Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak Przyrzadzic Szczupaka ?


10 odpowiedzi w tym temacie

#1 BusteR

BusteR

    Weteran

  • Members
  • 424 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Sporty walki, Wędkarstwo, Kino, Książki, Podróże, Komputery

Napisano 30 styczeń 2008 - 00:32

Witam !

Jakie przepisy znacie na przygotowanie szczupaka ???
Piec czy smazyc ?? a moze jakos dusic ??? Bardzo prosze o jakies sprawdzone przepisy ktore uwazacie za godne polecenia icon_smile.gif

Ja znalazlem kilka, tylko czy taki szczupak bedzie dobrze smakowal icon_wink.gif


============================================================================


SZCZUPAK PIECZONY
1 szczupak (ok 1,7 kg), 1 szklanka gęstej śmietany, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka mieszanych ziół (bazylia, majeranek , estragon, cząber), sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy lub oleju, gałązki pietruszki do dekoracji.

Rybę oskrobać, odciąć płetwy, usunąć oczy, dokładnie umyć i skropić sokiem z cytryny. Zioła zmieszać z pieprzem i solą, a następnie natrzeć nimi rybę w środku i na zewnątrz. Oliwę wlać do brytfanny. Rybę ułożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 - 180 st. C. Gdy szczupak zacznie się rumienić, posypać go bułką tartą i piec jeszcze 20 - 30 min. Masło roztopić i wymieszać ze śmietaną. Kilka minut przed końcem pieczenia polać rybę śmietaną. Gorącą przełożyć na półmisek wyłożony sałatą, pokroić na porcje, polać sosem od pieczenia i przybrać gałązkami pietruszki. Podawać z ziemniakami.




=============================================================================



SZCZUPAK FASZEROWANY PO POLSKU

1 kg szczupaka, 15 dag cebuli, 3 dag masła lub margaryny, 8 dag bułki czerstwej,
5 dag rodzynków, 5 dag tartego chrzanu, 2 jaja, mleko, 1 dag żelatyny, 30 dag włoszczyzny bez kapusty, 2 dag ketchupu, sól, pieprz, liść laurowy ziele angielskie, ocet .

Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka umyć, oddzielić mięso od ości i skóry. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć nie rumieniąc, zemleć razem z częścią mięsa z ryby oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Następnie wymieszać z pozostałym pokrojonym w paseczki mięsem z ryby, opłukanymi rodzynkami, chrzanem i żółtkami doprawić do smaku, zawinąć w skórę ryby, potem w natłuszczoną płócienną serwetkę tak aby utworzył się wałek, obwiązać nitką, włożyć do wywaru z warzyw, dodać przyprawy i gotować około 50 min. na małym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć, położyć na stolnicy, obciążyć deseczką, wystudzić.Wywar (300 ml) przecedzić, połączyć z ketchupem, namoczoną i rozpuszczoną żelatyną oraz białkami, zakwasić octem, roztrzepać trzepaczką, zagotować, doprawić do smaku, przecedzić przez lnianą ściereczkę o luźnym splocie. Wystudzoną rybę odwinąć z serwetki, pokroić ukośnie w plastry grubości 1 cm, ułożyć na półmisku, udekorować, i zalać tężejącą galaretą.


============================================================================

SZCZUPAK PO CYGAŃSKU

1 kg szczupaka, 15 dag cebuli, 15 dag ogórków konserwowych, tłuszcz do pieczenia, 100 ml ketchupu, zielenina, sól, pieprz, czosnek i musztarda do smaku .

Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka umyć, przekroić wzdłuż na półówki usuwając kość grzbietową, pokroić ukośnie na porcje, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Cebulę obrać, opłukać, pokroić razem z ogórkami w paseczki, dodać do ryby razem z posiekaną zieleniną, wlać oliwę i ketchup, upiec w gorącym piekarniku, doprawić.

=============================================================================

SZCZUPAK PO STAROPOLSKU

1 kg szczupaka, wywar z warzyw, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 8 dag
cytryny, 15 dag jabłek, 3 dag miękiszu z razowego chleba, 5 dag rodzynków, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku .

Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka umyć, przekroić wzdłuż na półówki usuwając kość grzbietową, pokroić ukośnie na porcje, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Następnie zalać wywarem i winem, ugotować na małym ogniu. Cytrynę umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki usuwając pestki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, włożyć do ryby pod koniec gotowania razem z cytryną,chlebem, przyprawami i opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku.


============================================================================

SZCZUPAK W BIALYM WINIE

Składniki:
- 1 szczupak (najlepiej o wadze 1-1.2 kg)
- 4 łyżki tartej bułki
- po 1/2 pęczka natki i szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Mieszamy posiekaną natkę i szczypiorek z tartą bułką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sprawionego szczupaka układamy w natłuszczonym masłem żaroodpornym naczyniu, posypujemy przygotowaną mieszanką, polewamy winem, na wierzchu kładziemy łyżkę masła. Naczynie przykrywamy (ważne!) i wstawiamy do gorącego piekarnika (200 st. C).

============================================================================

SZCZUPAK FASZEROWANY


Składniki:
- szczupak,
- mięso innej ryby - najlepiej karpia,
- pieczarki,
- jajo,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- przyprawa do ryb,
- cebula,
- masło.

Jak przyrządzić ?

Filetujemy szczupaka delikatnie, karpia mięso też w filetach. Podsmażyć pieczarki na maśle z cebulą drobno posiekaną, posiekac mięso karpia i dodać przyprawy oraz jajo. Wszystko wymieszać, skropić szczupaka cytryną, nałożyć na skórę ze szczupaka farsz, zaszyć rybę, owinąć folią aluminiową. Piec w piekarniku. Smacznego!

=============================================================================

Użytkownik BusteR edytował ten post 30 styczeń 2008 - 00:34


#2 RobinJ

RobinJ

    Weteran

  • Members
  • 901 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bydgoszcz

Napisano 10 luty 2008 - 19:51

Jakbyś go nie przyrządzał, to pamiętaj, że szczupak mrożony staje się bardziej suchy, więc gdy tylko możesz, przyżądzaj go NA ŚWIEŻO icon_wink.gif

#3 BusteR

BusteR

    Weteran

  • Members
  • 424 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Sporty walki, Wędkarstwo, Kino, Książki, Podróże, Komputery

Napisano 12 luty 2008 - 19:02

Nigdy nie mroze szczupaka, jezeli juz ma byc jako glowne danie na obiad to tylko podawany na swiezo !!!
Znasz jakis godny polecenia przepis poza tymi co juz tu mamy ?
Spining i Mucha :)

#4 RobinJ

RobinJ

    Weteran

  • Members
  • 901 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bydgoszcz

Napisano 15 luty 2008 - 17:19

Szcerze mówiąc to nie za bardzo, bo u mnie w domu wszyscy najbardziej lubią najprostszą rybkę smażoną- czyścisz, kroisz, zasypujesz przyprawą do grilla i cebulką, kropisz sokiem z cytryny, mieszasz, przykrywasz i do lodówy, za kilka godzin w panierkę i na patelnie icon_wink.gif

Użytkownik RobinJ edytował ten post 15 luty 2008 - 17:21


#5 Wedkarzyk96

Wedkarzyk96

    Weteran

  • Members
  • 282 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Pruszków

Napisano 25 październik 2009 - 19:36

1.bierzemy szczupaka i tniemy na dzwonki.
2.obtaczamy w mące.
3.smażymy.
4.jemy
To sprzawdzony przepis. icon_mrgreen.gif

#6 ucho

ucho

    Wędkarz

  • Members
  • 91 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk

Napisano 02 luty 2010 - 17:07

szczupak faszerowany zobacz tu http://wesolystrazni...2,ID398129459,n

#7 maarian

maarian

    Wędkarz

  • Members
  • 80 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa/Józefów

Napisano 02 luty 2010 - 21:48

Najlepszy takl jak piszesz smażony tyle że o soli zapomniałes!!!! icon_biggrin.gif

#8 ucho

ucho

    Wędkarz

  • Members
  • 91 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk

Napisano 04 marzec 2010 - 18:47

Kolejny przepis z kaszub- szczupak na kapuście
http://wesolystrazni...2,ID400142612,n

#9 Kamil Z.

Kamil Z.

    Szajbus

  • Moderator
  • 8183 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Wałbrzych/Wrocław
  • Zainteresowania:Wędkarstwo, sporty walki, muzyka

Napisano 04 marzec 2010 - 18:56

CYTAT(ucho @ czw, 04 mar 2010 - 19:47) Wyświetl post
Kolejny przepis z kaszub- szczupak na kapuście
http://wesolystrazni...2,ID400142612,n





CYTAT
Lepiej wygląda niż smakuje

A że nie wygląda na "designerskie" danie, sukcesów smakowych mu nie wróżę icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif
Pozdrawiam
Kamil

Mój wędkarski blog:
http://zahaczeni.net/kamilfishingblog/


[color=#4169E1][b]Catch&Release!!



#10 ucho

ucho

    Wędkarz

  • Members
  • 91 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Słupsk

Napisano 05 marzec 2010 - 11:37

Masz rację zamieściłem je jako ciekawostkę, a moze ktoś zna coś podobnego.

#11 Bombell

Bombell

    Weteran

  • Members
  • 119 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 06 marzec 2010 - 08:14

Szczupaczek czy pstrąg najlepiej smakuje mi tak:
rybka w dużych kawałkach, albo w całości (pstrąg) skropiona cytrynką, sól, pieprz, przyprawa wg/uznania i masełko do środka lub na wierch.
Całość w folii aluminiowej i do piekarnika a najlepiej jak długo dochodzi.
polecam



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych