Skocz do zawartości


Zdjęcie

Potrawy Rybne


11 odpowiedzi w tym temacie

#1 kurczak1

kurczak1

    Wędkarz

  • Members
  • 13 postów

Napisano 29 lipiec 2009 - 15:30

Witam i mam pytanie czy moze ma ktos z was jakies sprawdzone przepisy na dorsza, węgorza i łososia?
Dorsz, węgorz oraz łosoś to moje ulubione rybki (a dokładnie ich mięso)
Pozdrawiam i czekam na wasze przepisy

#2 Mała

Mała

    Weteran

  • Members
  • 157 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Różne takie...

Napisano 27 marzec 2010 - 11:00

Witam.
W nawiązaniu do tego tematu, jak i do podobnego w dziale wędkarstwa morskiego, chciałabym podzielić się swoją wiedzą icon_biggrin.gif

Filety w cieście.
Filety opiec w cieście naleśnikowym.
Ogórek konserwowy + papryka konserwowa + cebula surowa - pokroić w kostkę
Zalewa:
2 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
4 łyżki cukru
4 łyżki octu
4 łyżki ketchupu
mały koncentrat pomidorowy
Zalewę zagotować.

W naczyniu układać rybę i pokrojone jarzyny. Każdą warstwę polewać gorącą zalewą.

W zależności od upodobań, można przepis modyfikować odnośnie ilościu cukru, octu itd.
Robię w ten sposób dorsze i sandacze. PYSZNOŚCI icon_mrgreen.gif
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO.

#3 bobas_demolka

bobas_demolka

    Weteran

  • Members
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 30 marzec 2010 - 18:42

Ma byc na łososia - jest na łososia - przepis Kolegi Ligawy z Braci Wędzarniczej - sprawdzony przeze mnie wielkrotnie:)

"Kolejny przyczynek w temacie kultura szwedzka, czyli przepis na "łososia pogrzebanego" - Gravad lax. Samo słowo grava znaczy przygotowywanie ryby (mięsa) przez wtarcie soli i przypraw oraz przygniecenie. Mnie nieodparcie kojarzy się ze słowem w języku angielskim "grave" - grób, "graved" - pogrzebany.
Do "grzebania" nadaje się duży łosoś 2-3 kg. - dobry jest mrożony.
Rozmrażamy, przepoławiamy wzdłuż i filetujemy wszystkie ości. Skóry nie zdejmujemy.
Przygotowujemy "grobową mieszankę" (uwaga, skład podany jest na 1 kg łososia, trzeba więc przeliczyć ilość w stosunku do wagi ryby).



2-3 łyżeczki pieprzu białego ziarnistego,

0,5 dl soli (1 dl = 0,1 litra),

0,5 dl cukru,

dwa pęczki zielonego koperku.


Pieprz połupać na niezbyt drobne kawałki, zmieszać z solą i cukrem. Koperek drobno pokroić. Łososia wysuszyć kuchennymi, papierowymi ręcznikami. Nasypać trochę mieszanki + koperku do dużego półmiska (łosoś ma się zmieścić). Położyć jedną połówkę łososia skórą do dołu. Posypać obficie przygotowaną mieszanką i koperkiem, ale zostawić trochę do posypania po wierzchu. Położyć druga połówkę skórą do góry i posypać tym co zostało. Przykryć folią aluminiową i postawić w zimnym miejscu na dwa dni. Dobrze jest także położyć deskę drewnianą pod folię, a po zakryciu obciążyć przez postawienie na wierzchu np. słoika wypełnionego wodą.
Jeśli chce się bardziej soczyste mięso, można namoczyć połówki łososia przez dwa dni w zalewie 0,75 dl soli na litr wody (przygotować tyle zalewy, aby cały łosoś był pod nią). Przygotowując później "mieszankę grobową" użyć tylko:



łyżeczkę pieprzu,

łyżki cukru,

łyżeczkę soli.


na 1 kg łososia.
W tym wypadku "grzebiemy" go tylko na jeden dzień (w sumie trzy: dwa w zalewie + jeden na półmisku).
Gotowy "graved lax" jest przeźroczysto różowy. Kroi się go na cienkie plasterki ukośnie do skóry i podaje na przekąskę lub do ziemniaków jako danie główne z sosem.

Sos (obowiązkowy)



2-3 łyżki słodkiej musztardy (honey mustard),

1 łyżeczka jasnej francuskiej musztardy (Dijon),

1-2 łyżki cukru,

1-2 łyżki octu winnego (4%),

1-1,5 dl oleju,

2-3 łyżki drobno posiekanego koperku.


Wymieszać musztardy, cukier, ocet. Dolewać powoli oleju ciągle mieszając. Na koniec wmieszać koperek.

Uwaga: tak przyrządzony łosoś nie jest zalecany paniom będącym w ciąży.

Przepis ten, mimo tego, iż nie zawiera w sobie elementów wędzenia, znalazł sie w tym dziale dlatego, by można było prześledzić różnice jakie wynikają wskutek poddania rybek temu procesowi i jak się to ma do efektu końcowego. "



#4 mati99

mati99

    Początkujący

  • Members
  • 1 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 28 październik 2015 - 10:38

mój przepis jest szybki, prosty i pyszny. Nagrzewamy piekarnik na 220st. , łososia skrapiam cytryną, solę (polecam sól morską), pieprzę (polecam kolorowy pieprz), polewam oliwą i wstawiam do piekarnika na 3-4 min. Do tego fryteczki, suróweczka i mamy pycha obiad!



#5 KozioOwski

KozioOwski

    Początkujący

  • Members
  • 1 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 12 listopad 2015 - 15:03

czy ktoś próbował może zrobić sam sushi? (oczywiście z rybą złowioną)



#6 whiteleaf

whiteleaf

    Początkujący

  • Members
  • 1 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 13 listopad 2015 - 09:19

Mati99 coś mi się zdaje, że ten łosoś po 4 min pieczenia jeszcze będzie jeszcze surowy szczególnie gdy ryba była mrożona...co najmniej wstawiłbym na 15 min



#7 paulinasiemieniak

paulinasiemieniak

    Początkujący

  • Members
  • 1 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 16 listopad 2015 - 15:41

hmm...po 4 min nie odważyłabym się zjeść. Ja zawsze piekę łososia w 200st. przez 15-20min., dłuższe pieczenie może spowodować, że ryba będzie za sucha



#8 janek0123

janek0123

    Początkujący

  • Members
  • 1 postów

Napisano 23 wrzesień 2016 - 13:15

Jeśli chodzi o dorsza to polecam przepis z kuchni włoskiej: http://pancook.pl/merluzzo-italiano/. W mojej rodzinie wszystkim bardzo smakowało. To danie to swego rodzaju nowość i odmiana od tego co znamy z kuchni polskiej, czyli smażonej ryby.



#9 dranik

dranik

    Początkujący

  • Members
  • 3 postów

Napisano 14 październik 2016 - 11:48

Ciekawy przepis:) Mi chyba będzie też smakowało 


Problem ze stopami? Znajdź gabinet podologiczny na Podolodzy.pl


#10 Melvit

Melvit

    Początkujący

  • Members
  • 2 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa
  • Zainteresowania:Melvit to producent zdrowej, dietetycznej żywności.

Napisano 28 czerwiec 2017 - 12:37

 

Ryby dobrze jest przygotowywać nie tylko na patelni, ale również w naczyniach żaroodpornych, czy na grillu. Łosoś bardzo dobrze smakuje z czosnkiem, pieprzem ziołowym i cytryną, natomiast dorsza można połączyć z ostrą papryką. Osoby, które poszukują inspiracji na dania z rybą mogą zajrzeć tutaj: http://melvit.pl/rk_wszystkie_0_1



#11 wiadomka

wiadomka

    Początkujący

  • Members
  • 2 postów

Napisano 28 sierpień 2017 - 10:33

Jeśli chcesz jakiś przepis na potrawę z rybką w roli głownej to wejdź na upieczmy.pl, znajdziesz na pewno coś dla siebie :)



#12 karolinka777

karolinka777

    Początkujący

  • Members
  • 6 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 05 wrzesień 2017 - 19:00

Ja uwielbiam grillowane pstrągi, a przyprawiam ziołami i taka zwykła przyprawą do ryb





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych