Skocz do zawartości


Zdjęcie

Golonka ...


12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Klayman

Klayman

    Szajbus

  • Members
  • 2000 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 20 wrzesień 2004 - 17:32

Oczywiscie, zawsze sobie powiadam, ze ze wszystkich ryb najbardziej lubie golonke ... icon_wink.gif

Oto szybciutki przepis ... /oczywiscie pomijajac przepis dla leniuchow czyli zakup gotowej golonki w markiecie icon_wink.gif/

Badz co badz trzeba zakupic golonke /ostatnio w marketach pojawily sie takie po 1-1,5 kg - goraco polecam/

Na poczatek nalezy sporzadzic marynate do zapeklowania golonki. Bierzemy sol do peklowania, zwykla sol, ziola /lisc laurowy, ostra papryka/. na ok 3 litry wody supiemy cala paczke soli do peklowania i upgradujemy to sola. Najlepszym miernikiem poziomu zasolenia jest surowe jajko. Nalezy osolic tyle, aby jajko wyplynelo na powierzchnie. Dodajemy do tego liscie laurowe /2-3 sztuki/ i papryke do smaku. Wrzucamy golonke do garnka i zalewamy marynata. Ustawiamy calosc w chlodnym miejscu.

... i tak przez 6-7 dni w chlodnym miejscu, kontrolujac aby golonka dobrze sie zapeklowala.

Po uplywie czasu i odpowiednim zapeklowaniu golonki wyciagamy ja, pluczemy w zimnej wodzie a nastepnie wycieramy pamierowymi recznikami do sucha. Posypujemy ziolami /nacieramy ja papryka, czosnkiem i lekko oregano - wszystko mozna zmieniac pod indywidualne podniebienia icon_wink.gif/. Odczekujemy ok 10-15 min i na rozgrzana patelnie. Smarzenie odbywa sie na malenkim ogniu z zasada ok 1,5 h na 1 kg miesa. Obsmarzamy ze wszystkich stron tak, aby skorka sie neico przypiekla.

Podawac na cieplo z ostra musztarda, chlebem i piwem /oczywiscie bezlakoholowym:wink:/ lub na zimno do kanapek.

Smacznego !!!

#2 Guest_dziadekk_*

Guest_dziadekk_*
  • Guests

Napisano 30 wrzesień 2004 - 19:35

Hmmm
Golonka, mniam mniam. icon_lol.gif

Ja ostatnio specjalizuję się w potrawach włoskich.
Ćwiczę wariacje na temat spaghetti.

Oto pierwszy przepis:

Na rozgrzane dno w miarę wysokiego rondla wlewamy oliwę, i wrzucamy kilka przekrojonych ząbków czosnku.
Chwilę posmażamy i wyjmujemy czosnek. Nie należy dopuścić żeby czosnek się przypalił, bo oliwa będzie gorzka.
Po wyjęciu czosnku wrzucamy zmieloną wołowiną ok. 25-30 dag.
Mieszamy aby się nie posklejała i po kilku chwilach wrzucamy posiekaną drobno cebulę.
Po podsmażeniu ok 3-4 min wrzucamy rozdrobnione na kawałki pomidory (ja daję zwykłe z puszki 800g) oraz dodajemy małą puszkę koncentratu pomidorowego.
Oczywiście sól i pieprz do smaku.
Jak ktoś lubi może przyprawić wegetą ale ja nie daję, bo za bardzo zmienia smak potrawy icon_wink.gif
Dusimy na małym ogniu około 30 minut.
W połowie duszenia można wrzucić podsmażony wcześniej czosnek (jak ktoś nie lubi go za bardzo niech nie wrzuca)
Na samym końcu duszenia potrawy wrzucamy świeże liście bazylii.
Makaron w zależności od upodobania wrzucamy do sosu i mieszamy w rondlu, albo dajemy na półmisek i dopiero polewamy sosem (ten drugi sposób jest dla estetów icon_wink.gif ).

Smacznego

#3 Uklejowy_magik

Uklejowy_magik

    Bulterier Spławika

  • Moderator
  • 1238 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupca

Napisano 12 październik 2006 - 15:42

Keidyś przepadałem za goloneczką...wrrr...póki bliżej nie począłem oglądac skóry :/ Włoski i te sprawy mnie nie kręcą. Fujj od tej pory oglądam nawet kurczaki. Jedno co moge z golona zrobić to wyssać szpik z kości, ale w dzisiejszych czasach nawet to nie jest bezpieczne icon_smile.gif

#4 wolfik

wolfik

    Szajbus

  • Moderator
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 25 listopad 2006 - 22:56

najbardziej smakuja potrawy najmniej zdrowe i higieniczne:)
ze o gorzkiej zoladkowej na trawienie nie wspomne icon_smile.gif

power - kiedy bedziesz w Polsce? kupie Ci slownik pod choinke bo juz wymiekam:)

#5 <UFO>

<UFO>

    Weteran

  • Members
  • 582 postów
  • Lokalizacja:herby

Napisano 26 listopad 2006 - 17:01

No to tez napisze. Golonka jest u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu. Jak ja bym stwarzał świnie to miała by 8 nóg kark i solidne boki icon_smile.gif reszta jest moim zdaniem nie bardzo potrzebna hehe


przepis:
golonke czyścimy z włosów, myjemy, suszymy następnie mielimy pieprz , gnieciemy czosnek razem z pieprzemi wcieramy w golonke(na jedną sztuke zużywam cała główke czochu,robie zawsze 4 golonki)) porządnie solimy i zawijamy szczelnie w folie aluminiową. W takim stanie na 24h wrzucamy ją do lodówki.
Wyjmujemy,odwijamy,wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wypełniamy do połowy jasnym piwem,przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na dwie godziny,temp 200 stopni.


Pozostałości piwa i wytopiony tłuszcz przelewamy na patelnie dodajc dwie łyzki stołowe miodu,smażymy do czasu uzyskania gęstawego sosiku z którym konsumujemy golonke popijając piwem. Pieczywo jest oczywiście konieczne.



i jeszcze jeden,właściwie nie przepis. Poprostu gotujemy kapuśniak na golonce,kapuśniak wylewamy,chyba ze ktoś z rodziny lubi a golonke zjadamy z chrzanem, musztardą ,chlebem i z piwem oczywiście:)
Ze wszystkich gotowanych golonek jakie jadłem ta jest zdecydowanie najlepsza,tylko kapusta musi być kwaśna.

#6 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 12 październik 2011 - 16:52

Bardzo lubię golonkę, więc zaproponuję jeszcze jeden przepis.

Golonkę lub kilka mniejszych golonek po opaleniu nad ogniem (pozbywamy się włosów) układamy w garnuszku (niezbyt dużym ale wysokim) i zalewamy 1-2 butelkami piwa (piwa tyle aby golonki przykryć płynem. Do piwa dodajemy przyprawy : liście laurowe i ziele angielskie (kilka ziaren). Nie dodajemy żadnej soli ani zwykłej ani peklowej.
Odstawiamy w chłodne miejsce na noc lub dwie. Następnie garnek stawiamy na ogień i golonki gotujemy w piwie z przyprawami, w których golonka się dotąd moczyła (można także dodać surową cebulę).
Ważne: nadal nie dodajemy soli.
Po upływie ok. połowy czasu gotowania dodajemy dopiero sól. Gotujemy aż golonka zrobi się kleista i zacznie lekko odchodzić od kości. Odsączamy ją i odkładamy na talerz. Następnie skórę smarujemy rozgniecionym czosnkiem połączonym z oliwą i solą i na suchej teflonowej patelni opiekamy ze wszystkich stron aż do lekkiego nadtopienia skóry i osiągnięcia efektu chrupiącej skórki.

Proponuję do gotowania i pieczenia unikać takich przypraw jak majeranek i oregano, ponieważ stają się gorzkie przy dłuższej termicznej obróbce.

W efekcie otrzymujemy delikatne mięsko o piwnym aromacie z wypieczoną skórką icon_smile.gif
Nie muszę dodawać, że najlepiej smakuje gdy jemy jednocześnie mięso z kawałkiem skórki. Dodatki wedle upodobań chrzan lub musztarda. Osobiście lubię do takiej golonki sos chrzanowy (chrzan z odrobiną majonezu dla przełamania ostrości) i chleb icon_smile.gif

Robi się chłodno więc wydaje mi się, że na golonkę pomału będziemy nabierali smaka .

#7 Wojtek@

Wojtek@

    Szajbus

  • Members
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław
  • Zainteresowania:Interesuje mnie wędkarstwo, gotowanie, film, książki (kucharskie i wędkarskie ;) )

Napisano 29 październik 2011 - 16:09

Ostatnio w TV zasłyszałem, że u Niemców jest golonka smaczniejsza i że jest jakiś jej przepis "po Bawarsku" czy ktoś zna ten przepis i może go tu opisać?

Pozdrawiam
Wojtek icon_smile.gif


#8 Kamil Z.

Kamil Z.

    Szajbus

  • Moderator
  • 8183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wałbrzych/Wrocław
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, sporty walki, muzyka

Napisano 29 październik 2011 - 16:23

Pewnikiem jakimś "Paulanerem" podlane icon_mrgreen.gif
Pozdrawiam
Kamil

Mój wędkarski blog:
http://zahaczeni.net/kamilfishingblog/


[color=#4169E1][b]Catch&Release!!



#9 DynkaKokos

DynkaKokos

    Weteran

  • Members
  • 803 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Barycz
  • Zainteresowania:Wędkarstwo ,poszukiwanie skarbów,boks.

Napisano 04 listopad 2011 - 19:00

To chyba ten przepis

http://totrzebalubic...o-bawarsku.html

p.s Jak będziesz ją przyrządzać to opisz czy warta uwagi icon_wink.gif

Użytkownik ponury edytował ten post 04 listopad 2011 - 19:03

C&R

#10 Zbynek

Zbynek

    Szajbus

  • Members
  • 1129 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sieradz

Napisano 05 luty 2012 - 01:27

Więc i ja dziś robiłem moją pierwszą golonkę.
Przepis częściowo zapożyczony z tego wklejonego powyżej.
Robiłem 6 przednich goloneczek które wcześniej zamarynowałem w zalewie:
4 litry wody, szklanka soli , paczka soli zmiękczającej mięso (30g), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz , zmiażdżony czosnek ,kminek, majeranek, cebula, (+co kto lubi)
Zagotowałem wystudziłęm i zalałem goloneczki i tak sobie leżały 2 dni w lodówce.
Po 2 dniach wyjmujemy wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą wrzucamy włoszczyznę jak na rosół (ilość jak kto lubi )
Tak gotujemy ok 1h, potem wykładamy na brytfannę posypujemy słodką papryką pieprzem (czym kto lubi) podlewamy wywarem i piwem do połowy i pieczemy ok 2h w temp ok 180-200 st c.
Podlewając tworzącym się sosikiem.
Ja podałem z pieczonymi ziemniaczkami i chrzanem.
Jednym słowem kulinarny orgazm.

#11 Kartofel

Kartofel

    Weteran

  • Members
  • 470 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie
  • Zainteresowania:Wędkarstwo ;p, różne sporty, muzyka, komputer

Napisano 05 luty 2012 - 02:41

Temat od 2004 sie trzyma oo Ja icon_biggrin.gif ...

Co do golonki to ja jeszcze nie gotuję ( chyba, że wodę na herbatę ) albo jajka ale to zdarza mi się też bez wody je wstawić icon_biggrin.gif

Golonkę jadam tylko własnej roboty z własnej świnki ubitej icon_smile.gif

Mogę polecić taką golonkę upieczoną w piekarniku... ale od golonki lubię świeżo jeszcze nie ugotowaną ( żeby była słona ) swojską szynkę icon_smile.gif

#12 Zbynek

Zbynek

    Szajbus

  • Members
  • 1129 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sieradz

Napisano 05 luty 2012 - 15:54

CYTAT(Kartofel @ nie, 05 lut 2012 - 03:41) Wyświetl post
Temat od 2004 sie trzyma oo Ja icon_biggrin.gif ...

Co do golonki to ja jeszcze nie gotuję ( chyba, że wodę na herbatę ) albo jajka ale to zdarza mi się też bez wody je wstawić icon_biggrin.gif

Golonkę jadam tylko własnej roboty z własnej świnki ubitej icon_smile.gif

Mogę polecić taką golonkę upieczoną w piekarniku... ale od golonki lubię świeżo jeszcze nie ugotowaną ( żeby była słona ) swojską szynkę icon_smile.gif

A to jest właśnie temat o Golonce więc Kartofel nie mąć wody i nie nabijaj postów jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia.

#13 bobas_demolka

bobas_demolka

    Weteran

  • Members
  • 427 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 31 maj 2012 - 19:34

CYTAT(Klayman @ pon, 20 wrz 2004 - 20:32) Wyświetl post
Oczywiscie, zawsze sobie powiadam, ze ze wszystkich ryb najbardziej lubie golonke ... icon_wink.gif
Oto szybciutki przepis ... /oczywiscie pomijajac przepis dla leniuchow czyli zakup gotowej golonki w markiecie icon_wink.gif/
Badz co badz trzeba zakupic golonke /ostatnio w marketach pojawily sie takie po 1-1,5 kg - goraco polecam/
Na poczatek nalezy sporzadzic marynate do zapeklowania golonki. Bierzemy sol do peklowania, zwykla sol, ziola /lisc laurowy, ostra papryka/. na ok 3 litry wody supiemy cala paczke soli do peklowania i upgradujemy to sola. Najlepszym miernikiem poziomu zasolenia jest surowe jajko. Nalezy osolic tyle, aby jajko wyplynelo na powierzchnie. Dodajemy do tego liscie laurowe /2-3 sztuki/ i papryke do smaku. Wrzucamy golonke do garnka i zalewamy marynata. Ustawiamy calosc w chlodnym miejscu.
... i tak przez 6-7 dni w chlodnym miejscu, kontrolujac aby golonka dobrze sie zapeklowala.
Po uplywie czasu i odpowiednim zapeklowaniu golonki wyciagamy ja, pluczemy w zimnej wodzie a nastepnie wycieramy pamierowymi recznikami do sucha. Posypujemy ziolami /nacieramy ja papryka, czosnkiem i lekko oregano - wszystko mozna zmieniac pod indywidualne podniebienia icon_wink.gif/. Odczekujemy ok 10-15 min i na rozgrzana patelnie. Smarzenie odbywa sie na malenkim ogniu z zasada ok 1,5 h na 1 kg miesa. Obsmarzamy ze wszystkich stron tak, aby skorka sie neico przypiekla.
Podawac na cieplo z ostra musztarda, chlebem i piwem /oczywiscie bezlakoholowym:wink:/ lub na zimno do kanapek.
Smacznego !!!


Przepraszam - w którym miejscu ryba ma golonkę?
b_g



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych