 23:41) Wyświetl post
TAk oczywiscie ze mozna ale nie za duzo . . .

Podczas donecania dodajesz odrobine pinek i konopii gotowanej i formujesz kulke do donecania icon_smile.gif. .
Zapach icon_smile.gif
Hm szczerze to nie potrzebujesz go . . . jesli wrzucisz towar ktory ci podalem nie dodawaj zapachu icon_smile.gif
Daj znac jak poszlo icon_smile.gif

ok dam znać dzięki jeszcze raz a cha jeszcze jedno jak to wszystko mieszać bo to chyba istotna sprawa ,bardziej interesował by mnie ten pierwszy zestaw?

#12 Tomek1992

Tomek1992

Weteran

• Members
  • 803 postów

Napisano 01 października 2009 - 16:23

Zanete spozywcza sama podajesz , ziemie z jokersem osobno.icon_smile.gif
Maver Renegade 13
Maver Competition 201

#13 kalinka32

kalinka32

Weteran

• Members
  • 131 postów

Napisano 01 października 2009 - 17:53

CYTAT(Tomek1992 @ czw, 01 paź 2009 - 19:23) Wyświetl post
Zanete spozywcza sama podajesz , ziemie z jokersem osobno.icon_smile.gif

Dzięki Tomek za cenne wskazówki zobaczymy co mi z tego wyjdzie oczywiście dam znać jak poszło pozdrawiam icon_wink.gif

#14 Tomek1992

Tomek1992

Weteran

• Members
  • 803 postów

Napisano 01 października 2009 - 18:55

CYTAT(kalinka32 @ czw, 01 paź 2009 - 18:53) Wyświetl post
Dzięki Tomek za cenne wskazówki zobaczymy co mi z tego wyjdzie oczywiście dam znać jak poszło pozdrawiam icon_wink.gif

Nie ma problemu icon_smile.gif Zycze powodzenia i Pozdrawiam
Maver Renegade 13
Maver Competition 201

#15 igorziom12

igorziom12

Weteran

• Members
  • 168 postów

Napisano 02 października 2009 - 17:40

Siema, mam pytanie odnośnie jokersa, jutro mam zawody i pierwszy raz mam joka, wiem jak z nim postępować, tylko nie wiem,jak nęcić, czy pierw kilka kulek zanęty potem kilka joka i jak donęcać w trakcie zawodów?

#16 Tomek1992

Tomek1992

Weteran

• Members
  • 803 postów

Napisano 02 października 2009 - 18:47

CYTAT(igorziom12 @ pią, 02 paź 2009 - 18:40) Wyświetl post
Siema, mam pytanie odnośnie jokersa, jutro mam zawody i pierwszy raz mam joka, wiem jak z nim postępować, tylko nie wiem,jak nęcić, czy pierw kilka kulek zanęty potem kilka joka i jak donęcać w trakcie zawodów?

Jokersa podajesz w ziemi badz glinie , wczsniej przetartej przez sito ( jokersa tez nalezalo by przeplukac , ale to juz sam sobie znajdziesz jak sie to robi) ) , proporcje najlepsze to 4 kg ziemi/gliny - 0,5 l jokersa ,
jesli to woda plynaca to bez znaczenia co pierwsze , jesli woda stojaca podaj najpierw jokersa w ziemi , tworzaca dywan na dnie z niego a nastepnie kilka kulek zanety spozywczej , mozesz wymieszac odrobine zanety z ziemia np 1 do 2 , nastepna kulke 1:3 , aby zroznocowac wartosci zanety spozywczej . . .

Pozdrawiam
Maver Renegade 13
Maver Competition 201

#17 igorziom12

igorziom12

Weteran

• Members
  • 168 postów

Napisano 03 października 2009 - 10:56

Dzięki

#18 kalinka32

kalinka32

Weteran

• Members
  • 131 postów

Napisano 03 października 2009 - 22:03

CYTAT(Tomek1992 @ czw, 01 paź 2009 - 21:55) Wyświetl post
Nie ma problemu icon_smile.gif Zycze powodzenia i Pozdrawiam

Zanęta okazała się skuteczna chociarz stosowałem ją po raz pierwszy zająłem II miejsce na 36 zawodników zawody_wędkarskie_2009_002.jpg jeszcze raz dzięki Tomek pozdrawiam

#19 Tomek1992

Tomek1992

Weteran

• Members
  • 803 postów

Napisano 04 października 2009 - 10:05

CYTAT(kalinka32 @ sob, 03 paź 2009 - 23:03) Wyświetl post
Zanęta okazała się skuteczna chociarz stosowałem ją po raz pierwszy zająłem II miejsce na 36 zawodników zawody_wędkarskie_2009_002.jpg jeszcze raz dzięki Tomek pozdrawiam

No to gratulacje , oby tak dalej .
Pozdrawiam
Maver Renegade 13
Maver Competition 201

#20 igorziom12

igorziom12

Weteran

• Members
  • 168 postów

Napisano 04 października 2009 - 10:59

Ja też w swojej kategorii juniorów 2 miejsce, ogólnie trochę cienizna bo ryba siedziała dalej od brzegu, wygrał jakiś przypadkowy ziomek z odległościówką, ja miałem 1100 ptk drobną płocią.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych