Robimy Kiwak
Rozpoczęty przez A_post_oł, sty 17 2006 14:36
30 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 stycznia 2006 - 16:27
Można handel oferuje wiele modeli kiwaków, większość zupełnie dobrych.
Kupując kiwaki starajmy się wybrać takie o różnej sztywności, będziemy mieli większe szanse dopasowania ich do posiadanych przynęt.
Jednak wykonując samodzielnie kiwak możemy go dopracować idealnie pod posiadane przynęty
Kupując kiwaki starajmy się wybrać takie o różnej sztywności, będziemy mieli większe szanse dopasowania ich do posiadanych przynęt.
Jednak wykonując samodzielnie kiwak możemy go dopracować idealnie pod posiadane przynęty
Napisano 01 lutego 2006 - 09:01
O wielu materiałach z których można wykonać kiwak nie pisałem, nie pisałem też o kiwakach mających bardziej skomplikowaną budowę (np kiwaki pętlowe, kiwaki o skróconym skoku itp)
Sprężyna o której mówisz, ma pewną wadę, a mianowicie nierówną sztywność podczas pracy, objawia się to "stawaniem" w pozycji neutralnej.
Sprężyna o której mówisz, ma pewną wadę, a mianowicie nierówną sztywność podczas pracy, objawia się to "stawaniem" w pozycji neutralnej.
Napisano 29 marca 2006 - 12:03
Jak mieliście dostęp do siersi z kłębu takiego 150 kg potwora z lasu, to mieliście dostęp do najlepszego materiału na kiwoki. Taki cwaniaczek może mieć kilkunastocentymetrową sierść w kłębie, z której można wybrać materiał na kiwok o każdej czułości.
Każdy inny sztucznie wytworzony materiał na kiwok, czy to metal czy kaprolaktam z tych szczotek i innych plastykowych pierdół, jest podatny na temperaturę i niestety przy niskiej zachowuje się inaczej niż w domu - nieprawdaż?
Ponadto sierść z dzika ma swoją specyficzną zaletę - jest naturalnie natłuszczona - więć nie ciągnie wilgoci!
Mam na myśli oczywiście kiwoki do mormyszki, bo innych metod z lodu nie stosuje i nie chciałbym wprowadzać nikogo w błąd.
Każdy inny sztucznie wytworzony materiał na kiwok, czy to metal czy kaprolaktam z tych szczotek i innych plastykowych pierdół, jest podatny na temperaturę i niestety przy niskiej zachowuje się inaczej niż w domu - nieprawdaż?
Ponadto sierść z dzika ma swoją specyficzną zaletę - jest naturalnie natłuszczona - więć nie ciągnie wilgoci!
Mam na myśli oczywiście kiwoki do mormyszki, bo innych metod z lodu nie stosuje i nie chciałbym wprowadzać nikogo w błąd.
Napisano 18 maja 2006 - 16:44
Kiwok to rusycyzm. Po polsku jast kiwak.
Napisano 22 czerwca 2006 - 08:18
zaliczyłem 1500ne wyświetlenie:) jak jest koszt takich kiwakow/kiwokow w sklepie??
.....::::: !! WODOM CZEŚĆ !! :::::.....
Napisano 16 lipca 2006 - 20:45
Ja mam także propozycje na zrobienie kiwaków/kiwoków. Osobiście robie je z bardzo grubego fluorocarbonu 0,50mm. Kiedyś w jakiejś gazecie chyba w WW wyczytałem że bardzo dobre kiwoki są z sierści dzika. Tyle że ja osobiście nie zamierzam biegać za dzikami po lesie ale jeśli ktoś chce to prosze bardzo
Napisano 05 sierpnia 2006 - 01:30
To jest wskaźnik brań podczas połowów zimą. http://www.wcwi.pl/i...1330&Itemid=108
Moje marzenie to domek w lesie, położony nad czystym jeziorem pod przejżystym niebem. Ehh...spadam na ryby!
Napisano 10 lipca 2007 - 16:19
Rownież nie wiedziałem co to jets kiwak/kwok, wypadało by napisac na początku "poradnika". Mało kto am dostęp do szczeciny dzika, ja mam naszczęscie i chcę podpowiedzić innym, można pujść do najbliższego skupu. Jeżeli istnieje taki w wasyzm mieście, pewnie jest a wy o tym jeszcze nie wiecie. To sie nazywa: Skup dziczyzny u mnie Myśle że bez problemu kilka wyrwie z grzbietu i wyda
pozdrawiam,
pozdrawiam,
Napisano 27 grudnia 2007 - 12:41
nie wiem jak to jest naprawde ale slyszalem ze szczecina dzika nasiaka woda i mieknie...i w niektorcyh warunkach nie jest najlepszym wskaznikiem:)
Pozdrawiam
Kamil
Mój wędkarski blog:
http://zahaczeni.net/kamilfishingblog/
[color=#4169E1][b]Catch&Release!!
Kamil
Mój wędkarski blog:
http://zahaczeni.net/kamilfishingblog/
[color=#4169E1][b]Catch&Release!!
Dodaj odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych