Skocz do zawartości


Zdjęcie

Potrawy Rybne


2 odpowiedzi w tym temacie

#1 kurczak1

kurczak1

    Wędkarz

  • Members
  • 13 postów

Napisano 29 lipiec 2009 - 15:30

Witam i mam pytanie czy moze ma ktos z was jakies sprawdzone przepisy na dorsza, węgorza i łososia?
Dorsz, węgorz oraz łosoś to moje ulubione rybki (a dokładnie ich mięso)
Pozdrawiam i czekam na wasze przepisy



#2 Mała

Mała

    Weteran

  • Members
  • 157 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Różne takie...

Napisano 27 marzec 2010 - 11:00

Witam.
W nawiązaniu do tego tematu, jak i do podobnego w dziale wędkarstwa morskiego, chciałabym podzielić się swoją wiedzą icon_biggrin.gif

Filety w cieście.
Filety opiec w cieście naleśnikowym.
Ogórek konserwowy + papryka konserwowa + cebula surowa - pokroić w kostkę
Zalewa:
2 szkl. wody
1/2 szkl. oleju
4 łyżki cukru
4 łyżki octu
4 łyżki ketchupu
mały koncentrat pomidorowy
Zalewę zagotować.

W naczyniu układać rybę i pokrojone jarzyny. Każdą warstwę polewać gorącą zalewą.

W zależności od upodobań, można przepis modyfikować odnośnie ilościu cukru, octu itd.
Robię w ten sposób dorsze i sandacze. PYSZNOŚCI icon_mrgreen.gif
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO.

#3 bobas_demolka

bobas_demolka

    Weteran

  • Members
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 30 marzec 2010 - 18:42

Ma byc na łososia - jest na łososia - przepis Kolegi Ligawy z Braci Wędzarniczej - sprawdzony przeze mnie wielkrotnie:)

"Kolejny przyczynek w temacie kultura szwedzka, czyli przepis na "łososia pogrzebanego" - Gravad lax. Samo słowo grava znaczy przygotowywanie ryby (mięsa) przez wtarcie soli i przypraw oraz przygniecenie. Mnie nieodparcie kojarzy się ze słowem w języku angielskim "grave" - grób, "graved" - pogrzebany.
Do "grzebania" nadaje się duży łosoś 2-3 kg. - dobry jest mrożony.
Rozmrażamy, przepoławiamy wzdłuż i filetujemy wszystkie ości. Skóry nie zdejmujemy.
Przygotowujemy "grobową mieszankę" (uwaga, skład podany jest na 1 kg łososia, trzeba więc przeliczyć ilość w stosunku do wagi ryby).



2-3 łyżeczki pieprzu białego ziarnistego,

0,5 dl soli (1 dl = 0,1 litra),

0,5 dl cukru,

dwa pęczki zielonego koperku.


Pieprz połupać na niezbyt drobne kawałki, zmieszać z solą i cukrem. Koperek drobno pokroić. Łososia wysuszyć kuchennymi, papierowymi ręcznikami. Nasypać trochę mieszanki + koperku do dużego półmiska (łosoś ma się zmieścić). Położyć jedną połówkę łososia skórą do dołu. Posypać obficie przygotowaną mieszanką i koperkiem, ale zostawić trochę do posypania po wierzchu. Położyć druga połówkę skórą do góry i posypać tym co zostało. Przykryć folią aluminiową i postawić w zimnym miejscu na dwa dni. Dobrze jest także położyć deskę drewnianą pod folię, a po zakryciu obciążyć przez postawienie na wierzchu np. słoika wypełnionego wodą.
Jeśli chce się bardziej soczyste mięso, można namoczyć połówki łososia przez dwa dni w zalewie 0,75 dl soli na litr wody (przygotować tyle zalewy, aby cały łosoś był pod nią). Przygotowując później "mieszankę grobową" użyć tylko:



łyżeczkę pieprzu,

łyżki cukru,

łyżeczkę soli.


na 1 kg łososia.
W tym wypadku "grzebiemy" go tylko na jeden dzień (w sumie trzy: dwa w zalewie + jeden na półmisku).
Gotowy "graved lax" jest przeźroczysto różowy. Kroi się go na cienkie plasterki ukośnie do skóry i podaje na przekąskę lub do ziemniaków jako danie główne z sosem.

Sos (obowiązkowy)



2-3 łyżki słodkiej musztardy (honey mustard),

1 łyżeczka jasnej francuskiej musztardy (Dijon),

1-2 łyżki cukru,

1-2 łyżki octu winnego (4%),

1-1,5 dl oleju,

2-3 łyżki drobno posiekanego koperku.


Wymieszać musztardy, cukier, ocet. Dolewać powoli oleju ciągle mieszając. Na koniec wmieszać koperek.

Uwaga: tak przyrządzony łosoś nie jest zalecany paniom będącym w ciąży.

Przepis ten, mimo tego, iż nie zawiera w sobie elementów wędzenia, znalazł sie w tym dziale dlatego, by można było prześledzić różnice jakie wynikają wskutek poddania rybek temu procesowi i jak się to ma do efektu końcowego. "





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych