Skocz do zawartości


Zdjęcie

Zanęty karpiowe - autor Kusiot


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
1 odpowiedź w tym temacie

#1 wolfik

wolfik

    Szajbus

  • Moderator
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 09 styczeń 2006 - 11:28

Kulki proteinowe
Kulki proteinowe składają się w głównej mierze ze składników wysokobiałkowych. Zawierają też odpowiednią ilość zwykłych białek, tłuszczy, soli mineralnych oraz węglowodanów. Kulki proteinowe często określa się jako przynęty o wysokiej jakości odżywczej, gdyż skoncentrowane w nich składniki zaspakajają wszystkie potrzeby pokarmowe karpi.
Przy produkcji kulek należy pamiętać że, końcówka do pistoletu powinna być mniejsza od 2 do 4 milimetrów. Po pierwszym wyciśnięciu kulek można zmienić końcówkę na mniejszą lub większą. Po zrolowaniu kulek należy je przełożyć np. do szklanej miseczki, przed włożeniem kulek wnętrze miseczki warto posmarować oliwą lub dodatkowo posypać mąką, aby kulki się nie przyklejały. Kulki po wypłynięciu gotuję przez 1,5 minuty, długość gotowania zależy od średnicy kulek, należy też pamiętać że im dłużej gotujesz kulki tym więcej tracą substancji zapachowych. Ugotowane kulki układamy na płóciennym materiale. Po chwili są gotowe do dalszej obróbki. Kulki podsuszone na materiale, przekładamy na sita. Kulki bez konserwantu suszymy około 3-5 godzin , kulki z konserwantem suszymy o wiele dłużej (nawet kilka dni), mogą w dalszym ciągu leżeć na sitach , lub w siatkach umieszczonych w przewiewnym i zacienionym miejscu.

Kukurydza
Są dwie szkoły przygotowania kukurydzy- w termosie i gotowana. Żeby kukurydza była dobra do gotowania należy ziarna moczyć przez 12-24 godziny , po napęcznieniu gotować w garnku pod przykrywką, około jednej do dwóch godzin, można skrócić sobie czas gotowania do 30 min, należy gotować kukurydzę pod przykryciem na dużym ogniu i po 30 min, zawinąć garnek w ręcznik i śpiwór lub jakieś stare ubranie zimowe. Jeżeli potrzebna jest mała ilość to zamiast gotować można użyć termosu, należy pamiętać że kukurydzy w termosie powinna być tylko połowa.

Groch
Wielu uważa go za jedną z najlepszych przynęt od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. Aby jednak mieć pożytek z grochu musi być on dobrze ugotowany. Groch podczas gotowania musi nabrać odpowiedniej twardości. Musi być mniej więcej takiej twardości, żeby po jego ściśnięciu w palcach rozgniatał się łatwo. Aby przygotować taki groch należy dzień wcześniej wybrać co większe ziarna i na noc zamoczyć je w wodzie. Następnie rano należy odmoczone ziarna grochu włożyć do lnianego woreczka lub do woreczka wykonanego z gazy. Tak zawinięty groch wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do miękkości. Jeżeli podczas gotowania ubędzie wody w garnku, nie należy uzupełniać jej braku zimną kranówą, ponieważ w tym przypadku groch popęka.

Konopie
Konopie są doskonałą zanętą, karpie nie odejdą aż nie zbiorą wszystkiego do cna. Konopie mają jeszcze jedną zaletę- przyśpieszają trawienie. Żeby przygotować konopie należy wsypać ziarna do rondla i zalać zimną wodą w proporcji 1:4. Moczyć je kila godzin. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować je na wolnym ogniu. Po pół godzinie ziarna zaczną pękać. W wielu z nich pojawia się białe kiełki. Zdjąć rondel z gazu, a oleistą wodę można przelać do pojemnika, zachować ją do rozmieszania zanęty gruntowej. Ziarna studzić w zimnej wodzie przez około minutę, tak by przerwać wrzenie. Konopie można zamrozić w hermetycznych pojemnikach, bez obawy że stracą swój naturalny zapach. Należy pamiętać żeby nie przypalić ziaren.

Orzechy tygrysie
Są drogie , pracochłonne w przygotowaniu i trzeba karpie do nich przyzwyczaić . Należy pamiętać że źle przygotowane orzechy mogą rybom zaszkodzić. Orzechy moczymy przez 24 godzin, gotujemy je przez 2-3 godzin , po ugotowaniu odstawiamy razem z wodą na kilka godzin, żeby orzechy napęczniały, tak przygotowane orzechy można używać jako przynęta i zanęta. Orzechami używanymi na karpiową przynętę zamiast orzechów tygrysich mogą być orzechy ziemne, a zwłaszcza ich duża amerykańska odmiana zwana Jumbo. Można je kupić w sklepie z karmą dla zwierząt oraz w sklepach ze zdrową żywnością. To oczywiste że do łowienia karpi nie mogą być solone ani prażone.

Owoce klonu
Owoce klonu są bardzo skuteczną , ale bardzo mało znaną zanętą. Kupić je też jest problem. Suche ziarna podobne są do wyki , po ugotowaniu wyglądają jak ciemne, brązowe miniboilies o średnicy 6-10 mm.
Posiadają charakterystyczny aromat, który wabi karpie. Przy tym są na tyle twarde , iż drobnica ma poważne problemy z wyjedzeniem takiej zanęty. Żeby ugotować owoce klonu należy ziarna moczyć przynajmniej 24 godziny. Namoczone ziarna staną się okrągłe i powiększą swoją średnicę. Owoce klonu gotujemy przynajmniej godzinę , albo nawet dłużej. Ziarna klonu po ugotowaniu są w dalszym ciągu twarde, nie należy się tym przejmować bo one po prostu takie są. Żeby sprawdzić czy są już gotowe należy przekłuć je igłą i nie powinny pękać. Tak ugotowane owoce klonu odstawiamy z ognia, jak ostygną można ich użyć jako zanęty.

Załączone miniatury

  • karp_941.jpg


#2 wolfik

wolfik

    Szajbus

  • Moderator
  • 1160 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 09 styczeń 2006 - 11:29

Dyskusje i oryginał artykułu znajduja się tutaj:
http://www.splawik.c...do_czego___1805




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych